Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Doma chce chytať každý. Rozhodne forma, vraví Konrád

Do národného tímu sa na februárovom Kaufland Cupe vráti takmer presne po roku. Naposledy si dres hokejovej reprezentácie obliekol na olympiáde.

23.01.2019 05:00
konrád Foto: ,
Branislav Konrád v drese slovenskej reprezentácie na ZOH v Pjongčangu.
debata

V Pjongčangu prispel v prvom stretnutí výraznou mierou k nečakanej výhre nad Ruskom 3:2.

„Nezažívame v Olomouci najlepšie obdobie. Dobre mi padne zmena prostredia,“ priznáva skúsený brankár Branislav Konrád (31).

Chýbala vám už reprezentácia?

Samozrejme. Teším sa na chalanov, ktorých dobre poznám, i zmenu prostredia. Tá vždy padne vhod. V reprezentácii máme iné tréningy, stretne sa iná partia. Som presvedčený, že do národného tímu sa každý z nás veľmi teší.

Sledovali ste, ako sa mužstvu darilo na Nemeckom a Švajčiarskom pohári?

Jasné, zaujímal som sa o výsledky, ale zápasy som nesledoval. Všímal som si skôr, kto kedy chytal a ako sa mu darilo.

Čo hovoríte na Andreja Košarišťana, s ktorým vytvoríte dvojicu pre februárový turnaj?

Všimol som si, že bol na všetkých doterajších akciách. Osobne ho nepoznám, ale pamätám si, že sme proti sebe odchytali nejaké zápasy v play off, keď som pôsobil v Trenčíne. Je to šikovný chalan a som rád, že sa mu darí. Aj v reprezentácii potvrdil dobrú výkonnosť z klubu. Je dobré, keď v lige chytajú aj mladší slovenskí chalani, keďže v tímoch je veľa zahraničných brankárov.

Tréner SR Craig Ramsay (vľavo) a brankár... Foto: SITA, Diana Černáková
Ramsay Konrád Tréner SR Craig Ramsay (vľavo) a brankár Branislav Konrád počas tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie.

Boli ste v doterajšom priebehu sezóny v spojení s trénerom brankárov Jánom Lašákom?

Pred každým z doterajších zrazov sme sa zhovárali. Rozobrali sme moju situáciu a dohodli sa, že keby sa niekto zranil, budem pripravený nahradiť ho. Našťastie, vybraní chalani nemali žiadne problémy.

Chytali ste už na majstrovstvách sveta aj olympiáde. Je domáci šampionát špeciálna motivácia?

Samozrejme, všetko bude tento rok zaujímavejšie. Každý z nás by chcel chytať pred domácimi divákmi. Záležať bude na momentálnej forme a ako sa komu bude dariť v závere sezóny – v play off.

Máte prehľad, z koľkých brankárov si bude realizačný tím vyberať?

Nezaoberám sa tým, ale myslím si, že nás až tak veľa na výber nie je. Pochopiteľne, záležať bude, ako na tom budú brankári zo zámoria. Celé je to však ešte veľmi ďaleko. Keď sa mi skončí klubová sezóna – verím, že úspešne – potom sa budem zaoberať reprezentačnou témou a prípadným štartom na majstrovstvách sve­ta.

Branislav Konrád. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Branislav Konrád Branislav Konrád.

Naposledy ste chytali na olympiáde. Aké spomienky vám na ňu ostali?

Nedosiahli sme tímový úspech, ale po čase vždy spomínate najmä na to dobré. Takže spomienky na Pjongčang sú perfektné. Výborne sme zvládli prvý zápas s Ruskom. Veľká škoda stretnutia so Slovincami. Verili sme si pred ním, no nevyšlo to. Tréner Ramsay mi vyhovuje. Hráme pod ním celoplošný hokej a dosť sa dbá na defenzívu. Keď si hráči plnia, čo majú, je to pre brankára ľahšie.

Dlhšie ste nechytali. Ako ste na tom zdravotne?

Dva týždne som bol mimo, v stredu však idem konečne znova do bránky. Aj predtým som mal nejaké ťažkosti. Verím však, že odteraz už bude všetko v poriadku a budem sa v bránke cítiť dobre.

Olomouc výrazne klesol v tabuľke. Prečo?

Prežívame horšie obdobie. Nedarí sa nám. Držali sme sa na treťom, štvrtom mieste, no padli sme až na desiate. Budeme mať čo robiť, aby sme si udržali aspoň to. Mali sme veľkú maródku a stále to po tejto stránke nie je ideálne. Do prestávky chceme získať čo najviac bodov a po nej by sme už mohli byť vo väčšej sile a vrátiť sa k hokeju, ktorý sme predvádzali predtým.

Poteší vás umiestnenie v prvej desiatke alebo ešte pomýšľate aj na šestku?

Momentálne nás zaujíma najmä desiatka. O nej sme hovorili aj pred štartom sezónu. Chvíľu sa javila reálna aj prvá šestka, ale teraz je dôležitejšie začať vyhrávať a udržať sa v desiatke.

Ako ste spokojný s vlastnými štatistikami?

Určite by som mohol mať na konte viac víťazstiev. Štart do sezóny bol výborný, ale posledné obdobie sa nám nevydarilo a do toho prišli aj moje zdravotné problémy. No verím, že už sa naštartujem ja aj celý tím.

Váš šesťročný syn Samuel hrá tiež hokej. Ťahá ho to do bránky?

Aj aj. Niekedy chytá, inokedy hrá. Najprv chcel byť viac hráč, teraz ho to ťahá viac do bránky. Na tréningoch zväčša hrá, ale keď ide na ľad so mnou, oblečie sa do výstroja a chytá. To si momentálne užíva najviac. Vravel som mu, aby šiel radšej do útoku, ale to nie je najdôležitejšie. Najmä, nech ho baví, čo robí. Potom je jedno, kde bude hrať.

Po jednom zo zápasov ste spoločne oslavovali víťazstvo. Aké to bolo?

Krásne. Chlapci hrali cez prestávky tretinkový hokej, malý bol v bránke a ani som nevedel, že tam ostal. Tréner brankárov mi pripravil takéto milé prekvapenie. Po oslavách sa vyzliekol z výstroja a ešte polhodinu vykrikoval v šatni. Energie má veru dosť.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Branislav Konrád #Kaufland Cup