Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Prvá výhra po výbornom výkone. Slováci vyučovali v Rakúsku

Slovenskí hokejisti vybojovali prvú výhru vo finálnom bloku prípravy na domáce MS. Uspeli po troch prehrách za sebou, keď v piatok triumfovali v Salzburgu nad Rakúskom presvedčivo 5:1.

19.04.2019 20:19 , aktualizované: 20:35
Rakúsko SR hokej Slovensko MS2019 studenič Foto: ,
Marián Studenič sa teší zo svojho prvého gólu v prvom štarte za seniorskú reprezentáciu.
debata (9)

Skóre duelu otvoril už v 3. minúte Marián Studenič, ktorý v si tak hneď prvom reprezentačnom zápase pripísal aj prvý gól.

Slováci mali po celý čas hru pod kontrolou, od vyššej prehry zachránil Rakúšanov brankár Lukas Herzog. Obaja súperi sa stretnú v druhom zápase v sobotu 20. apríla v Innsbrucku o 17.30 h.

EHC 2019

Rakúsko – Slovensko 1:5 (1:2, 0:2, 0:1)
Góly: 19. Ganahl (Ulmer) – 3. Studenič (Bakoš, Rosandič), 14. Nagy, 23. Buc (Sersen), 26. Liška (Bakoš, Sukeľ), 47. Štajnoch (Buc, Grman). Rozhodcovia: Smetana, Nikolic – Nothegger, Kontschieder, vylúčení: 4:5 na 2 min, navyše Čajkovský /SR/ na 5+DKZ za údery, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0.
Rakúsko: Herzog – Maier, Lindner, Schlacher, Payr, Kirschläger, Jakubitzka, Vallant, Matzka – Ulmer, Baumgartner, Ganahl – Hofer, Haudum, Zwerger – Gaffal, Komarek, Cijan – Pöschmann, Maxa, Antonitsch
SR: Godla – Štajnoch, Čajkovský, Fehérváry, Ďaloga, Sersen, Koch, Grman, Rosandič – Puliš, Špirko, Nagy – Studenič, Kytnár, Chovan – Svitana, Buc, Bondra – Bakoš, Sukeľ, Liška

Craig Ramsay, tréner SR: „Pomohol nám veľmi rýchly gól, neskôr sme dali aj ďalší. Ale od prvého zásahu v presilovke sa odvíjal zápas. Držali sme sa plánu, ktorý sme si dali pred zápasom. Hráči dobre korčuľovali a urobili dobrú právu v oslabeniach. Ale niektoré vylúčenia boli zbytočné.“

Marián Studenič, strelec prvého gólu v zápase: „Je vždy pekné, keď dáte v prvom zápase hneď gól. Cítim sa skvele, chalani mi pomohli. Úvodný gól nás naštartoval, boli sme celý čas lepší.“

Martin Štajnoch, strelec piateho gólu v zápase: „Som rád, že sme zvíťazili a teší ma najmä to, že sme dali konečne viac gólov. Dostali sme jeden nešťastný gól, po ňom sme zápas mali pod kontrolou.“

Prvá výhra Slovákov v príprave na domáce MS Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Gólová radosť hokejistov Slovenska v zápase...

Slováci sa od úvodných sekúnd zahryzli do súpera, jednoduchým prechodom do pásma si vytvorili prvé šance. Zverenci Craiga Ramsayho hrali onedlho aj prvú presilovku a po strele Bakoša otvoril skóre debutant Marián Studenič.

Slovenskí hokejisti boli aj po góle pri chuti, na Herzoga mierilo niekoľko striel z dobrých pozícií. Godla mal prácu až v 10. minúte, ale hroziace nebezpečenstvo po rakúskej kombinácii odvrátila pozorná obrana. Strelec prvého gólu v zápase mal skvelú šancu aj v 12. minúte, ale nedokázal doraziť puk do poloodkrytej bránky.

V 14. minúte Slováci poslali puk za bránkovú čiaru po druhý raz, arbitri ho uznali po krátkej porade. Strelcom bol Ladislav Nagy. V závere prvého dejstva však Rakúšania znížili po strele Ganahla.

V druhej tretine sa obraz hry nezmenil. Boli to opäť Slováci, ktorí udávali tempo hry, lepšie kombinovali i korčuľovali. V 23. minúte Sersen výborne trafil hokejku Buca a Herzog ťahal puk zo siete už po tretí raz.

Ďalšie šance prišli onedlho, mali ich Sukeľ a Štajnoch. V 26. minúte Liškova strela skončila v rakúskej sieti po štvrtý raz. Dominancia Slovákov pokračovala až do sirény, ktorá ukončila druhú časť hry, ale stav sa nezmenil.

Na ďalšiu gólovú akciu si diváci počkali do 47. minúty, ale stála za to. Buc našiel skvelou prihrávkou Štajnocha a ten v nájazde rutinérsky zvýšil na 5:1. Ďalšie minúty sa niesli v snahe slovenských hokejistov o zvýšenie náskoku, hra sa aj naďalej odohrávala prevažne v ich útočnom pásme.

Zásahy na konte brankára Herzoga neustále pribúdali, ale výsledok sa už nezmenil. Slováci tak po decembrovom triumfe nad Rakúskom na Švajčiarskom pohári zdolali rovnakého súpera aj na jeho pôde.

9 debata chyba