Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svitana - Buc - Bondra sú opäť spolu. Túžia nadviazať na parádnu jazdu

Dostali šancu a chytili ju za pačesy. Útok Patrik Svitana, Dávid Buc, Dávid Bondra bol vlani dokonalým príkladom, ako má u trénera Craiga Ramsayho šancu každý, kto zo seba vydáva maximum a plní jeho pokyny.

09.04.2019 16:56
Dávid Buc, Dávid Bondra, Patrik Svitana Foto: ,
Zľava: Dávid Buc, Dávid Bondra a Patrik Svitana.
debata

No neostalo len pri prekvapení v podobe nominácie trojice z Popradu, ktorá predtým v klube nikdy takto pokope nehrala, na hokejové majstrovstvá sveta do Dánska. Výborne poskladaná formácia, v ktorej každý presne vedel, aká je jeho úloha, v Kodani zažiarila. Nielen, že výborne plnila defenzívne úlohy, ale aj v hre dopredu bola aktívna a všetci traja patrili medzi to najlepšie zo slovenskej zostavy na šampionáte.

Buc: Chémia by nemala vyprchať

Po roku sa trojica kamarátov stretla opäť. Znova v reprezentačných dresoch a zase v jednej formácii.

„Úprimne som sa potešil, že do tímu pribudli Dávid aj Paťo. Vlani nám to spolu išlo, azda si to zopakujeme,“ tvrdí Buc. V národnom tíme bol už počas minulého týždňa. Bondra a Svitana sa pridali v pondelok.

Dokážu nadviazať na vlaňajšiu vynikajúcu spoluprácu?

„Ak medzi nami fungovala chémia, tak by sa stratiť nemala a bude to pokračovať,“ usmeje sa. „Každý z nás niečo do lajny priniesol. Uvidíme, či to bude fungovať znova. Najdôležitejšie bolo, že sme plnili všetko, čo od nás tréner vyžadoval. To, čo sme trénovali, sme sa automaticky snažili preniesť do zápasov a fungovalo to,“ dodáva.

V lete vymenil Poprad za KHL v drese Slovana. Najmä spočiatku to nemal ľahké, nevybojoval si pevné miesto v zostave a hosťoval aj v Banskej Bystrici. V závere sezóny už síce hrával pravidelne, ale zaznamenal len päť bodov (2+3), z toho jeden gól v Tipsport Lige.

„Začiatok bol ťažký. Musel som si zvyknúť na inú ligu, úplne iný level a dostať sa do toho. Túto skúsenosť neberiem negatívne, každá sezóna vám niečo dá a mne táto veľa ukázala. Som rád, že som sa rozhodol vyskúšať KHL. V závere som už hrával veľa, presilovky aj oslabenia a tieto skúsenosti by som mohol zúročiť. Síl mi ostalo dosť,“ tvrdí 32-ročný center.

Dávid Bondra pred zrazom slovenskej hokejovej... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Dávid Bondra Dávid Bondra pred zrazom slovenskej hokejovej reprezentácie.

Po prehre 0:4 so Švédskom si musel cez víkend počkať na nomináciu, či v nej ešte nájde svoje meno. „Viem, čo ma čaká. Víkendy neboli príjemné vlani a nebudú ani teraz. Vždy vás môžu poslať domov… Budem sa snažiť podávať čo najlepšie výkony a hádam sa všetci traja udržíme v tíme,“ verí.

Z Bondru je strelec, posunuli ho MS

Zatiaľ čo Buc sa posunul do KHL, Bondra spravil najväčší herný progres. V Tipsport Lige viac ako strojnásobil počet gólov – zo 7 sa posunul na 24.

„Pokračoval v dobrých výkonoch, akými končil predošlý ročník. Získal sebavedomie. Vidieť, že mu šampionát aj príprava pred ním veľmi pomohli. Verím, že sa vzájomne potiahneme ako minulý rok,“ opisuje Dávid Dávida.

Aj sám Bondra vidí najväčší rozdiel práve vo väčšom sebavedomí. „Minulý rok som dostal šancu, v akú som ani nedúfal. Po majstrovstvách sveta som všetko preniesol aj do sezóny v Poprade. V mojej hlave boli veci inak nastavené. Počas leta som na sebe zapracoval, veril som si. Navyše, mal som okolo seba skvelých spoluhráčov, ktorí mi pomohli a cítil som dôveru trénera,“ pochvaľuje si.

