Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mužstvu mám čo ponúknuť, vraví Handzuš. Veľká posila, teší sa Ramsay

Spoluprácu s Craigom Ramsaym si vyskúšal počas minulej sezóny. Dvakrát. Na začiatku aktuálnej odmietol ponuku stať sa jeho prvým asistentom, no pred štartom záverečnej prípravy na domáci šampionát privolil a opäť je súčasťou realizačného tímu hokejovej reprezentácie.

02.04.2019 17:05
Michal Handzuš, Craig Ramsay Foto: ,
Michal Handzuš a Craig Ramsay počas prípravy v Piešťanoch.
debata (3)

Absolvuje s ňou celú prípravu i samotné majstrovstvá sveta (10. až 26. mája v Bratislave a Košiciach).

Víťaz Stanleyho pohára, majster sveta z Göteborgu a držiteľ troch medailí zo svetových šampionátov Michal Handzuš bude mať na starosti najmä komunikáciu s hráčmi a sledovanie rôznych detailov v hre, ktoré by mohli trénerom uniknúť.

Druhý raz už neodmietol

„Je super, že do realizačného tímu pribudol ďalší chalan s množstvom skúseností z NHL. V zámorí sa hrá najlepší hokej, odtiaľ prichádzajú všetky nové trendy. Je super, keď ich sem naši bývalí vynikajúci hráči prinesú. Mišo je navyše úžasná povaha. Každý ho má rád a vie ponúknuť skvelé rady,“ hodnotí návrat Handzuša na striedačku jeho niekdajší spoluhráč a v súčasnosti tréner brankárov Ján Lašák.

Na vzájomnú spoluprácu sa teší aj Ramsay. Vyskúšali si ju už v úvode Kanaďanovho pôsobenia na Slovensku. Handzuš mu robil asistenta v prvom dvojzápase s Českom a následne aj na tradičnom Nemeckom pohári. Na olympiádu ani na majstrovstvá sveta však s mužstvom neletel.

„Ako tréner má menej skúseností, ale bol to vynikajúci hokejista, ktorý dlho pôsobil v NHL. Bude pre nás veľkou posilou. Je to skvelý človek na komunikáciu s hráčmi. Keď rozpráva, všetci ho počúvajú,“ upriamuje Ramsay pozornosť na Handzušove prednosti.

Štyridsaťdvaročného Banskobystričana chcel za asistenta aj pred začiatkom tohto ročníka, keď mu z realizačného tímu vypadol Vladimír Országh. Vtedy však neboli rokovania generálneho manažéra Miroslava Šatana s niekdajším výborným centrom úspešné.

„Tri týždne dozadu sa ma Miro spýtal, či by sa sa nepridal k mužstvu. Očakával som, že asistentom sa stane jeden z chalanov, ktorí na tejto pozícii rotovali počas sezóny alebo sa vráti Vlado Országh. Keďže ma tento post lákal už pred sezónou, tak som si to nechal prejsť hlavou. Vtedy ešte pre mňa nebol správny čas, teraz som prikývol,“ opisuje Handzuš.

Malé koliesko dobre fungujúceho stroja

V národnom tíme sa pokúsi využiť skúsenosti nadobudnuté počas hráčskej kariéry. Trénerské má totiž minimálne.

„Nikoho som ešte netrénoval, ale Craig o mňa mal záujem a to ma presvedčilo. Bol som na dvoch reprezentačných akciách a vtedy ma táto práca bavila. Spoznal som Craiga, jeho prácu a pomohlo mi to utvoriť si obraz, čo ma čaká. Keďže nemám trénerské skúsenosti, na niektoré veci sa viem pozrieť z nadhľadu,“ vysvetľuje.

Ľubomír Višňovský (zľava), Michal Handzuš a... Foto: SITA, Tomáš Somr
Ramsay Handzuš Ľubomír Višňovský (zľava), Michal Handzuš a Craig Ramsay na striedačke SR.

Na debaty s trénermi aj hráčmi sa už veľmi teší.

„Mojou úlohou bude komunikovať s hráčmi a sledovať rôzne detaily. Vidím ich inak ako tréneri, ktorých rozptyľuje zápas či striedania. Mal by som Craigovi pomôcť vytvoriť si ešte širší obraz o hre mužstva. Systém dobre poznám, na podobný som bol zvyknutý aj v zámorí. Pokúsim sa ho čo najviac priblížiť aj chlapcom v kabíne,“ naznačuje.

Prítomnosť na striedačke počas domáceho šampionátu považuje za veľkú výzvu. No fakt, že MS sa konajú na Slovensku nebol kľúčový pri jeho rozhodovaní.

„Skôr to vnímam ako výbornú skúsenosť a možnosť vidieť hokej z iného uhla. Verím, že mužstvu pomôžem. Keby som tam mal len zbytočne postávať, bola by to strata času pre trénerov i pre mňa. Chcem byť malé koliesko dobre fungujúceho stroja. Aspoň si vyskúšam, či je trénerská robota to, čomu by som sa chcel venovať. Bude to zaujímavé aj stresujúce. I keď zrovna pravidelný stres mi nijako nechýbal,“ poznamená.

Čomu sa venoval počas sezóny?

„Najmä som mal viac času na rodinu a deti. Popri tom som sa snažil spoznávať fungovanie v banskobystrickom klube. Chodil som na mládežnícke tréningy aj zápasy,“ prezradí.

TV Pravda: Šéf slovenského hokeja Martin Kohút pochvaľuje pripravenosť Bratislavy a Košíc pred blížiacimi sa MS na Slovensku

Video
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Handzuš #slovenskí hokejisti #Craig Ramsay