Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švédi spájajú reprezentácie zlatou niťou, tvrdí Slovák, ktorý roky pre nich pracuje

Hokejových majstrov sveta z Kodane najprv pozdravili gripeny. Vo vzdušnom priestore Švédska sprevádzali lietadlo, v ktorom v pondelok popoludní priletela do Štokholmu výprava zlatého tímu.

22.05.2018 08:50
Švédsko, Švajčiarsko Foto: ,
Majstri sveta zo Švédska.
debata

„Voľno sme nedostali, dolaďovali sme scenár príletu a následných osláv obhajoby titulu,“ vravel v pondelok predpoludním Tibor Gregor (56). Slovák z Trenčína pracuje od roku 1987 na švédskom hokejovom zväze, má na starosti riadenie súťaží, viaceré turnaje, hráčsku databázu a štatistiky.

Vládol vo Švédsku pred majstrovstvami sveta optimizmus po neúspechu na olympijskom turnaji v Pjongčangu?

Prevládal mierny optimizmus i viera, že je v silách omladenej reprezentácie obhájiť zlato z vlaňajška. Mužstvo trénera Rikarda Grönborga absolvovalo svetový šampionát bez prehry, čo hovorí o jeho sile i kvalite a je veľkým prísľubom do budúcnosti. Iste, od vystúpenia pod piatimi kruhmi čakala odborná i fanúšikovská verejnosť viac. Šlo o dve rôzne reprezentácie, každý vie, že v Pjongčangu nemohli hrať hokejisti z NHL. Švédi podľahli v dôležitom zápase Nemecku, ostali bez medaily. Tréner podrobne analyzoval, prečo sa tak stalo.

Nekývala sa pod ním stolička?

Vôbec nie. Krátkodobé a rýchle riešenia nie sú vo Švédsku zvykom. Pravdivejší obraz o jeho hokeji ponúkla Kodaň. Grönborg je hokejový fanatik, hokejom žije denne. Kontinuita je i v tom, že kým prevzal mužskú reprezentáciu, bol štyri roky asistentom jeho predchodcu. Zmluvu má aj na ďalšiu sezónu, kompetentní s ním rokovali o predĺžení. Jeho manželka je Američanka, chce sa vrátiť do Minnesoty. Neprekážalo by nám, ani keby žil tam a viedol národný tím. To však predbieham, všetko závisí od dohody so zväzom.

Švédi boli vo finále proti Švajčiarsku favoritmi, v základnej skupine ho zdolali 5:3. Čakali také dramatické a strhujúce vyvrcholenie bitky o zlato?

Opticky bol favorit jasný. Odborníci predpokladali, že vo finále budeme hrať proti Kanade a aj si to želali. Boli trochu sklamaní, že to nevyšlo, vyradili ju Švajčiari. Pred piatimi rokmi sme nad nimi vyhrali vo finále hladko 5:1. Nabádalo to k presvedčeniu, že opäť pôjde o hladkú záležitosť. Tak to ale nefunguje, vo štvrťfinále sme zdolali Lotyšsko tesne 3:2. V každom zápase mužstvo drelo, v niektorých rozhodovali o víťazovi maličkosti. Nie je jednoduché odohrať desať zápasov bez zaváhania, držať si vysokú výkonnosť. Švédi to zvládli, preto sú opäť majstri sveta.

Naznačíte, prečo sú úspešní?

Všetky reprezentácie – od výberu do šestnásť rokov až po národný tím mužov – spája jedna myšlienka, jednotný herný štýl i systém práce. Viacerí minuloroční i súčasní zlatí medailisti hrali pod trénerom Grönborgom v reprezentáciách do osemnásť i dvadsať rokov, navzájom sa dobre poznajú. S dvadsiatkou vyhral pred šiestimi rokmi majstrovstvá sveta, v predĺžení rozhodol o triumfe Mika Zibanejad, v nedeľu autor vyrovnávajúceho gólu na 2:2. Párkrát za sezónu vycestuje buď hlavný tréner, alebo jeho asistenti za hráčmi do NHL. S každým adeptom reprezentácie sa porozprávajú, povedia mu o jeho úlohe v nej. Máme z čoho vyberať, v NHL a AHL pôsobí takmer sto Švédov. Môžeme zostaviť aj tri silné tímy.