Verí, že aj v reprezentácii to bude podobné. I keď si uvedomuje, že teraz sa už od neho čakajú okrem poctivej roboty aj góly.

„Verím, že to bude také isté ako vlani. Budem robiť presne to, čo mi tréner povie. Ak bude odo mňa vyžadovať bránenie, budem brániť. Ak kvalitnú hru v oslabení, pokúsim sa ju robiť čo najlepšie. No a popri tom chcem, pochopiteľne, dávať aj góly,“ naznačuje syn slávneho otca.

Patrik Svitana a Dávid Bondra. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Dávid Buc, Dávid Bondra Patrik Svitana a Dávid Bondra.

Ten ho pozorne sleduje. Keď si zaslúži pochváli ho, no vždy sa mu snaží najmä poradiť, čo ešte môže zlepšiť.

„Vie byť pozitívny aj kritický. To, že strieľam viac gólov, ho samozrejme veľmi teší. Počas sezóny za mnou dvakrát prišiel a vždy mi to začalo padať. Mal by sa ukázať aj teraz. Dúfam, že čo najskôr, nech mi to znova strieľa,“ usmeje sa.

Hoci má za sebou výbornú sezónu, nemá pocit, že by mal miestenku do Košíc istú. „Nikto ju nemá stopercentne istú. Znova musím tuho bojovať. Neriešim, čo bude o mesiac, nemôžem sa pozerať až tak dopredu. Vždy myslím len na najbližší zápas. Mám mesiac na to, aby som potvrdil, že si nomináciu zaslúžim,“ naznačuje 26-ročný krídelník.

Zároveň potvrdí, že najradšej by hral opäť s osvedčenými parťákmi: „Spolu sa nám hralo veľmi dobre. S Paťom sme vďační, že sme v tíme. Dávid má za sebou ťažkú sezónu, ale hral v KHL, čo je druhá najlepšia liga na svete. Je to šikovný hráč. Uvidíte, že sa ešte rozbehne. No ak bude mať tréner iné predstavy, som pripravený hrať s hocikým. Máme dobré mužstvo s množstvom šikovných chlapcov,“ dodáva.

Svitana: Túžba ukázať, že patríme k sebe

Tretí do partie, 30-ročný šikovný pravák s výborným prehľadom, hodil nezvládnuté semifinále s Banskou Bystricou za hlavu. Myslí už len na reprezentáciu a tiež je pripravený urobiť maximum pre nomináciu.

„Sezóna bola dobrá, pre mňa i pre klub. Play off nebolo ideálne, ale bojovali sme a dali sme do toho všetko. Myslím si, že nakoniec je z toho pekný výsledok pre Poprad,“ krátko sa vráti ku klubovej sezóne.

Video

Pomôže mu v boji o nomináciu minuloročný šampionát?

„Skôr nie. Nikto z nás nedostane nič zadarmo. Musíme do toho dať všetko, rovnako ako vlani. My traja sa ho pokúsime presvedčiť, že by sme mali opäť hrať spolu. Mohli by sme preniesť aj góly. Azda v príprave nájdeme ideálneho strelca, ktorý ich potom bude strieľať aj na šampionáte,“ hovorí.

Aj mimo ľadu plánuje najviac času tráviť s Bucom. „Všetci traja si dobre rozumieme. Dávid sa ma však už dopredu pýtal, či si zopakujeme spoločné bývanie v izbe. Nesklamal som ho. Azda to spolu potiahneme dlho, dlho,“ naznačuje s úsmevom.

V Poprade mal po celý čas pod nosom šikovného Bondru, mohol zblízka sledovať jeho rýchle napredovanie.

„Prišiel nový tréner, od Dávida sa čakali iné veci, ktoré si zobral za svoje. Chytil sa šance a dával góly. Má za sebou úplne inú sezónu než pred rokom. Môže mu to pomôcť do ďalšej kariéry,“ chváli ho.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Dávid Bondra #Patrik Svitana #Dávid Buc