Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Pánik sa vraj hnevá, prehováral ho Šatan. Sekera chce šibať aj na ľade

Prišiel opálený aj dobre naladený. S rodinkou si po skončení klubových povinností krátko oddýchol a teraz je pripravený potiahnuť slovenskú hokejovú reprezentáciu k úspechu na domácom šampionáte.

23.04.2019 15:38 , aktualizované: 17:41
debata (5)
Andrej Sekera na reprezentačnom zraze v... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Andrej Sekera Andrej Sekera na reprezentačnom zraze v Piešťanoch.

Pocta a veľká česť

Andrej Sekera by mal byť jedným z lídrov tímu Craiga Ramsayho. Má bohaté skúsenosti z NHL i národného tímu. Na majstrovstvách sveta vždy patril medzi najlepších slovenských hráčov. V rokoch 2016 a 2018 bol kapitánom mužstva.

„Som fyzicky oddýchnutý a mentálne pripravený. Teším sa na mužstvo aj hokej. Chcem si ešte zahrať, keďže v ostatných dvoch sezónach som vynechal pre zranenia veľa zápasov. Keď môžem, vždy sa snažím reprezentácii pomôcť,“ vravel 32-ročný rodák z Bojníc na utorňajšom zraze.

Na Slovensku strávil po návrate z dovolenky šesť dní, počas ktorých navštívil rodinu. „Aklimatizoval som sa, vyšibal som, čo sa dalo a teraz budeme šibať na ľade,“ potvrdil dobrú náladu.

Zraz hokejovej reprezentácie aj s hráčmi NHL Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Tréning slovenských hokejistov v Piešťanoch.

Šampionát v domácom prostredí je aj pre neho obrovská motivácia. Teší sa na atmosféru v Košiciach a rád by si zahral aj v Bratislave.

„Majstrovstvá sveta na Slovensku sú výnimočná udalosť. Bude to šialenstvo (smiech). Zároveň však pocta a veľká česť. Ľudia budú nadšení, ale očakávam aj veľké tlaky. Pokúsime sa dosiahnuť čo najlepší výsledok,“ poznamenal.

Priznal, že sa tešil na všetkých spoluhráčov, no špeciálne na tých, s ktorými toho viac odkrútil – na Laca Nagya a Tomáša Tatara.

Sila obrany sa ukáže až na ľade

Po príchode Sekeru a Jaroša sa zvýšila kvalita slovenskej defenzívy. Z NHL ju ešte vystuží Erik Černák a možno aj niektorý z dvojice Zdeno Chára, Martin Marinčin. Defenzíva by tak spolu s brankárskym postom mala byť hlavnou devízou domáceho tímu.

„Obrana vyzerá dobre, ale ešte máme štyri zápasy v rámci prípravy. Potom sa uvidí, ako funguje a hodnotiť ju budeme až po majstrovstvách sveta. Šampionát bude najmä o momentálnej forme a zohratosti. Je dôležité, aby si chalani na ľade sadli,“ upozornil Sekera.

Očakáva sa, že by mal od Nagya prevziať kapitánske céčko, ale skúsenému obrancovi na písmenku na drese nezáleží.

„Vôbec neriešim, kto bude kapitán. Je to na tréneroch. Ja som prišiel, aby som hral čo najlepšie – či s céčkom alebo bez neho,“ vravel jednoznačne. K doterajším výsledkom mužstva v príprave dodal:

„Bol som súčasťou tímu, ktorému sa darilo v príprave a na MS sme nedopadli dobre. No stalo sa aj to, že v príprave sme prehrávali a zo šampionátu sme si priviezli medailu. To naznačuje, že aktuálne výsledky nie sú najdôležitejšie. Hádam budú naše výkony gradovať a vyvrcholia práve počas MS.“

Andrej Sekera (v strede) so spoluhráčmi z... Foto: SITA/AP, Amber Bracken
Andrej Sekera Andrej Sekera (v strede) so spoluhráčmi z Edmontonu.

Tento týždeň odohrajú Ramsayho zverenci dva prestížne prípravné zápasy proti Česku. „Pre viacerých z nás to bude prvý zápas, Česi majú vysokú kvalitu, takže očakávam dobrý a atraktívny hokej. Bude sa na čo pozerať. Pre nás z NHL bude dôležité zvyknúť si na široké klzisko. Môj zdravotný stav je vynikajúci a hádam už bude len lepší,“ povedal so smiechom.

