Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Verí v pomoc fanúšikov. Môžeme mať najlepšiu obranu za dlhé roky, tvrdí Ďaloga

Má za sebou nevydarenú sezónu. Jeho tím Mora IK nečakane vypadol z najvyššej švédskej súťaže SHL.

16.04.2019 16:25
hokej ďaloga kudrna Foto: ,
Marek Ďaloga (vľavo) počas reprezentačného tréningu.
debata (1)

Marek Ďaloga (30) si však skúsenosť z krajiny troch koruniek pochvaľuje. Tamojšia liga mu sedela viac než KHL.

„Rád som sa vrátil do reprezentácie. Tešil som sa na super partiu chalanov. Chcem si v národnom tíme napraviť chuť,“ tvrdí s úsmevom účastník štyroch seniorských šampionátov i olympijských hier v Pjongčangu.

Ako hodnotíte sezónu vo Švédsku?

Ťažko sa mi o nej hovorí… Bolo to zlé… Naozaj zlé… Mali sme úplne iný cieľ, no nakoniec sme nedosiahli ani na ten najnižší a nepodarilo sa nám zachrániť sa v SHL.

V čom bol hlavný problém?

Tím sme mali kvalitný. Bol poskladaný jednoznačne na play off, ale nehrali sme tak, ako sme mali. Potvrdilo sa, že mená zápasy nevyhrávajú. Napriek tomu sa mi vo Švédsku hralo dobre. Tamojší hokej sa mi páči. Dostával som sa do mnohých šancí, ale všetko sa odvíjalo od pohody a formy tímu.

Čo vám vyhovovalo?

Hokejovo som bol spokojný a rád by som vo Švédsku ostal. V porovnaní s Ruskom sa tam hrá lepší a rýchlejší hokej. Viac mi sedí. Pravda, život je tam o čosi náročnejší. Musel som si zvyknúť. Švédi sú dobrí ľudia, ale iní. V tíme to však bolo okej, chalani, maséri aj všetci okolo boli fajn.

Pôvodne mal s vami v More hrať aj Martin Bakoš, no nakoniec zamieril do zámoria, kde bojoval o miesto v Bostone. Nemali ste na neho ťažké srdce?

Nie, to vôbec. Prišla mu ponuka z NHL, musel ju využiť. To je jasné. Ale ľúto mi bolo. Zaskočilo ma, že som tam mal byť zrazu sám. Po anglicky som vedel málo, čakal som, že mi v začiatkoch výrazne pomôže. Zrazu sa ani mne príliš do Švédska nechcelo (smiech).

V More ste boli sám alebo s rodinou?

Bola so mnou aj priateľka s malým, ale nie po celý čas. Prišli na mesiac a podobne. Potrebujem vidieť malého ako rastie. Preto sme sa snažili nastaviť všetko tak, aby boli obdobia bez neho čo najkratšie. Celkom sa nám to darilo.

Ako si užívate otcovské povinnosti?

Je to obrovská zmena. Malý rastie ako z vody, je veľmi živý. Postaví sa a už za ním všetko len horí (smiech).

Viete už, kde budete pôsobiť v ďalšej sezóne?

V More som mal zmluvu na rok a aj keby bola dlhšia, po vypadnutí z SHL sa kontrakt automaticky ruší. Zatiaľ neviem, kam pôjdem. Budem to riešiť neskôr, možno až po šampionáte.

Budete pri výbere prihliadať na rodinu?

Syn je už väčší, verím, že môžu ísť so mnou všade. Len do Číny asi nie (smiech). Tam by som si to pri dlhých šnúrach zápasov na ľade súperov nevedel predstaviť. No inak nezavrhujem žiadnu súťaž.

TV Pravda: Miroslav Šatan porozprával o možných posilách z NHL pred začiatkom svetového šampionátu v hokeji

Video

Mali ste možnosť vidieť doterajšie zápasy národného tímu?

Videl som oba duely v Nemecku. Je to ešte len príprava, ale musíme sa zlepšovať každým dňom. Potrebujeme plniť, čo od nás tréner vyžaduje a bude to dobré. Zatiaľ nedávame góly, ale v tíme je veľa šikovných chlapcov, ktorí ich strieľať dokážu. Príde to.

Tento týždeň vás čakajú Rakúšania.

Ťažký súper a nie je to len fráza. Pozeral som ich zápas s Českom a hrali výborne. Aj v našom poslednom vzájomnom zápase vo Švajčiarsku sme sa s nimi tretinu trápili a nedarilo sa nám. Prekvapilo nás, ako dobre napádali, mali nás prečítaných.

