Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

VIDEO: Hokejových fanúšikov odvezie špeciálny Macejko

Maskot hokejových majstrovstiev sveta Macejko prepožičal svoje meno špeciálnemu vlaku, ktorý v máji posilní dopravné spojenie medzi Bratislavou a Košicami. Fanúšikovia z hlavného mesta by teda nemali zmeškať zápasy našej reprezentácie. A navyše, ak sa hra predĺži, tento vlak ich počká.

04.03.2019 16:17 , aktualizované: 17:25
Macejko, IC, vlak Foto: ,
Mimoriadny vlak IC Macejko počas brífingu k posilneniu vlakovej dopravy na májových MS.
debata (3)
Video

Vlak do života slávnostne uviedli v pondelok na železničnej stanici v Košiciach a krstnými rodičmi sa stali hokejoví reprezentanti a v súčasnosti hráči HC Košice Ján Laco a Ladislav Nagy. Hokejovú podobu vozňov navrhol dizajnér Stano „JAS“ Malák.

IC Macejko už na trati ľudia môžu vidieť, pretože jazdí od začiatku marca ráno z Bratislavy do Košíc.

„V dňoch, keď odohrá zápasy základnej skupiny slovenská reprezentácia, bude toto IC posilnené o štyri vozne II. triedy a spoločenský vozeň pre fanúšikov. Bude to spoločenský salónny vagón, aby mohli rozoberať niektoré situácie alebo udalosti počas zápasov. Bude to taká fan zóna, kde si skrátia cestu do Košíc a potom do Bratislavy,“ informoval Karol Martinček, člen predstavenstva Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Doplnil, že na každého cestujúceho čaká v mimoriadnom vlaku darček – fanúšikovský šál.

„Veríme, že fanúšikovia uvítajú dopravu, ktorá je pohodlná a bezpečná. Spoj Macejko síce má stanovený odchod, ale vieme pružne zareagovať, ak by sa zápas slovenskej reprezentácie predĺžil, pretože nebudeme musieť dodržiavať grafikon,“ konštatoval Martinček. Upozornil, že vymeniť vlak za automobil odľahčí cestnú dopravu v miestach konania šampionátu a zároveň mnohým vyrieši problém obmedzeného počtu parkovacích miest v okolí zimných štadiónov.

Krst vlaku Macejko pre slovenských fanúšikov Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Lokomotíva IC vlaku Macejko počas predstavenia...

Počas svetového šampionátu vypraví národný dopravca spolu sedem mimoriadnych vlakov pre fanúšikov. Zároveň, tak ako doteraz, budú jazdiť aj klasické „icečka“ v každom smere po štyri denne. Macejko bude z Košíc odchádzať po 23. hodine a do hlavného mesta by mal prísť okolo štvrtej nadránom, informácie o pripravovanom odchode nájdu fanúšikovia na tweetri. K dispozícii bude aj rýchlik Zemplín, ktorý pravidelne odchádza o 23.45 a prichádza do Bratislavy pred šiestou hodinou. Zemplín však musí dodržiavať grafikon a zastavovať v určených staniciach.

„Bežne vypravujeme tieto vlaky s piatimi vagónmi, no operatívne ich podľa potreby pridáme aj viac. Maximum je však trinásť, kvôli dĺžke perónov. Pri takomto stave vlak odvezie 700 až 800 pasažierov,“ spresnil Martinček.

Cena lístkov na Macejka bude rovnaká ako pri iných IC vlakoch. Martinček doplnil, že po presune šampionátu do Bratislavy železničiari posilnia regionálnu dopravu v okolí hlavného mesta.

ZSSK ako dopravný partner podujatia bude okrem priaznivcov hokeja na zápasy prepravovať aj hráčov, rozhodcov a delegátov.

„Snažili sme sa nájsť čo najvhodnejší model prepravy fanúšikov, čoho výsledkom sú posilnené súpravy štandardne vypravovaných vlakov či mimoriadne vlaky v dňoch zápasov reprezentácie Slovenska. Vlaky sú ekologické, čo korešponduje s naším zámerom usporiadať ,zelené' majstrovstvá,“ poznamenala Michaela Grendelová, riaditeľka komunikácie 2019 IIHF MS v ľadovom hokeji.

Podľa hokejistu Jána Laca je špeciálny vlak Macejko dobrá myšlienka. „Pre fanúšikov je to určite jeden z najvhodnejších spôsobov prepravy na zápasy,“ konštatoval Laco a jeho spoluhráč Ladislav Nagy doplnil: „Často som chodil do Bratislavy vlakom a cítil som sa výborne.“

V priebehu marca železničiari plánujú spustiť kampaň Vlakom na hokej.

Kedy pôjde Macejko

Mimoriadny posilový vlak IC 521 Macejko z Bratislavy do Košíc vyštartuje minútu po 6. hodine ráno a do cieľa príde o 10.48. V opačnom smere má oficiálne odchod o 23.17, príchod na bratislavskú hlavnú stanicu sa predpokladá o 3.58 h. Macejko bude vypravený 10., 11., 13., 15., 17., 18. a 21. mája, keď slovenská reprezentácia bude hrať zápasy v Košiciach.

TV Pravda: Miroslav Šatan o blížiacich sa majstrovstvách sveta na Slovensku (vysielané 12. 2. 2019):

Video

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2019 v hokeji #maskot Macejko