Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Motivácia pre Kocha? Zahrať si s hviezdami NHL. Šatan dáva Špirkovi čas

Generálny manažér hokejovej reprezentácie Miroslav Šatan pri prvej nominácii do prípravy na blížiace sa majstrovstvá sveta (10. až 26. mája v Bratislave a Košiciach) avizoval, že káder budú postupne dopĺňať už len hráči, ktorým sa medzičasom skončí sezóna.

09.04.2019 19:20
debata

Pred druhým blokom sa však napriek tomu objavilo jedno meno, ktoré je v tomto smere výnimkou. Do obrany pribudol Košičan Patrik Koch (22), ktorému sa klubové povinnosti skončili pred viac ako dvoma týždňami.

Patrik Koch. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Patrik Koch Patrik Koch.

Prekvapila vás nominácia po tom, ako ste sa neobjavili v prvej?

V prvej nominácii som figuroval ako náhradník, takže som stále počítal s tým, že ma ešte môžu zavolať. Dúfal som v to. Som strašne rád, že som tu. Pokúsim sa urobiť maximum a uvidíme, ako dlho v mužstve ostanem.

Ako vnímate konkurenciu v obrane?

Konkurencia je obrovská. Sme v reprezentácii, takže je to pochopiteľné. Čakajú nás domáce majstrovstvá sveta, na ktorých by chcel hrať každý. Veľmi túžim vydržať v mužstve až do konca. Motiváciu mám obrovskú. Dostať sa na majstrovstvá sveta je veľká vec a keby som na nich hral prvý raz rovno doma, bolo by to úžasné.

Sledujete podrobne vývoj v zámorskej NHL?

Neviem koľkí chalani odtiaľ prídu, ale dúfam, že ich bude čo najviac. Chcem, aby sme mali čo najsilnejší tím a je mi jasné, že ak prídu, tak k tomu výrazne pomôžu. Dúfam, že sa popri nich ujde miesto aj mne.

Čím si trúfate presvedčiť Craiga Ramsayho?

Budem ho vo všetko počúvať a snažiť sa robiť na ľade to, čo odo mňa očakáva. Základ je stopercentná defenzíva, a keď sa dá, treba pomôcť aj dopredu, lebo v modernom hokeji musia hrať všetci piati dopredu aj dozadu. Dôležité bude nerobiť zbytočné chyby.

Ako sa vám pozdávalo v národnom tíme počas sezóny?

Bol som vo Švajčiarsku aj na domácom turnaji. Páčil sa mi systém aj všetko okolo. V tíme bola dobrá atmosféra a vyšlo nám to aj výsledkovo. Dúfam, že takto to bude vyzerať aj teraz a špeciálne na majstrovstvách sve­ta.

Pozreli ste si štvrtkový duel so Švédskom?

Jasné. Chalani bojovali, bohužiaľ sa im nepodarilo streliť gól. Pokúsim sa medzi nich čo najskôr dostať a bojovať minimálne tak ako oni.

Čakajú vás dva zápasy s Nemeckom. Máte rád súperov tohto typu?

Toto nikdy neriešim. Proti každému súperovi nastupujem so zdravým rešpektom, ale hrám rovnako bez ohľadu na mená aj krajinu.

Video

Šatan dopraje Špirkovi čas

Zranil sa počas februárového reprezentačného turnaja a musel sa podrobiť operácii. Vynechal dva mesiace, no posledné dva zápasy semifinále play off Tipsport Ligy odohral a teraz je späť v tíme Craiga Ramsayho.

Skúsený center Rastislav Špirko bude s mužstvom zatiaľ len trénovať. Najbližšie dva prípravné zápasy (vo štvrtok a v sobotu) by mal vynechať, hoci so spoluhráčmi do Nemecka cestuje.

„Som tu, aby som absolvoval čo najviac tréningov a pracoval s kondičným trénerom. Potrebujem sa do toho dostať a nabrať kondičku, aká je pre reprezentáciu potrebná. Vo Zvolene som totiž pred návratom neabsolvoval žiadny ostrý tréning s mužstvom, iba som naskočil rovno do zostavy hneď ako to bolo možné,“ tvrdí Špirko.

Domáce majstrovstvá sveta sú pre všetkých slovenských hokejistov výnimočná motivácia. Tridsaťštyriročný veterán nie je výnimka, no zároveň pripomína, že pre neho by bol extrémne lákavý šampionát kdekoľvek. „O nomináciu by som zabojoval bez ohľadu na dejisko. Na majstrovstvách sveta som ešte nikdy nehral, roky mi pribúdajú a človek by chcel aspoň raz zažiť atmosféru majstrovstiev sveta,“ vysvetľuje.

Verí, že za týždeň, prípadne dva sa dostane do potrebnej kondície a pohody, aby mohol trénerom ukázať, že patrí do nominácie. Generálny manažér Miroslav Šatan tvrdí, že Špirko ich počas sezóny presvedčil, aj preto sú na neho ochotní čakať o čosi dlhšie.

„Bol dlhodobo zranený, preto s ním zatiaľ počítame len na tréningy. Necháme ho doliečiť sa. Vieme, že je to hráč, ktorý by svojimi skúsenosťami a prehľadom v hre dokázal tímu pomôcť. Videli sme ho v extralige aj na reprezentačných akciách. Uvidíme, do akej formy sa dostane,“ naznačil Šatan.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rastislav Špirko #MS 2019 v hokeji #Patrik Koch