Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Švédi sa na výhru nad Lotyšmi nadreli, v semifinále ich čakajú Američania

Hokejisti Švédska zvíťazili vo štvrťfinálovom zápase na MS v Dánsku nad Lotyšskom 3:2. Obhajcovia titulu sa v sobotnom semifinále v Kodani stretnú s tímom USA, ktorý vo štvrťfináne zdolal Česko 3:2. Pre Lotyšov sa šampionát končí.

17.05.2018 22:48 , aktualizované: 23:56
Filip Forsberg Foto: ,
Švéd Filip Forsberg sa teší so spoluhráčmi z gólu Lotyšsku.
debata

Švédi sú obhajcovia prvenstva spred roka, medzi elitné kvarteto sa prebojovali siedmykrát za ostatných desať šampionátov. Lotyši už prienikom do štvrťfinále zaznamenali veľký úspech, veď vo vyraďovacej fáze boli predtým naposledy na MS 2009 vo Švajčiarsku.

Ani jednu z predchádzajúcich štyroch štvrťfinálových účastí nepremenili na postup do bojov o medaily.

Prvá tretina stretnutia bola veľmi chudobná na strelecké pokusy aj šance, defenzívy oboch výberov si dávali veľký pozor. Najväčšiu šancu úvodnej dvadsaťminútovky premárnil v 15. min lotyšský reprezentant Robert Bukarts po prihrávke od svojho brata Rihardsa, gólman Anders Nilsson puk vytesnil mimo bránku.

Lotyši sa nevzdávali, no silnejúcemu tlaku favorita napokon neodolali – v 27. min si Filip Forsberg prebral puk a strelou zápästím prekonal Elvisa Merzlikinsa. Kouč lotyšského tímu Kanaďan Bob Hartley ešte požiadal o preverenie videa, no záznam nepotvrdil avizované nedovolené bránenie gólmana.

Švédi sa vzápätí ubránili pri vylúčení za zlé striedanie, v rovnovážnom stave však inkasovali. Lotyši sa dostali do prečíslenia a Teodors Blugers ponad Nilssonovu lapačku vyrovnal na 1:1. „Tri korunky“ sa potom ubránili takmer dvojminútovej početnej prevahe súpera o dvoch korčuliarov, neskôr ustáli aj vylúčenie Patrica Hörnqvista.

Favorizovaní Švédi opäť získali najtesnejší náskok v 42. min, keď Viktor Arvidsson tečoval pokus Mattiasa Ekholma. Vzápätí Lotyši dostali puk za A. Nilssona, ale video odhalilo, že do bránky ho Lotyši dostali úmyselným kopnutím útočiaceho hráča. Švédsky tím hral prvú presilovku až v 45. min a podarilo sa im ju využiť na zvýšenie náskoku – v skrumáži pred Merzlikinsom sa najlepšie zorientoval Oliver Ekman-Larsson a rozjasal priaznivcov v žltých dresoch.

V 51. min stretnutie zdramatizoval Rudolfs Balcers, keď jeho pokus preletel ponad lapačku švédskeho brankára. V závere Loytši vrhli všetky sily do útoku a pristúpili aj k hre bez brankára, ale skóre sa už nezmenilo.

Štvrťfinálové zápasy MS v Dánsku Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Američan Chris Keider sa snaží prihrať cez...

Štvrťfinále (Kodaň)

Švédsko – Lotyšsko 3:2 (0:0, 1:1, 2:1)

  • Góly: 27. F. Forsberg (Kempe, Ekman-Larsson), 42. V. Arvidsson (Ekholm), 47. Ekman-Larsson (Kempe, Rakell) – 32. Blugers (Rihards Bukarts), 51. Balcers (Keniňš)
  • Vylúčení: 5:1 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Mayer (USA), Olenin (Rus.) – Kohlmüller (Nem.), Otmachov (Rus.), 12 490 divákov
  • Švédsko: A. Nilsson – A. Larsson, Ekman-Larsson, J. Klingberg, H. Lindholm, Wikstrand, Ekholm – Janmark, Zibanejad, Rakell – Nyquist, Backlund, Hörnqvist – V. Arvidsson, Kempe, F. Forsberg – J. de La Rose, Johan Larsson, Pääjärvi – Everberg, L. Andersson,
  • Lotyšsko: Merzlikins – Cibulskis, Galviňš, Freibergs, Siksna, Sotnieks, Rubins, Meija, Zile – M. Redlihs, Džeriňš, Indrašis – Rihards Bukarts, Blugers, Roberts Bukarts – Balcers, R. Abols, Keniňš – Razgals, Jevpalovs, Pavlovs

Hlasy (IIHF):

Filip Forsberg: „Očakávali sme, že to bude ťažký zápas. To sa aj potvrdilo, o to viac sa tešíme z postupu. Pri mojom góle spravili Kempe a Arvi (Arvidsson) dobrú prácu pred brankárom, ktorému sťažili prácu. Ja som sa len snažil zasiahnuť voľný priestor v bránke.“

Miks Indrašis, útočník Lotyšska: „Švédsko má dobrý tím, ale aj my sme mali šancu na postup. Prípadný gól v našej presilovke 5 na 3 mohol zmeniť smer tohto zápasu, ale nedosiahli sme ho. Môžem povedať, že s turnajom sme spokojní, ale zároveň aj nie sme. Chceli sme ísť ešte ďalej.“

Zostávajúci program MS v Dánsku:

piatok 18. mája:
voľný deň

sobota 19. mája (Kodaň):
semifinále: Švédsko – USA (15.15), Kanada – Švajčiarsko (19.15)

nedeľa 20. mája (Kodaň):
o 3. miesto (15.45), finále (20.15)

debata chyba
Viac na túto tému: #švédski hokejisti #lotyšskí hokejisti