Vnímate veľkú konkurenciu v defenzíve?

Každý vidí, že obrancov bude veľa. O fleky budeme musieť tvrdo bojovať. Je na tréneroch, aby vybrali tých najlepších na domáci šampionát. Mám pocit, že by sme mohli mať najlepšiu obranu za dlhé roky. Pre všetkých je to motivácia navyše. Istotu majú asi len skúsení chalani z NHL. Treba vyberať podľa momentálnej formy. Uraziť sa však nebude môcť nik, kto sa do tímu nedostane.

Obrovskú silu budú mať ale aj všetci súperi.

Vnímam to, sledujem situáciu aj okolo ostatných reprezentácií. Bude to extrémne ťažké, keďže sa šampionát posunul na neskorší termín. Mal by mať super úroveň.

K tomu sa koná na Slovensku. Takže o tlak nebude núdza.

Každý z nás veľmi túži, aby mužstvo dosiahlo úspech. Verím, že nám pomôžu aj ľudia. Dokážu skvele fandiť. Ak budú náš šiesty hráč, verím, že to zvládneme. Do reprezentácie som prišiel vždy, keď som dostal pozvánku a mohol som hrať. Som rád, že prišla znova. Šampionát doma je niečo viac ako kdekoľvek inde a, pochopiteľne, prináša so sebou aj vyšší tlak. Budeme sa s ním musieť vyrovnať.

Slovenskí hokejisti na spoločnom tréningu pred... Foto: SITA, Martin Medňanský
HOKEJ-MS: Tréning slovenskej reprezentácie Slovenskí hokejisti na spoločnom tréningu pred domácimi MS.

Strieľať, dorážať a cloniť, inak to nepôjde

Tri dni drilu, potom dva prípravné zápasy, víkend s rodinou a opäť na zraz. Takto fungujú slovenskí hokejoví reprezentanti už tretí týždeň. A minimálne časť z nich ešte z tohto kolotoča ďalšie tri týždne nevystúpi.

Alebo inak: takto vyzerá cesta z Piešťan do Košíc. Z cvičiska na hokejové bojisko. Keď sa včera popoludní začali v kúpeľnom meste pred starým zimákom schádzať prví ľudia, hokejky sprvu chýbali.

Najprv prišli novinári, až potom sa začali, sem-tam, trúsiť hokejisti. Najprv Grman, potom Koch, neskôr Ďaloga, ktorý sa ako jediný nový hráč pripojil k doterajšiemu tímu. Šéf – Craig Ramsay – dorazil až po nich.

A nálada? Napriek uplynulým prehrám zatiaľ pokojná.

„Ale aj tak nemôžem byť spokojný, keďže sme zatiaľ ani raz nevyhrali. A nielen to – nestrieľali sme ani góly. Pritom úšpešní strelci môžu byť iba tí, ktorí strieľajú a tlačia sa k prípadným dorážkam,“ vysvetľoval hokejové know-how kanadský tréner.

Kouč SR Craig Ramsay mal na utorkovom zraze v... Foto: TASR, Martin Palkovič
SR Hokej MS2019 reprezentácia príprava ramsay Kouč SR Craig Ramsay mal na utorkovom zraze v Piešťanoch dobrú náladu.

Keď tím nestrieľa góly, vie, čo má trénovať. Ramsay si tak tento týždeň posvieti predovšetkým na útočníkov. „Strieľať, dorážať, cloniť brankárovi. To je základ, inak to nepôjde,“ naznačil, čo jeho zverencov čaká. „Ale verím, že ak na tom popracujeme, začne to tam padať,“ poznamenal.

V piatok a v sobotu odohrajú Slováci štvrtý a piaty zápas v príprave na svetový šampionát. V oboch prípadoch nastúpia v Rakúsku proti domácej reprezentácii.

„Nepoznám ich tím, očakávam však, že budú hrať fyzicky náročný hokej a veľa korčuľovať. Napokon, takto sa hrá moderne. Od mojich chlapcov očakávam, že viac času strávia v útočnej tretine. A to nielen s Rakúskom, ale proti akémukoľvek súperovi,“ dodal Ramsay.

Ak sme už pri útočníkoch – dnes by mal káder posilniť 20-ročný Marián Studenič z amerického Binghamtonu v AHL. Ostatné posily zo zámoria, predovšetkým hráči z NHL, sa k tímu pripoja po veľkonočných sviatkoch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Ďaloga #MS 2019 v hokeji