Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Paulovič dal dôležitý gól Konrádovi. Na zápas proti hviezdnym Rusom nezabudne

Hokejovú olympijskú skúsenosť už má, rád by k nej pridal ďalšiu - z majstrovstiev sveta. Tým viac, že ich hostí Slovensko. Útočník Matej Paulovič absolvuje s národným tímom v tejto sezóne jeho prvé medzinárodné podujatie - na predchádzajúcich dvoch chýbal pre zranenia.

06.02.2019 20:55
Matej Paulovič Foto: ,
Matej Paulovič na tréningu hokejovej reprezentácie.
debata

Hokejový vzor nemal

Akú formu si priniesol z Hradca Králové, aktuálne štvrtého tímu českej extraligy? „V posledných zápasoch nám to veľmi nešlo, dúfam, že v reprezentácii sa chytím a prenesiem to aj do klubu,“ zdôrazní.

Spomenie si, čo robil takto pred rokom?

„To sme sa už pripravovali na olympijský turnaj v Pjongčangu. Veľmi rád si naň spomínam. V pamäti ho mám uložený ako obrovský zážitok a veľký impulz do budúcnosti. Získal som veľa skúseností, mohol som sa porovnať so špičkovými hokejistami. Pre mňa ako mladého to bolo niečo nové. Už v prvom zápase proti Rusku som hral proti takým hviezdam ako Pavel Daciuk alebo Iľja Kovaľčuk, neskôr aj proti Američanom. Je to nevšedný zážitok – či už ich vidieť na ľade alebo proti nim nastúpiť,“ vraví 24-ročný urastený krídelník.

Hviezdne mená spomína s rešpektom, zároveň však tvrdí, že hokejový vzor nemal, aj keď pôsobil v zámorí i vo Švédsku.

„Snažím sa hrať to, čo viem, svoj dôrazný hokej. A keby som si mal vybrať obľúbený klub, tak asi Chicago. V minulej sezóne som v NHL držal palce nováčikovi z Las Vegas, v prvom roku sa prebojovali zlatí rytieri až do finále,“ vraví hráč draftovaný Dallasom.

Olympiáda bola pre mňa obrovský zážitok, vraví... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Matej Paulovič Olympiáda bola pre mňa obrovský zážitok, vraví Matej Paulovič.

Zo spoluhráča sa stal súper

Do českej extraligy zamieril po úspešnej minulej sezóne v Nitre, s priemerom bod na zápas patril k jej ťahúňom. S Michalom Krištofom utvorili údernú a produktívnu dvojičku, po sezóne sa ich cesty rozišli. A v tejto sezóne sa v Lige šampiónov aj preťali, súperom Hradca v základnej skupine bol aj fínsky tím Kärpät Oulu.

„Bolo to trochu zvláštne hrať proti sebe, nič sme si nedarovali. Po zápase sme si povedali, čo máme nové, ako sa komu darí,“ podotkol.

Ako sa darí Matejovi?

„Chvíľu mi trvalo, než som si zvykol na inú ligu a iné prostredie, no už je to v poriadku. Česká najvyššia súťaž je v porovnaní so slovenskou vyrovnanejšia, či hráte s prvým alebo posledným tímom, nesmiete nič vypustiť. Pôsobí v nej viac skúsených hráčov. Mal som výhodu v tom, že v Hradci je silná skupinka slovenských hráčov, Domino (Graňák) s Kukom (Kukumberg) a Cingim (Cingeľ) mi pomohli zorientovať sa v klube i v meste. Zatiaľ som spokojný, no vždy to môže byť lepšie. Nastupujem na pravom krídle tretieho útoku,“ vraví autor desiatich gólov.

Ktorý z nich považuje za najdôležitejší?

„Fúha, neviem…“ Vzápätí úsmevne ožije: „Možno proti Olomoucu, keď som dal gól Braňovi Konrádovi. Vyhrali sme jedna nula, Cingi mi prihral spoza bránky, ja som len do puku ťukol,“ spomenie si.

TV Pravda: Miroslav Šatan pred domácim turnajom Kaufland Cup

Video

Prvenstvo by potešilo

Vo štvrtok čakajú Slovákov Bielorusi.

„Proti nim som ešte nehral. Dôležité bude plniť určenú taktiku a najmä detaily, ktoré rozhodujú zápasy. Od každého z nás sa očakáva to isté: každý môže dať gól, no musí hrať zodpovedne aj dozadu. Možno si zahrám aj presilovku alebo oslabenia, uvidím. V útoku nás dali tréneri dohromady s Matúšom Sukeľom a Michalom Chovanom, so Sukeľom som už hrával,“ podotkne.

Matej absolvoval prípravný kemp aj vlani pred majstrovstvami sveta, no do záverečnej nominácie som sa nedostal. Ako vidí svoju šancu teraz?

"Majstrovstvá sveta doma sú veľkou motiváciou pre každého z nás, no neupínam sa k nim za každú cenu, som realista. Máme veľa šikovných hráčov, je na tréneroch, koho si vyberú. Budem sa snažiť, aby som bol medzi pozvanými aj ja. Dostávam šancu, budem sa usilovať ju využiť.

Potešilo by ma, keby sme domáce podujatie vyhrali. V klube hráme trochu iným systémom než v reprezentácii, to však nepovažujem za problém. Už nejakú skúsenosť mám, v hlave si to prepnem. Hokej je o tom, že vyhrá ten, kto urobí menej chýb. Dúfam, že súperov prinútime, aby ich robil viac," želá si Paulovič.

TV Pravda: Aké sú očakávania v nasledujúcich siedmich dňoch v športe si môžete pozrieť v relácii Týždeň v športe – lyžiarsky špeciál (vysielané 4.2.2019).

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Matej Paulovič