Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hossa: Kartičky som vymenil za kazetu s Gretzkým. Púšťal som si ju dookola

Teší sa na domáci šampionát. Užije si ho ako bežný fanúšik. Marián Hossa (40) bude spolu s Patrikom Eliášom ambasádorom jedného z oficiálnych sponzorov hokejových majstrovstiev sveta (Coca-Coly).

12.03.2019 14:15
Marián Hossa, Patrik Eliáš Foto: ,
Marián Hossa (vpravo) a Patrik Eliáš, ambasádori Coca-Coly pre MS.
debata

„Hokej mi dlho nechýbal. Skôr som si užíval, keď som ho sledoval v televízii. Oddýchol som si od každodenného chodenia na štadión. Teraz som si však pripomenul, že na ľade to nie je až také zlé,“ usmieval sa v utorok počas debát s novinármi.

Ako si spomínate na domáci šampionát spred ôsmich rokov?

Veľmi som sa naň tešil. Bolo to asi prvýkrát, keď mi až tak neprekážalo, že som skoro vypadol v play off v NHL. Prvý raz v histórii sme mali majstrovstvá sveta doma, preto sme vedeli, že očakávania budú obrovské. Dopadlo to úplne opačne, ako sme si predstavovali my aj fanúšikovia. Bolo to trpké a veľmi nás to mrzelo. Chceli sme ukázať oveľa viac a ísť ďalej. Nedokázali sme však hrať uvoľnene, mali sme zviazané ruky.

Čo by ste odkázali nasledovníkom?

Aby hrali pekný hokej a šampionát si vychutnali. Nikto nevie, kedy budú majstrovstvá sveta opäť na Slovensku. Nesmú myslieť na to, že hrajú doma a na štadióne sú ich rodičia a všetci známi. Treba ukázať najlepší hokej a všetko ostatné hodiť za hlavu. Snažiť sa pripraviť na stretnutia na šampionáte ako na každý iný zápas.

Marián Hossa a Patrik Eliáš, ambasádori Coca-Coly Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Marián Hossa (vpravo) a Patrik Eliáš,...

Na čo sa môžu tešiť slovenskí fanúšikovia. Aký hokej bude predvádzať mužstvo Craiga Ramsayho?

Craig je kouč s veľmi bohatými skúsenosťami zo zámoria a teraz zbiera aj tie z medzinárodného hokeja. Naši mladí tréneri sa pri ňom veľa naučia, zachytia najnovšie trendy. Mužstvo hrá pod Ramsaym väčšinu času atraktívny hokej, čo fanúšikom imponuje.

Ako budete prežívať MS v pozícii fanúšika?

Ešte presne neviem, ale veľmi sa teším na zápasy a najmä na atmosféru, ktorá bude na Slovensku vládnuť. V roku 2011 bola vynikajúca. Veľmi rád na to spomínam. Teraz si idem užiť šampionát so všetkým okolo. Chcem vidieť, ako to žije pred štadiónom i vo fanzónach.

Dá sa atmosféra na šampionátoch porovnať s tou v NHL?

Aj v zámorí je počas play off šialená atmosféra, ale v Európe je to iné. Tu sa na štadiónoch viac spieva, celý národ zápasmi žije. Teraz budú majstrovstvá sveta u nás a keď bude na tribúnach znieť pesnička Macejko a všetci budú skákať a spievať, dodá to hráčom obrovské množstvo energie.

Marián Hossa (vpravo) a Patrik Eliáš,... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Marián Hossa, Patrik Eliáš Marián Hossa (vpravo) a Patrik Eliáš, ambasádori Coca-Coly pre MS.

Trikrát ste vyhrali Stanleyho pohár, ale na trofej pre majstrov sveta ste si nesiahli. Stále vás to mrzí?

Získať nejakú trofej je vždy veľmi náročné, či ide o Stanleyho pohár alebo majstrovstvá sveta. Keď Slováci uspeli v Göteborgu, mal som v tíme veľa kamarátov. Aj ja som to prežíval emotívne. Medaily v reprezentačnom drese mi dvakrát ušli tesne pomedzi prsty – na olympiáde vo Vancouvri aj na šampionáte v Česku. Mrzí to, ale život ide ďalej.

Trofej pre majstrov sveta bude v apríli putovať po 15 slovenských mestách. Čo hovoríte na túto myšlienku?

Osobne som ešte bližšie k tejto trofeji nebol (smiech). Považujem to za vynikajúci nápad. Keby sa niečo podobné konalo, keď som bol mladý, určite by som sa prišiel pozrieť aj cez celú krajinu. Teraz príde trofej za ľuďmi. Pre mladých hokejistov i fanúšikov je to skvelá príležitosť vidieť ju a odfotiť sa s ňou.

Trofej pre majstra sveta v hokeji v Bratislave. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Trofej, MS v hokeji Trofej pre majstra sveta v hokeji v Bratislave.

Čo bolo pre vás najväčšou motiváciou hrať hokej?

Keď som bol malý chalan, videl som v televízii zostrih akcií Wayna Gretzkého. Vtedy som si povedal, že existuje nejaký Gretzky, ktorý dáva veľa gólov a bodov, pôsobí v nejakej super lige. Začal som to viac vnímať. V tom čase bola burza hokejových kartičiek, tak som tam šiel a vymenil svoje za VHS kazetu Gretzkého highlightov. Bežal som domov, púšťal som si ju dookola a na ľade všetko skúšal. Posúvalo ma to dopredu.

Sledovali ste v detstve svetové šampionáty?

Jasné, ako malé deti sme si užívali hokejový šampionát pri obrazovkách, zo školy sme šli rovno pred televízor a tam aj spali, aby sme mohli sledovať zápasy. Okrem našich som vtedy fandil najmä Fínom a obdivoval som vtedy vychádzajúcu hviezdu – švédskeho útočníka Matsa Sundina.

Ako vidíte šance Dukly Trenčín v play off?

Chalani výborne zvládli dôležitý prvý zápas. Ukázali charakter. Majú za sebou náročnú základnú časť, pohybovali sa oveľa nižšie než pred rokom a až v závere sa dotiahli na šieste miesto. No majú potrebné skúsenosti a nikto to s nimi nebude mať jednoduché.

TV Pravda: Miroslav Šatan o blížiacich sa majstrovstvách sveta na Slovensku (vysielané 12. 2. 2019):

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Hossa #Patrik Eliáš #MS 2019 v hokeji