Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šatňa je bonus. Pripomenie vám, kde ste vyrástli, tvrdí Tatar

Chýbajú nám góly. Veta, ktorú Craig Ramsay, tréner slovenských hokejistov, vyslovil počas prípravy na domáci šampionát viackrát. Tento problém by mal vyriešiť najmä Tomáš Tatar (28). Útočník Montrealu zažil najproduktívnejšiu sezónu. Ani jeho 58 bodov (25 gólov a 33 asistencií) v 80 stretnutiach však Canadiens nepomohlo dostať sa do play off.

23.04.2019 17:06 , aktualizované: 18:14
Tomáš Tatar Foto: ,
Tomáš Tatar počas tréningu na zraze hokejovej reprezentácie v Piešťanoch.
debata

Tešíte sa, že ste sa po dlhej dobe opäť vrátili na Slovensko?

Jasné. Po dlhšej prestávke si budem môcť opäť obliecť reprezentačný dres. Mám z toho radosť. Navyše, momentálna situácia je výnimočná, nakoľko budú MS doma.

Je mužstvo pripravené na tlak, ktorý tento fakt prináša?

Určite pôjdeme do turnaja s tým, že chceme dosiahnuť dobrý výsledok. Zároveň však vieme, aké boli tie z ostatných majstrovstiev sveta. Myslím si, že je to obraz situácie, v ktorej sa slovenský hokej nachádza. Netreba mať veľké oči len preto, že nás čaká domáci šampionát. Samozrejme – pred domácimi divákmi chceme hrať najkrajší hokej. A pridať k nemu bojovnosť aj srdiečko.

Ako sa cítite? Ste zdravo nabudený?

V prvom rade som oddýchnutý. Ešte nevnímam hokejový ošiaľ. Som na Slovensku len krátko. Možno ma to chytí neskôr, zrejme v zápase v Trenčíne alebo Nitre proti Česku. Bude to špeciálny pocit zahrať si opäť pred slovenskými fanúšikmi.

Český tím bude ďalšou vážnou previerkou pred štartom MS. Čo od dvojzápasu očakávate?

Je to federálny rival. Zápasy proti Čechom sú vždy vybičované. A nezáleží na tom, či ide len o prípravu alebo ostrý duel na šampionáte. Aj pre fanúšikov sú tieto zápasy viac špecifické. Dokážu si ich viac užiť.

Máte dostatok času na to, aby ste sa po pauze vrátili do herného tempa?

Myslím si, že áno. Preto sme sa aj po sezóne s realizačným tímom dohodli, že si môžem trochu oddýchnuť. Pre nás – hráčov zo zámoria – je to po viac ako osemdesiatich zápasoch vítaný bonus. Bol som doudieraný a padlo mi to vhod. Mám dostatok času na to, aby som sa opäť dostal do tempa.

Sledovali ste prípravu národného tímu?

Áno, trochu som to pozeral. Hokej ma baví. Sledoval som výsledky aj zloženie tímu nielen teraz, ale aj v decembri či februári. Zaujímalo ma, ktorí chalani hrajú.

Zraz hokejovej reprezentácie aj s hráčmi NHL Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Tréning slovenských hokejistov v Piešťanoch.

Hráči prichádzajú, iní museli odísť, aby im uvoľnili miesto. Naberá tím na sile?

Čím viac hráčov zo zámoria, tým väčšia pomoc pre nás. Či ide o hráčov z fariem alebo NHL. To, že tam sú, je známka kvality. Dostať sa do zámoria je pri takom pretlaku naozaj náročné. Príchod hráčov zo zámoria je pomoc pre všetky krajiny, nielen pre Slovensko.

Koučovi Ramsaymu chýbali po druhom prípravnom dueli s Rakúskom góly. Ste pripravený na rolu strelca?

Hokej sa mení. Systémy sú prepracovanejšie, každý vie korčuľovať a dobre brániť. Je čoraz náročnejšie sa strelecky presadiť. Myslím si, že gól vie dať každý z nás. Je úplne jedno, či to budem ja, alebo niekto iný. Najmä nech nám to padá.

Tešili ste sa do národného tímu?

Jasné, najmä na kabínu. Mám rád spoluhráčov z Montrealu. Sú to dobrí chlapi, ale je iné prísť do šatne, kde sú samí Slováci. Rozprávame sa rodnou rečou. Slangy aj vtipy sú úplne iné. Veľmi sa na to teším. Kabína je bonus, vďaka ktorému si pripomínate miesto, v ktorom ste vyrástli.

Tomáš Tatar na reprezentačnom zraze v Piešťanoch. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Tomáš Tatar Tomáš Tatar na reprezentačnom zraze v Piešťanoch.

Samuel Buček krátko pred vami rozprával o tom, že by si rád zahral v útoku s Tatarom. Je to vzájomné?

Videl som, ako sa mu darilo. Je to mladý talent. Verím, že sa dostane do zámoria, kde môže herne povyrásť. Pozrite sa na Erika Černáka. V priebehu jednej sezóny sa zlepšil a hral ukážkovo. Pre reprezentáciu bude veľkým prínosom. A podobný osud môže čakať aj na Sama. Drieme v ňom obrovský potenciál. Je to trénerova voľba. Ak nás dá k sebe do útoku, určite vyťažíme zo svojich predností maximum.

Prekvapilo vás, že Tampa Bay s Černákom skončila hneď v prvom kole play off?

NHL je veľmi vyrovnaná. Na konci sme hrali o body a chceli sme ísť do play off. Je jedno, či nastúpite proti prvému alebo poslednému mužstvu. Všetci idú na sto percent a ak vy nie, ťaháte za zlý koniec povrazu. Tampa chytila Columbus. Zrejme im nevychádzal zámer alebo nesedela taktika súpera. Je to veľké prekvapenie. Podobne ako koniec Calgary s Coloradom. Liga je naozaj nadupaná. Možno ako nikdy predtým.

TV Pravda: Bývalý kapitán československej hokejovej reprezentácie Dárius Rusnák hovorí o ambíciách slovenského výberu na domácom šampionáte a zároveň si spomína na pamätný šampionát z roku 1985 v Prahe, kde získalo Československo zla­to:

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Tomáš Tatar #MS 2019 v hokeji