Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ramsay: Nagy je šampión a do mužstva prináša čosi výnimočné

Hneď prvý týždeň ich preverí Švédsko. Slovenskí hokejisti odštartujú prípravu na májové majstrovstvá sveta už na budúci týždeň. Prvý štvordňový blok vyvrcholí štvrtkovým súbojom s troma korunkami v Topoľčanoch. Craig Ramsay bude mať hneď od začiatku k dispozícii viaceré zaujímavé mená.

28.03.2019 11:48 , aktualizované: 13:16
Craig Ramsay, Miroslav Šatan Foto: ,
Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay a generálny manažér Miroslav Šatan prezrádzajú nomináciu na tréningový kemp a prípravný zápas proti Švédsku.
debata

Z obrancov majú najväčšie skúsenosti Sersen, Jánošík a Čajkovský, z útočníkov Cingel, Kudrna, Bakoš, Tybor a najmä Nagy. Do bránky bude k dispozícii dvojica Hudáček, Košarišťan.

Nik nemá isté miesto

Tridsaťdeväťročný veterán Ladislav Nagy ukončil po vypadnutí Košíc vo štvrťfinále Tipsport Ligy klubovú kariéru. Vopred však avizoval, že pozvánka do prípravy pred domácim šampionátom ho poteší.

Stalo sa. Ramsay a generálny manažér Miroslav Šatan so skúseným útočníkom počítajú. Ani on však nemá isté miesto v konečnej nominácii. „Zatiaľ neviem povedať, či s nami absolvuje celú prípravu alebo počas nej dostane aj voľno. Uvidíme, v akom bude zdravotnom, psychickom aj hernom stave. O miesto musí zabojovať ako všetci ostatní,“ avizuje Šatan.

„Laco má strašne veľa skúsenosti. Je to už starší hráč, ale v lige je stále veľmi produktívny. Hrá naplno a každý v kabíne ho rešpektuje. Nečakáme od neho zázraky. Vlani bol pre mňa najväčším prekvapením, keď dokázal počas celého šampionátu hrať na najvyššej úrovni a zvládol aj presun z krídla na centra. Je to ozajstný šampión a takých v tíme potrebujeme. Prináša totiž do neho niečo výnimočné,“ dopĺňa Ramsay.

Záujem majú aj o hráčov z AHL

Realizačný tím reprezentácie verí, že na majstrovstvách sveta bude mať k dispozícii aj viacero hráčov zo zámoria. Základná časť NHL sa skončí už na budúci víkend a v čase štartu MS budú v play off v hre už len posledné štyri mužstvá.

Už teraz je isté, že v play off sa nepredstaví Christián Jaroš z Ottawy a šance Edmontonu s Andrejom Sekerom sú mizivé. Šatan však zatiaľ nemá garancie príchodu od žiadneho z hráčov.

„So všetkými sa skontaktujeme a zistíme, ako sú nastavení smerom k šampionátu. Máme šťastie, že šampionát sa koná na Slovensku. Ochota, chuť a motivácia budú azda o to väčšie. Chlapci však musia byť zdraví a musia sa im skončiť povinnosti v kluboch. Záujem máme o všetkých z NHL, ale aj o hráčov z AHL. Momentálne však vôbec nedokážem odhadnúť, ako bude vyzerať náš káder na šampionáte. V tom je naša práca zaujímavá,“ tvrdí Šatan.

V úvode prípravy vyskúša Ramsay aj dvojicu Gríger, Trška. Ani jeden zatiaľ pod jeho vedením nehral. „Grígera sme chceli vyskúšať vo februári ako náhradníka, ale nevyšlo to. Teraz je voľný a radi sa na neho pozrieme. Na poste centra bude boj o miestenky asi najzaujímavejší. Tršku sme dvakrát volali, ale vždy mal zdravotné problémy,“ prezrádza Šatan.

Príde aj Podkonický

V prvom výbere sú až šiesti hráči Slovana, ktorým sa sezóna skončila už dávno. „Chodili spolu na ľad. Pracovali na sebe a veríme, že sa do toho rýchlo dostanú. Musia byť pripravení, ak chcú bojovať o šampionát,“ tvrdí Ramsay.

Tomu bude počas prípravy aj na šampionáte pomáhať Michal Handzuš.

„Má mužstvu čo ponúknuť. Pomôcť mu skúsenosťami najmä v individuálnom prístupe k hráčom. Chalani ho rešpektujú a jeho prítomnosť by mohla mať pozitívny vplyv na výkony,“ naznačuje Šatan. S návratom Handzuša na striedačku je spokojný aj Ramsay. "Každý vie, čo dokázal ako hráč. Rozumie hokeju, hral ho na najvyššej úrovni a každého zaujíma, čo v šatni povie.

Nechcem, aby bol kouč, ale aby nám radil. Bude prinášať poznatky o konkrétnych situáciách na ľade a poradí nám, čo môžeme robiť lepšie ako tím," doplnil Ramsay.

Okrem Handzuša pribudne do realizačného tímu aj tretí asistent Andrej Podkonický. K národnému tímu sa pripojí po skončení Zvolena v play off.

Nominácia na prvý týždeň prípravy pred MS 2019:

Brankári: Andrej KOŠARIŠŤAN (HC Nové Zámky, štarty v reprezentáci­i/góly: 3/0), Július HUDÁČEK (Spartak Moskva, Rus./KHL, 42/0)

Obrancovia: Michal ČAJKOVSKÝ (Dinamo Moskva, Rus./KHL, 48/5), Mário GRMAN (Slovan Bratislava, KHL, 16/0), Martin CHOVAN (HC 07 Detva, 7/1), Adam JÁNOŠÍK (Slovan Bratislava, KHL, 61/3), Mislav ROSANDIČ (Mountfield HK, ČR, 11/0), Michal SERSEN (Slovan Bratislava, KHL, 114/9), Martin ŠTAJNOCH (Red Bull Salzburg, Rak/EBEL, 22/0), Peter TRŠKA (Vítkovice, ČR, 19/0)

Útočníci: Martin BAKOŠ (HK Soči, Rus./KHL, 59/12), Dávid BUC (Slovan Bratislava, KHL, 26/2), Lukáš CINGEL (Mountfield HK, ČR, 51/4), Dávid GRÍGER (Karlovy Vary, ČR, 1/1), Andrej KUDRNA (Sparta Praha, ČR, 52/12), Adam LIŠKA (Slovan Bratislava, KHL, 2/0), Tomáš MIKÚŠ (Karlovy Vary, ČR, 1/0), Ladislav NAGY (HC Košice, 108/33), Matej PAULOVIČ (Mountfield HK, ČR, 18/3), Radovan PULIŠ (HC 07 Detva, 10/4), Matúš SUKEĽ (Slovan Bratislava, KHL, 14/0), Radoslav TYBOR (Vítkovice, ČR, 41/4)

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

TV Pravda: Šéf slovenského hokeja Martin Kohút pochvaľuje pripravenosť Bratislavy a Košíc pred blížiacimi sa MS na Slovensku

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Ladislav Nagy #MS 2019 v hokeji