Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čaká nás veľa práce, priznal Handzuš. Puliš: Ľudia si zaslúžili aspoň gól

Chýbala im zohratosť i herná prax. Boli málo nebezpeční a neefektívni. Slovenskí hokejisti majú za sebou prvý prípravný duel pred domácimi majstrovstvami sveta (10. až 26. mája v Bratislave a Košiciach). V Topoľčanoch podľahli úradujúcim svetovým šampiónom Švédom jednoznačne 0:4.

05.04.2019 14:15
Radovan Puliš, Jhonas Enroth Foto: ,
Útočník Radovan Puliš pred švédskym brankárom Jhonasom Enrothom počas prípravného zápasu pred MS.
debata (2)

Ďalšie dva zápasy čakajú na zverencov Craiga Ramsayho na budúci týždeň, keď si zmerajú sily s Nemeckom. Vo štvrtok v Kaufbeurene a v sobotu v Garmisch-Partenkirchene.

„Začiatok zápasu bol v poriadku, vyhrávali sme vhadzovania, naháňali sme súpera, ale potom nás na osem minút zatlačil do nášho vlastného pásma. Stiahli sme sa, prehrávali sme súboje o puk a inkasovali z dorážky. Od desiatej minúty sme opäť začali hrať, dostali sme Švédov pod tlak a vytvorili sme si nejaké šance. Opäť sme sa však trápili v koncovke, čo vytvára ešte väčší tlak na našu defenzívu,“ hodnotil duel Ramsay.

Podľa kanadského odborníka si jeho zverenci vypracovali sľubné šance, no nedokázali ich premeniť. Snažil sa však na vystúpení mužstva nájsť najmä pozitíva.

„Na tím, ktorý sa len teraz dal dokopy, sme ukázali odvahu. Prehrávali sme, ale nevzdali sme sa, za stavu 0:3 sme Švédov naháňali a vytvorili sme si veľa šancí najmä pri presilovkách. Tie boli celkom vydarené, len v nich treba streliť gól. Aspoň že sme vyhrali v nájazdoch,“ pripomenul dodatkové penalty, v ktorých Slováci uspeli vďaka premeneným pokusom Bakoša a Pauloviča 2:1.

Obnovenú premiéru na striedačke zažil Michal Handzuš, ktorý je staronovým Ramsayho asistentom. Niektoré detaily zápasu sa mu pozdávali, pochválil napríklad hru v presilovkách, no zároveň priznal, že od optimálneho výkonu mali vo štvrtok Slováci ešte poriadne ďaleko.

„Máme pred sebou veľa práce. Začiatok bol veľmi rýchly a bolo cítiť, že polovica hráčov nehrala hokej mesiac a pol. Po desiatich minútach sa chalani chytili, dreli, snažili sa hrať rýchlo a v určitých veciach sa prispôsobili Švédom. No stále ostáva dosť vecí, na ktorých musíme pracovať,“ priznal majster sveta z Göteborgu a dvojnásobný strieborný medailista zo svetových šampionátov.

Od hráčov očakáva väčšiu priamočiarosť a dôslednosť v osobných súbojoch. Pripomenul aj vyrovnanosť výkonov počas celých 60 minút, ktorá robí slovenským hokejistom dlhodobo veľké problémy. „Chvíľami sme dokázali hrať so Švédmi vyrovnane, no takých potrebujeme 60 minút, nie len 30,“ naznačil.

Počas zápasu sa snažil upozorniť hráčov na rôzne detaily, ktoré si všimol. „Verím, že aj ja sa budem zápas od zápasu zlepšovať. Odohráme ďalších osem stretnutí, takže máme všetci dostatočný priestor, aby sme si zvykli na systém,“ poznamenal.

Pochválil atmosféru v Topoľčanoch, kde sa seniorská reprezentácia predstavila po prvý raz v histórii. Staručký zimák bol vypredaný a zaplnené hľadisko vytrvalo povzbudzovalo slovenských hokejistov.

Závar pred slovenským brankárom Júliusom Hudáčkom. Foto: TASR, Henrich Mišovič
Július Hudáček Závar pred slovenským brankárom Júliusom Hudáčkom.

„Považujem za správe, ak chodí reprezentácia aj do menších miest. Je dôležité jazdiť do regiónov, aby deti a mládež videli našich najlepších hráčov. Bolo vidieť záujem, prišiel plný dom,“ dodal Handzuš.

Paulovič: Chýbal nám hráč pred bránkou

„Švédsky tím prišiel s hráčmi, ktorí sú veľmi rýchli a technickí. Hrali veľmi dobre. Mrzí ma, že sme nedali góly, v ofenzíve sa musíme zlepšiť. Aj ja som mal šancu a nezobral som to na seba, ale skúsil som ešte nahrať. Poučím sa a v budúcnosti to budem riešiť lepšie,“ vravel mladý útočník Adam Liška.

Kvalitatívny rozdiel medzi oboma celkami sa najviac prejavil v úvodnej desaťminútovke. Po nej sa dokázali Slováci favorizovanému súperovi v určitých fázach vyrovnať.

„Prvých desať minút sme nemali ani poriadnu strelu na bránku. Po nich sme si povedali, že musíme hrať viac v súperovom pásme a prišli aj naše šance. Tie však musíme proti takémuto mužstvu využiť. Mali sme pár dobrých striel od modrej čiary, ale chýbal nám hráč pred bránkou, to v dnešnom hokeji brankár chytí,“ hovoril Matej Paulovič.

TV Pravda: Šéf slovenského hokeja Martin Kohút pochvaľuje pripravenosť Bratislavy a Košíc pred blížiacimi sa MS na Slovensku

Video

Odchovanec topoľčianskeho hokeja sa postaral o víťazný gól v doplnkových nájazdoch. „Nečakal som, že pôjdem na nájazd, ale mám niečo nacvičené a vyšlo mi to,“ usmieval sa.

Hokejisti si pochvaľovali prajnú atmosféru na tribúnach. „Je nám ľúto, že sme nestrelili ani gól, keďže prišlo veľa divákov a neustále nás povzbudzovali. No nič sa nedeje, stále máme čas hru vyladiť,“ naznačil Radovan Puliš.

Prvý duel prípravy odchytal Július Hudáček, ktorý je jedným z hlavných adeptov na post tímovej jednotky pre šampionát.

„Prvých 7–8 minút sme sa Švédov zbytočne báli, boli vo všetkom rýchlejší a dali úvodný gól. Postupne sme sa prebrali, začali sme hrať lepšie a boli tam fázy, keď sme hrali veľmi dobre. Švédi ukázali svoju silu, praktizovali to, čo sa hrá vo švédskej lige, teda strela, teč a samá dorážka. V tom bol hlavný rozdiel. Po mesiaci a v novom výstroji sa mi chytalo ťažko. Každou tretinou to však bolo o čosi lepšie,“ uviedol.

TV Pravda: Miroslav Šatan o blížiacich sa majstrovstvách sveta na Slovensku (vysielané 12. 2. 2019):

Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #MS 2019 v hokeji #švédski hokejisti