V sezóne odohral len 24 duelov – ešte o 12 menej než v predošlej. No teší ho, že ju dohral bez zranenia. „Moje výkony sa ku koncu základnej časti zlepšovali. Psychicky nebola až taká ťažká ako predošlá, lebo som už zhruba vedel, čo ma čaká,“ vysvetlil.

Pánik nechcel rozprávať

Päť otázok a 40 sekúnd.

Richard Pánik, ktorý by mal byť jedným z lídrov slovenskej reprezentácie na domácich MS, nemal na utorňajšom zraze národného tímu náladu na veľké rozhovory. Pôvodne dokonca médiám prostredníctvom zväzového hovorcu Petra Jánošíka odkázal, že s nimi komunikovať vôbec nebude.

Dôvod?

Vraj je na slovenské médiá nahnevaný. Príčinu nekonkretizoval. Možno si len domýšľať, že jeho reakcia súvisí s minuloročným incidentom po skončení sezóny v NHL. Pod vplyvom alkoholu ho zatkla polícia a informácie zo zámorských médií prevzali aj tie slovenské.

Richard Pánik pred tréningom v Piešťanoch. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Richard Pánik Richard Pánik pred tréningom v Piešťanoch.

„Pánik bude s médiami komunikovať len v mixzóne po zápasoch na majstrovstvách sveta, kde je to povinné,“ prekvapil novinárov Jánošík.

Dvadsaťosemročný krídelník nakoniec privolil, že sa pred mikrofóny postaví. Stalo sa tak po dodatočnom rozhovore s generálnym manažérom Miroslavom Šatanom a celý rozhovor netrval ani minútu.

Šatan najprv povedal, že rozhodnutie hráča akceptuje, no nakoniec sa s ním ešte raz porozprával. A Pánik sa pred médiá predsa len postavil.

„Po sezóne som sa cítil dobre, som správne naladený na prípravu pred šampionátom. Doterajšie zápasy tímu som nesledoval, len výsledky. Budem robiť všetko pre to, aby som strelil nejaké góly a pomohol tímu. Nálada v kabíne je dobrá. Aj kvalita kádra vyzerá dobre, ale všetko sa bude odvíjať až od výkonov na ľade. Uvidíme, ako si sadneme,“ prezradil v naozaj bleskovom rozhovore pred začiatkom tréningu.

Káder SR pred dvojzápasom proti Česku

Brankári: Marek ČILIAK (HC Kometa Brno 9/0), Július HUDÁČEK (Spartak Moskva 45/0), Denis GODLA (KalPa Kuopio 8/0)

Obrancovia: Mário GRMAN (HC Slovan Bratislava 20/0), Patrik KOCH (HC Košice 8/0), Marek ĎALOGA (Mora IK 83/9), Mislav ROSANDIČ (Mountfield HK 16/0), Michal ČAJKOVSKÝ (Dynamo Moskva 52/5), Martin ŠTAJNOCH (Norimberg Ice Tigers 27/1), Martin FEHÉRVÁRY (HV 71 22/1), Christián JAROŠ (Ottawa Senators 26/3), Andrej SEKERA (Edmonton Oilers 71/10)

Útočníci: Dávid BONDRA (HK Poprad 25/4), Dávid BUC (HC Slovan Bratislava 30/3), Samuel BUČEK (HK Nitra 4/3), Milan KYTNÁR (HKM Zvolen 16/0), Róbert LANTOŠI (HK Nitra 7/1), Adam LIŠKA (HC Slovan Bratislava 7/1), Mário LUNTER (HC'05 Banská Bystrica 4/0), Patrik SVITANA (HK Poprad 26/1), Ladislav NAGY (HC Košice 112/34), Radovan PULIŠ (HC 07 Detva 15/4), Matúš SUKEĽ (HC Slovan Bratislava 19/1), Marián STUDENIČ (Binghamton Devils – USA/AHL 2/1), Richard PÁNIK (Arizona Coyotes 37/2, Tomáš TATAR (Montreal Canadiens 47/11), Tomáš ZIGO (HC '05 Banská Bystrica 8/1).

TV Pravda: Bývalý kapitán československej hokejovej reprezentácie Dárius Rusnák hovorí o ambíciách slovenského výberu na domácom šampionáte a zároveň si spomína na pamätný šampionát z roku 1985 v Prahe, kde získalo Československo zla­to:

Video

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Richard Pánik #Andrej Sekera #MS 2019 v hokeji