Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokejový šéf Kohút: Slováci v Košiciach? Rozhodnutie neľutujeme

Teší ho, že o vstupenky na hokejové majstrovstvá sveta je veľký záujem. Tvrdí, že rozhodnutie nechať hrať Slovákov skupinovú fázu v Košiciach, je správne.

14.03.2019 04:00
Martin Kohút Foto: ,
Šéf SZĽH Martin Kohút.
debata (3)

„Aj v týchto dňoch sa ešte stále uvoľňujú nové lístky, aj na zápasy Slovenska,“ prezradil prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Martin Kohút v online rozhovore na Pravda.sk. Vyjadril sa aj k budúcnosti Slovana či najvyššej domácej súťaže.

Čo budete z pohľadu slovenských hokejistov považovať na domácom šampionáte za úspech?

Postup medzi osem najlepších. Najlepšie však bude, ak sa nám aj vďaka šampionátu podarí motivovať čo najviac detí, aby sa venovali hokeju.

V roku 2011 to Slovákom na lavičke so zahraničným trénerom nevyšlo. Nemáta vás táto myšlienka pri Craigovi Ramsaym?

Nedá sa porovnávať práca pána Hanlona s pánom Ramsaym. Prístup každého je iný. Najlepšou odpoveďou sú reakcie hráčov na Ramsayho prácu. O jeho prípadnom zotrvaní pri národnom tíme sa budeme baviť po MS. S jeho prácou sme veľmi spokojní. Jeho prínos je nielen na lavičke, ale aj vo vzdelávaní trénerov na zväze. Oceňujú to všetci, ktorí s ním prichádzajú do styku.

Neoľutovali ste ešte, že Slováci budú hrať svoje zápasy v základnej skupine v Košiciach?

Nevidím dôvod, prečo by sme toto rozhodnutie ľutovali. Z ekonomického pohľadu vidíme, že bolo správne. Vypredanosť haly v Košiciach je už pred šampionátom oveľa vyššia ako v roku 2011 a v Bratislave sme na približne rovnakej úrovni. Celkovo sme na úrovni 70 až 80-percentnej vypredanosti všetkých zápasov šampionátu.

TV Pravda: Šéf slovenského hokeja Martin Kohút pochvaľuje pripravenosť Bratislavy a Košíc pred blížiacimi sa MS na Slovensku

Video

Plánujete v Košiciach zriadiť sledovanie zápasov Slovenska v amfiteátri ako v roku 2011?

Ide o aktivitu mesta a nie zväzu, takže otázka by mala smerovať priamo na mesto Košice. Oficiálna fanzóna v Košiciach bude v Kulturparku, v Bratislave zase pri Istropolise. Zväz navyše pripraví v piatich slovenských mestách ďalšie fanzóny slovenského hokeja – ide o Nitru, Martin, Poprad, Banskú Bystricu a Trenčín.

Čo poviete k predaju lístkov na MS, ktoré bolo opäť fraškou?

Je veľmi ťažké uspokojiť obrovské množstvo fanúšikov, ktorí sa chcú dostať na zápasy. Štadión má kapacitu iba 8500 divákov. Je to daň za to, akú máme na Slovensku hokejovú infraštruktúru. Vopred sme oznámili, akým spôsobom a kedy sa budú uvoľňovať lístky do predaja a toho sme sa aj držali. Ak sa uvoľnia nejaké vstupenky z kvóty IIHF, pôjdu do predaja. Aj v týchto dňoch sa ešte stále uvoľňujú nové lístky, aj na zápasy Slovenska.

Všetci volali po zmene vedenia SZĽH. Vy ste prezident, no Igor Nemeček zastáva naďalej pomerne dôležitú funkciu. Je to správne?

Pán Nemeček je členom IIHF a organizuje podujatie pod hlavičkou IIHF. Na fungovanie slovenského hokeja už nemá žiaden vplyv.

Prečo chce zväz riadiť Tipsport Ligu? Aké máte výhrady k práci Richarda Lintnera?

Treba povedať, že s Richardom Lintnerom nemám žiadny problém. Doterajšia zmluva po sezóne vyprší a myslíme si, že bude lepšie, ak bude ligu riadiť zväz. Pripravujeme systémovú zmenu, aby mládež dostávala šancu. Nehľadajte v tom nič osobné. Klubom sme na konci februára interne oznámili, že zmluvu s Pro-Hokejom nepredĺžime a ostatné záležitosti budeme komunikovať po ukončení súťaže.

Ste za ďalšie rozširovanie extraligy o zahraničné tímy?

Áno, som za rozšírenie, ale len tak, aby sa úroveň ligy zvyšovala. Máme stratégiu, ktorú odprezentujeme po skončení sezóny. Budeme hovoriť aj o možnosti rozšírenia extraligy o tímy z ďalších krajín. Rozširovanie podporujem, medzinárodná konfrontácia je na prospech rozvoja slovenského hokeja. Výsledky ukazujú, že maďarské tímy dosahujú priemer slovenskej ligy a dve nové šťuky v rybníku sú prínosom, ktorý sa v budúcnosti ešte len prejaví.

Nie je načase zriadiť znova komisiu rozhodcov?

Všetci sa pozerajú na to, ako vyzerajú rozhodcovia v súčasnosti, ale zabúdajú, v akom stave boli pred troma rokmi. Vtedy pískali finálovú sériu maďarskí a českí arbitri, lebo slovenskí ju bojkotovali. Finančné ohodnotenie bolo na takej nízkej úrovni, že ich počet aj kvalita sa neustále znižovali. Hoci fungovala komisia rozhodcov, nemali sme ani jedného profesionálneho rozhodcu. Netvrdím, že dnes sa v zápasoch nestávajú chyby, ale postavenie rozhodcov je na úplne inej úrovni. Máme šesť profi rozhodcov, ktorí sú zamestnancami zväzu. Neevidujeme problémy, aké boli pred troma rokmi. Počet rozhodcov nám narastá. No tak, ako musíme byť trpezliví pri výchove hráčov, trpezlivosť treba aj pri rozhodcoch.

Kde by mal pôsobiť Slovan v budúcej sezóne?

Ak bude finančne stabilizovaný, nech ostane v KHL. Je to kvalitná súťaž a ak dá Slovan možnosť slovenským hráčom, aby v nej nastupovali, bude to na prospech. Ak stabilizovaný nebude, tak to len dehonestuje postavenie Slovana v slovenskom hokeji.

Hrali ste niekedy hokej? Mal by byť prezident zväzu skôr šikovný manažér alebo bývalý hokejista?

Hrával som ako chlapec vo svojom rodnom meste – nikdy však nie vrcholovo. Nemyslím si, že dnes robím prácu s výkonom na ľade – je to manažérska práca. Prezident by teda mal byť skôr manažér.

Je pravda, že opätovne nebudete kandidovať na post prezidenta?

Neviem odkiaľ máte takéto informácie. O opätovnej kandidatúre sa rozhodnem po šampionáte.

TV Pravda: Generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie Miroslav Šatan odpovedal na otázky Pravdy v súvislosti s MS 2019 na Slovensku.

Video
3 debata chyba
Viac na túto tému: #SZĽH #MS 2019 v hokeji #Martin Kohút