Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Višňovský to má stále v rukách. Dá sa od neho veľa naučiť

Vlani bol spolu s popradským útokom Svitana, Buc, Bondra najväčším prekvapením nominácie na majstrovstvá sveta do Dánska. Na šampionáte nesklamal. Z okteta obrancov dostal najmenší priestor na ľade, no potvrdil veľký potenciál. Ani v súbojoch so zvučnými menami nepanikáril.

02.04.2019 15:51
Mário Grman Foto: ,
Mário Grman v reprezentačnom drese.
debata

Šikovný pravák Mário Grman (21) urobil počas sezóny v Kontinentálnej hokejovej lige v drese Slovana veľký výkonnostný progres a teraz by si rád zopakoval účasť na MS.

„Prichádzam s rovnakým cieľom ako vlani. Záleží najmä na mne, ako budem hrať a ako zapadnem trénerovi do koncepcie,“ tvrdí rodák z Topoľčian.

Nezdala sa vám prestávka po skončení klubovej sezóny príliš dlhá?

Mali sme mesiac voľno, čo bolo pre mňa niečo nové. Bol to mesiac bez zápasovej praxe. Ale absolvovali sme menšie prípravné kempy v Bratislave pod vedením Róberta Petrovického a tam sme niečo natrénovali, aby sme sa ako-tak udržali v tempe.

Nie je ubíjajúce trénovať v nízkom počte?

Dáva to priestor pracovať na zdokonaľovaní individuálnych činností. Mali sme viac priestoru na ľade a viac sme toho počas tréningu stihli. Najdôležitejšie bolo ostať aspoň trochu v tempe.

Odohrali ste zopár zápasov s partičkou bývalých hráčov Slovana. Ako sa vám takéto stretnutia páčili?

Bolo to príjemné. Zahrali sme si s nimi, mali sme možnosť čosi od nich odpozerať a najmä sa zabaviť. Niekedy sme hrali piati na piatich, inokedy štyria na štyroch. My, aktívni hokejisti, sme nehrali do tela, oni mohli. Občas nás trošku zahákovali (smiech). Pristupovali sme k nim s rešpektom.

Mário Grman v obrannom zákroku v drese Slovana. Foto: SITA, Diana Černáková
HOKEJ-KHL: Bratislava – Moskva slovan Mário Grman v obrannom zákroku v drese Slovana.

Dá sa aj z takýchto súbojov niečo zobrať do kariéry?

Samozrejme. Napríklad od Ľuba Višňovského si môžete vždy niečo zobrať. Stále to má v rukách a vie čo má na ľade robiť. No nielen on, takmer všetci majú stále výborné ručičky, strelu, prehľad a vedeli si to hodiť. Veľakrát sa stalo, že nás vyšachovali a nevedeli sme, kde nám hlava stojí.

Kto sa vám – okrem Višňovského – ešte pozdával?

Raz si bol s nami zahrať aj Miro Šatan… Obrovskú rýchlosť má Miro Lažo, dokáže ňou narobiť problémy. No výborní boli aj mnohí ďalší.

Kam ste sa vybrali na dovolenku?

Úplné voľno sme mali len týždeň, takže som žiadnu nestihol.

Vlani ste už od začiatku prípravy hovorili, že chcete ísť na šampionát a vyšlo vám to. Ste teraz v inej pozícii?

Prišiel som s úplne rovnakým cieľom ako vlani. Každý však má rovnakú šancu. To, že mi to vyšlo minulý rok, ešte nič neznamená. Teraz sa môžem pokojne porúčať po prvom týždni. Záleží na mne, ako budem hrať a ako zapadnem trénerovi do koncepcie.

Mário Grman. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Grman hokej MS 2018 Mário Grman.

Považujete štart na majstrovstvách sveta za svoju výhodu?

Výhodou môže byť azda len to, že tréneri už vedia, čo môžu odo mňa očakávať. Poznajú mňa aj môj štýl. Videli ma viackrát hrať.

Aké veľké lákadlo je domáci šampionát?

Obrovské. Každý by chcel hrať na domácom šampionáte, všetkým sa ukázať. No o miestenky bude veľký boj. Tréneri sa pokúsia poskladať čo najlepšiu zostavu. Bude len na nás hráčoch, ako sa ukážeme v tréningoch aj v zápasoch.

Čaká vás väčšia konkurencia než pred rokom?

Každý rok je veľká. Záleží, v akom rozpoložení prídu jednotliví hráči. Či budú mať formu a či budú zdraví.

Do šampionátu ostáva ešte viac než päť týždňov. Nie je to pre vás príliš dlho?

Nie, podobné to bolo aj vlani. Príprava trvala rovnako dlho. V KHL sme mali nahustený program, celá sezóna bola takmer len o zápasoch. Teraz sme mali priestor dobre si zatrénovať a zapracovať na individuálnych činnostiach. Boli sme menej na ľade a trochu sme si vydýchli. O to viac síl a chute máme.

Hneď v prvom prípravnom stretnutí si zmeriate sily so Švédskom. Čo bude v tomto dueli dôležité?

Veľmi sa teším, že hneď na úvod nastúpime proti silnému súperovi a navyše v mojom rodnom meste. Budem hrať pred rodinou, domácimi fanúšikmi. Je to super. Čaká nás korčuliarsky a technicky veľmi dobre vybavený tím. Zahral som si proti Švédom na majstrovstvách sveta aj v úvodných dvoch prípravných dueloch pred vlaňajším šampionátom. Viem, čo od nich očakávať.

TV Pravda: Šéf slovenského hokeja Martin Kohút pochvaľuje pripravenosť Bratislavy a Košíc pred blížiacimi sa MS na Slovensku

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Mário Grman