Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ramsay: Dostali sme lekciu, ktorá nám pomôže

Slovenskí hokejisti po piaty raz za sebou nepostúpili na svetovom šampionáte do štvrťfinále. Tréner Craig Ramsay to, pochopiteľne, považuje za sklamanie. Napriek tomu svojich zverencov pochválil za prístup i herný vzostup.

16.05.2018 21:00
ramsay hokej ms Foto: ,
Craig Ramsay na slovenskej striedačke počas MS v Dánsku.
debata

„Predviedli sme veľa dobrého hokeja, no občas sme strácali koncentráciu. Celkovo som skôr spokojný. Potešilo ma, že sa v dobrom svetle ukázali niektorí mladší hráči ako napríklad Fehérváry a Jaroš, ktorí boli v náročnej situácii, veď bránili výborných hokejistov z NHL a KHL. Zvládali sme hru v oslabení, škoda, že sa nám s výnimkou prvého a posledného stretnutia nedarili presilové hry,“ hodnotil turnaj kanadský kouč.

Problémy v ofenzíve

Šesťdesiatsedem­ročný odborník s bohatými skúsenosťami z NHL vyzdvihol prácu brankárov i defenzívu. Naďalej však nie je spokojný s efektivitou a riešením finálnej fázy.

„Stále sa trápime pri strieľaní gólov. V niektorých prípadoch sa zbytočne snažíme vymýšľať ďalšie nahrávky namiesto toho, aby sme strieľali. Potrebujeme hrať jednoducho. V zápase s Bieloruskom sme napríklad začali rýchlou strelou a hneď z toho bol gól. V koncovke občas strácame sústredenie,“ uviedol Ramsay.

Pochvaľuje si odhodlanie hráčov a chce ich nakaziť ešte väčším sebavedomím, aby si trúfali vyhrať aj zápasy s favoritmi.

„Chalani sa snažia a dobre sa mi s nimi pracuje, ale vracajú sa k starým návykom. Tie sa dajú odbúrať. Keď sa budeme zlepšovať, môžeme ísť do zápasov s top tímami s vedomím, že ich chceme zdolať, nie s nimi len hrať. Hráči musia veriť v to, čo robia, v kolektív a v spoluhráčov, držať sa plánu počas celého zápasu,“ naznačil cestu k lepším výsledkom.

Nepríjemných desať sekúnd

Rovnako ako kapitán Andrej Sekera neustále opakuje nutnosť odohrať v zápase naplno 60 minút. Herné výpadky sa ukázali vo všetkých vystúpeniach slovenského tímu na šampionáte a stáli ho lepší konečný výsledok.

„Všetko je o detailoch a 40 alebo 50 dobrých minút v zápase zväčša nestačí. Môžeme dať hráčom inštrukcie, apelovať na ich koncentráciu, ale nedonútime ich, aby robili presne to, čo chceme. Musia si uvedomiť, že pekné akcie nebudú nikdy cennejšie než tie, ktoré zakončíte gólom. Nehrá sa na krásu. Som presvedčený, že chlapci sa počas turnaja veľa naučili. Najväčšia lekcia pre nich by mala byť, že nemôžeme vypustiť ani drobnú chvíľu,“ prízvukoval.

Vystúpenie mužstva výrazne poznačil záver prvého súboja s Českom. Slováci takmer celý čas viedli, no dovolili súperovi vyrovnať desať sekúnd pred koncom.

„Takýto moment vás ovplyvní. Vždy sa obávate, že sa zlyhanie vráti. Ak by sme zabudli na nešťastných desať sekúnd, odohrali sme s Českom dobrý zápas. Šlo o otázku sústredenia. Hráči musia vnímať skóre aj čas. Česi už v závere nemali mať možnosť tak rýchlo nakorčuľovať do nášho pásma, mali sme ich zatlačiť a nie im dovoliť rozhodujúcu akciu,“ vrátil sa k dôležitému momentu.

Pochvala pre hráčov domácej ligy

Najlepším mužom slovenského výberu v Kodani bol už 38-ročný útočník Ladislav Nagy. Až nečakane ľahko zvládol náročnú porciu siedmich stretnutí a zo zápasu na zápas hral lepšie. Turnaj ukončil s deviatimi asistenciami a desiatimi bodmi.

„Je úžasné, ako dobre a poctivo hral. Počas klubovej sezóny a aj po jej skončení odohral množstvo zápasov, aj na šampionáte sme ho využívali veľmi často. Hral v presilovkách, občas i v oslabeniach, proti Bielorusom dokonca na pozícii centra. Som veľmi rád, že som ho mohol viesť. Urobil pre nás veľa,“ povedal Ramsay.

Okrem Nagya pochválil aj ďalších hráčov zo slovenskej ligy.

„Opäť sa musím vrátiť k popradskej lajne. Chlapci tvrdo pracovali a hrali spolu výborne. V príprave ukázali, že si zaslúžia miesto v kádri a potvrdili to aj na šampionáte. Chopili sa šance. Mali za úlohu mnoho drobných vecí a odviedli ich perfektne. Sú dobrý príklad aj pre ostatných hráčov z ligy. Tí musia mať motiváciu ukázať sa a zabojovať o miesto v národnom tíme,“ priblížil.

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2018 v hokeji