Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Čiliak: Konkurencia? Brankári musia držať spolu

Vlani bol na majstrovstvách sveta v Dánsku slovenskou jednotkou. Teraz má šancu predstaviť sa aj na domácom šampionáte.

25.04.2019 17:28
Marek Čiliak Foto: ,
Marek Čiliak.
debata

Marek Čiliak (29) má za sebou novú skúsenosť z pôsobenia v KHL v drese Slovana, kde sa podľa predstáv nedarilo jemu ani tímu. Po návrate do Brna však okamžite potvrdil, že je brankár extra triedy a pripomenul sa aj reprezentačným trénerom. „V Brne sa cítim ako doma. Je tam vynikajúce prostredie, v klube i okolo neho všetko funguje a vtedy sa aj hokej hrá lepšie,“ tvrdí rodák zo Zvolena.

Premýšľali ste počas prvej polovice sezóny nad domácim šampionátom?

Vtedy som rozmýšľal nad rôznymi vecami (úsmev). Všetko však pre mňa dopadlo najlepšie ako mohlo.

Čo vám dala krátka anabáza v Slovane?

Som rád, že som tam bol a vyskúšal som si na vlastnej koži KHL. Každá sezóna je iná, aj pôsobenie v Slovane vnímam ako skúsenosť. Musel som nabrať ešte viac psychickej odolnosti a naučiť sa ešte lepšie si nachystať hlavu na zápas. Nič neľutujem, hoci priebeh sezóny nebol ideálny. Záver bol dobrý.

Ešte čakáte na uzavretie pohľadávok Bratislavčanov voči vám?

To asi každý. Ja som na tom ešte asi najlepšie, keďže som odišiel do Brna a tam som hneď dostal zmluvu. Obdivujem niektorých chalanov, ako to môžu v takejto situácii zvládať aj viac rokov. No nesťažujem sa, o problémoch som vedel a počítal som, že to takto môže byť. Teraz už len čakám, kedy mi doplatia zvyšok.

Istotne ste verili, že v Brne sa vám bude dariť viac ako v Slovane. Neprekvapila aj vás skvelá forma po návrate?

Viackrát som už hovoril, že mi pomáha tamojšie prostredie. V Brne sa cítim ako doma. Všetko v klube aj okolo neho funguje, preto som mal pocit, ako keby som odtiaľ nikdy neodišiel. Keď všetko funguje, aj hokej sa hrá lepšie.

S vyradením v semifinále však spokojnosť nevládne…

Jasné, že sme chceli ísť do finále. Bohužiaľ, nevyšlo to. Keď v televízii sledujem finálovú sériu, je mi to ľúto. Zamýšľam sa, čo sme mohli urobiť inak. No musíte vedieť uznať aj silu súpera. Liberec nás vyradil a preto hrá zaslúžene o titul.

Váš konkurent Július Hudáček hneď na prvom zraze s úsmevom vravel, že vás chce vidieť v tíme čo najskôr. Postrehli ste to?

Čítal som to (smiech). Je mi jasné, že držal palce bratovi Liborovi v drese Liberca. Neriešili sme to, nepísal som si s ním (smiech). Sústredil som sa na svoju robotu.

Marek Čiliak. Foto: TASR, Martin Baumann
Marek Čiliak Marek Čiliak.

Vnímate výnimočnosť blížiaceho sa domáceho šampionátu?

Hrá sa doma, zavládne obrovská hokejová eufória. Je jasné, že to bude o niečom inom. Dokopy sa dáva celkom dobré mužstvo, o to viac sa teším. Verím, že dosiahneme čo najlepší výsledok. Som rád, že som v tíme.

Ako spraviť z domáceho prostredia výhodu?

Budeme pod veľkým tlakom. No očakávam, že budeme mať také skúsené mužstvo, že sa s ním vyrovnáme. Musíme ho využiť, aby nás hnal dopredu k víťazstvám a ťažiť z mohutnej podpory divákov. Na tú sa veľmi teším. Také niečo nezažijete hocikedy. Musíme si šampionát užiť.

Je pre vás cieľom postup do štvrťfinále?

Méty si vždy musíte dávať najvyššie. Sme doma, tak poďme niečo ukázať a dokázať.

Prišli ste o miesto v tíme zabojovať alebo by ste ho mali mať isté?

Vždy musíte o svoje miesto bojovať. Nikto vám nič dopredu nezaručí. Konkurencia je veľká. Máme veľa dobrých brankárov. Chcem na šampionáte chytať, ale zároveň je pre mňa dôležité, aby brankári držali spolu, čo najviac pomohli tímu a aby sme vyhrávali. Nie je podstatné, kto bude jednotka, dvojka a trojka. Dôležité sú výsledky. Musíme sa zomknúť a všetci traja, ktorí budeme v kádri, pomôcť.

Pomôže vám psychicky skúsenosť z minulého roka?

Áno. Viem, čo ma čaká. Malo by mi to pomôcť.

Dnes a zajtra vás v rámci prípravy čakajú Česi. Motivácia navyše?

Vzájomné zápasy sú pre mňa o čosi prestížnejšie. Videl som ich zostavu, je nabitá. Čaká nás ťažký zápas. Poznám chalanov v tíme súpera, bude to motivácia navyše. So Zaťovičom sme si niečo písali, ale nejde o žiadne prehnané hecovačky. Hrať proti Čechom je vždy výzva. Som zvedavý, ako to tentoraz zvládneme.

TV Pravda: Šéf slovenského hokeja Martin Kohút pochvaľuje pripravenosť Bratislavy a Košíc pred blížiacimi sa MS na Slovensku

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Marek Čiliak #MS 2019 v hokeji