Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brankár Košarišťan: Na Nemecký pohár idem reprezentovať, nie sa predať

Keď mu Ján Lašák oznámil, že si zachytá na Nemeckom pohári, poriadne ho to prekvapilo.

05.11.2018 21:14
Andrej Košarišťan Foto: ,
Andrej Košarišťan.
debata

Odchovanec Dolného Kubína Andrej Košarišťan nikdy nechytal ani v mládežníckych reprezentačných výberoch. Pred tradičným novembrovým turnajom v Krefelde vytvorí brankársku dvojicu s výrazne skúsenejším Jaroslavom Janusom.

„Prichádzam s pokorou a teším sa na novú skúsenosť. Čaká ma zaujímavý týždeň. Do ďalšieho hokejového života mi môže dať veľa,“ tvrdí 24-ročný brankár Nových Zámkov.

Verí, že mu pomôže aj spolupráca s oporou Litvínova Janusom: „Jaro má veľa odchytané. Je výborný brankár a potvrdil to v každej sezóne, či už v Slovane alebo českej lige. Iste sa od neho niečo priučím. Brankári sa vedia potiahnuť na ľade aj mimo neho. Držíme spolu, keďže naša pozícia v mužstve je špecifická.“

Keď v lete zamieril z Liptovského Mikuláša do Nových Zámkov, ani len netušil, že by mohol nazrieť do národného tímu. Jeho dobré výkony i výsledky celého mužstva si však všimli Miroslav Šatan, Craig Ramsay aj tréner brankárov Lašák.

„Keby ste mi po prestupe povedali, že ma zavolajú do reprezentácie, smial by som sa. Nie každý deň sa dostanete do mužstva z našej ligy, tobôž ako brankár. Páči sa mi, že národný tím hrá moderný hokej. Tréner pretvára obraz nášho hokeja na bojovnejší, čo by nám s ohľadom na to, akých hráčov momentálne vychovávame, mohlo viac sedieť. Môže nás to posunúť vyššie,“ myslí si Košarišťan.

Na snímke brankár Andrej Košarišťan počas... Foto: TASR, Martin Baumann
Andrej Košarišťan Na snímke brankár Andrej Košarišťan počas tréningu na zraze slovenskej hokejovej reprezentácie pred Nemeckým pohárom.

Trúfa si zabojovať i o miestenku na domáce MS v Bratislave a Košiciach?

„Šampionát je ešte príliš ďaleko a nad takýmito vecami ani nerozmýšľam. Domáce MS sú veľké lákadlo, o nomináciu bude obrovská tlačenica. Všetci tam budú chcieť ísť a nik neodmietne pozvánku. Navyše, na Slovensku máme veľa kvalitných brankárov. O to viac si terajšiu možnosť vážim,“ tvrdí nádejný brankár.

Je pre neho cťou, že môže trénovať pod dozorom legiend slovenského hokeja Šatanom či Lašákom.

„Ako malý som ich sledoval, fandil som im a keď sa prehralo, často som si i poplakal. Bolo pre mňa emotívne stretnúť sa s nimi. Nikdy som nemal jeden brankársky vzor, ale Jano bol v tých rokoch veľká hviezda a každý na Slovensku chcel byť ako on,“ priznáva.

Ešte nevie, v ktorom zo zápasov na Nemeckom pohári dostane príležitosť. Netrúfa si ani odhadnúť, či sa mu neroztrasú kolená. „Bežne sa mi to nestáva, ale reprezentácia je predsa len niečo nové. Vyššia úroveň. Nechám sa prekvapiť, aké to bude,“ usmeje sa.

Krefelde by si mohli do poznámkových blokov zapísať jeho meno aj manažéri klubov z kvalitnejších líg. „Je pravda, že zo Slovenska sa bežnejšie chodí len do českej ligy. Samozrejme, chcem podať čo najlepší výkon a uvidíme, ako to celé dopadne. Na Nemecký pohár však idem reprezentovať, nie si urobiť meno alebo sa predať,“ dodáva rezolútne.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Andrej Košarišťan #Nemecký pohár 2018