Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

V príprave ide do tuhého. K reprezentácii sa pripoja už aj hráči NHL

Prvé štyri mená z NHL. Štyria finalisti domácej súťaže. Plus brankárska jednotka z vlaňajšieho šampionátu.

22.04.2019 14:10
Craig Ramsay Foto: ,
Tréner Craig Ramsay a slovenskí hokejoví reprezentanti.
debata

Káder hokejovej reprezentácie, pripravujúcej sa na domáce majstrovstvá sveta, prechádza dosiaľ najvýraznejšou obmenou. A čoraz viac naberá kontúry mužstva, ktoré sa predstaví na blížiacom sa šampionáte.

Koniec pre Bakoša so Sersenom

Realizačný tím i fanúšikovia sa už tešia na výrazné posily z NHL. Richard Pánik, Tomáš Tatar, Andrej Sekera a Christián Jaroš nielen výrazne dvihnú konkurenciu v tíme, ale zároveň aj kvalitu.

O tom, že začína ísť do tuhého, svedčí fakt, že Craig Ramsay už nepočíta s dvojicou skúsených borcov z KHL – Michalom Sersenom a Martinom Bakošom. Sersen reprezentoval Slovensko na šiestich seniorských MS, má striebro z Helsínk 2012 a v sobotňajšom stretnutí v Innsburcku bol kapitán tímu.

Bakoš štartoval pod Ramsaym vlani na olympiáde aj majstrovstvách sveta a v aktuálnej sezóne to skúšal v kempe Bostonu v NHL. Navyše, v sobotu strelil gól a premenil i samostatný nájazd. Okrem nich v príprave skončila aj dvojica Zvolenčanov Rastislav Špirko, Michal Chovan a brankár Andrej Košarišťan.

Naopak, o miestenku prichádzajú zabojovať Nitrania Samuel Buček s Róbertom Lantošim, Banskobystričania Tomáš Zigo s Máriom Lunterom a brankár Brna Marek Čiliak. Do prípravy sa pre dlhodobé problémy s ramenom vôbec nezapojí spoľahlivý obranca Peter Čerešnák. Informoval o tom generálny manažér Miroslav Šatan prostredníctvom twitteru.

Príde aj Černák s Daňom

Veľkú konkurenciu v defenzíve ešte krátko pred štartom turnaja zvýši aj ďalší bek z NHL Erik Černák z Tampy Bay.

„Hovorili sme spolu minulý týždeň, je pripravený pridať sa k nám na budúci týždeň, keď sa stretneme v Poprade. Bol som v kontakte aj s generálnym manažérom Lightning a klub ho na šampionát uvoľní,“ prezradil Šatan po prípravných dueloch v Rakúsku.

Naďalej bude pozorne sledovať vývoj v zámorí, kde vrcholí séria medzi Bostonom a Torontom. Po klubových povinnostiach už má aj útočník Marko Daňo, ktorého Winnipeg vypadol v prvom kole so St. Louis. Mladý útočník už prisľúbil účasť a zapojí sa do prípravy.

„Keď niekto vypadne, budeme ho kontaktovať,“ zopakoval Šatan a k poistke Pánika dodal: „Stále je v štádiu riešenia, začiatkom týždňa by sme mali všetko dotiahnuť.“

Miroslav Šatan. Foto: TASR, Martin Palkovič
Miroslav Šatan Miroslav Šatan.

Šatana príjemne prekvapil Studenič

Dva súboje v Rakúsku mali výrazne iný priebeh. Zatiaľ čo v piatok v Salzburgu Slováci jednoznačne dominovali a potešili zvýšenou efektivitou (5:1) , na druhý deň v Innsbrucku sa všetko vrátilo do starých koľají (2:1 sn).

„Prvý zápas bol o niečo lepší, v druhom sme sa strelecky trápili. Chýbala nám efektivita, ale našli sme cestu, ako ho vyhrať. Výsledok pre nás nebol taký dôležitý, viac sme sa zamerali na individuálne výkony jednotlivých hráčov,“ vysvetlil Šatan.

V oboch stretnutiach bolo výrazne vidieť novicov v tíme Mariána Studeniča a Mareka Ďalogu. Debutanta Studeniča pochválil aj Šatan: „Jeho výkon nás veľmi pozitívne prekvapil. Priniesol do hry trochu ofenzívneho osvieženia i rýchlosti. V prvom zápase dal gól, v druhom mal asistenciu, bolo to veľmi dobré.“

Michal Handzuš a Craig Ramsay počas prípravy v... Foto: SITA, Martin Medňanský
Michal Handzuš, Craig Ramsay Michal Handzuš a Craig Ramsay počas prípravy v Piešťanoch.

Hlavný kouč Ramsay opäť pripomenul to, čo hovorí takmer po každom zápase – že jeho zverenci musia hrať koncentrovane plných 60 minút. „Je to o individuálnejšej zodpovednosti. Ak je výsledok tesný, ako bol v druhom zápase, nemôžeme sa nechať vylučovať. Musíme hrať zodpovedne celých 60 minút,“ pritakal mladý obranca Martin Fehérváry.

„Potrebujeme hrať vzadu o čosi jednoduchšie, zodpovednejšie a zároveň sa viac tlačiť do bránky súpera. Každý z nás môže hrať lepšie. Tímové veci si pozrieme a povieme pri videu. Rakúšania boli slabší ako Nemci a mali sme im dať viac gólov,“ doplnil Fehérváry pre agentúru TASR.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #MS 2019 v hokeji