Tibor Gregor. Foto: Stiga Arena
Tibor Gregor Tibor Gregor.

Čo charakterizuje aktuálny zlatý kodanský?

Popri hernom majstrovstve aj mimoriadne súdržná partia. Väčšina hráčov sa dobre pozná z juniorských čias. Do tímu výborne zapadlo trio z Nashvillu po vyradení z play off: obranca Mattias Ekholm a útočníci Viktor Arvidsson s Filipom Forsbergom. To bolo bingo. Nahradili Erika Gustafssona a Eliasa Petterssona, ktorí sa zranili v stretnutí proti Švajčiarsku v základnej skupine. Ešte pred spomenutým triom prišiel útočník Pittsburghu Patric Hörnqvist. Trinásť hráčov na svetovom šampionáte debutovalo, z vlaňajšieho zlatého tímu boli v súčasnom len traja. Dlhšie bolo známe, že kapitánom bude Mikael Backlund, vie mladších usmerniť a tím stmeliť.

Bola vopred známa aj brankárska jednotka?

Áno, tréneri za jednotku určili Andersa Nilssona. Na začiatku turnaja dostal príležitosť Magnus Hellberg, chytal aj proti Slovákom. Nilsson dostal čas na aklimatizáciu i na to, aby si privykol na väčšie klzisko. Aj s brankármi vyslovili tréneri veľkú spokojnosť, patrili k oporám.

Zvyknú sa aj švédski hokejisti z NHL pred svetovým šampionátom trénerom ospravedlniť?

Stáva sa aj to, no spravidla sú dôvodom ospravedlnení zranenia alebo očakávanie prírastkov do rodín. Tréneri mali záujem o útočníka Gabriela Landeskoga, no zdravotné dôvody mu nedovolili prísť. Po príchode hráčov z NHL počas šampionátu odišli domov traja hráči, ktorí sa nedostali na súpisku. Určite prežívali sklamanie, no brali to ako realitu.

Majstrovská radosť vs. švajčiarsky smútok Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Švédi počas národnej hymny pre víťazov.

Sledovali ste aj zápasy Slovákov? Ako sa vám pozdávali ich výkony?

Stretnutia Slovákov som si takisto nenechal ujsť. Môžu zdolať hocikoho, vedia zahrať proti silným mužstvám. V Pjongčangu zdolali Rusov, v Kodani hrali vyrovnanú partiu s Čechmi i Švédmi, nevedia si však udržať stabilitu výkonov. Vyjde im jeden zápas z troch. Slovenských hokejistov som v úvode predšampionátovej prípravy sprevádzal počas ich dvoch stretnutí vo Švédsku. Aj keď oba prehrali a inkasovali aj lacné góly, postrehol som, že mužstvo pod novým trénerom tvrdo pracuje. V Kodani výkonnostne podrástlo, prinieslo veľa pozitívneho. Hráči z najvyššej domácej súťaže nesklamali, skôr príjemne prekvapili, mínusom bol malý počet hráčov z NHL. Žiaľ, v tomto nemôžu Slováci Švédom konkurovať.

Dočkajú sa Švédi o rok na Slovensku zlatého hetriku? Budete pri tom?

Na Slovensko sa chystám, zlatý hetrik by nás potešil. Určite sa oň pokúsime.

Ako dlho potrvajú oslavy kodanského zlata? Prezradíte odmeny zaň?

Po týždni radosti opäť prídu všedné dni a každodenná náročná práca. Švédska mentalita nie je nastavená na dlhé oslavy. Každý hráč dostane za titul 120-tisíc švédskych korún, čo je približne necelých 12-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2018 v hokeji #švédski hokejisti #Tibor Gregor