Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prečo Slováci chýbajú vo štvrťfinále? Hodnotia experti

Hokejisti Slovenska ani na tohtoročných majstrovstvách sveta nedokorčuľovali do štvrťfinále. Čo im k tomu chýbalo?

16.05.2018 07:00
Dánsko Kodaň MS2018 Hokej A Slovensko Bielorusko Foto: ,
Tomáš Jurčo tečuje strelu Martina Bakoša a prekonáva bieloruského brankára Vitalija Trusa.
debata (19)

Oslovili sme expertov, ktorí v minulosti pôsobili v realizačných tímoch slovenskej reprezentácie a počas šampionátu na stránkach nášho denníka hodnotili zápasy Slovenska.

Ján Filc, tréner zlatého tímu z MS 2002: "Keď to zoberiem od konca, výhra Francúzska nad Švajčiarskom by nám dala ešte nádej. Lepšie je však spoliehať sa na vlastné sily. Chýbali nám stabilnejšie výkony – i v samotných zápasoch. Slováci s výnimkou stretnutia proti Česku nezvládali prvé tretiny. Kvalitný výkon v prvom zápase proti Česku, ktorý si napokon sami prehrali v predĺžení, akoby navodil, že máme vyššiu kvalitu. Tú sme v ďalších dôležitých súbojoch nepotvrdili, výnimkou bol svetlý záblesk proti Švédsku od stavu 1:3. Nepohoda z prvého vystúpenia sa v plnej nahote prejavila v stretnutí proti Švajčiarsku.

Prehra s ním sa ukázala ako kľúčová. Musíme si uvedomiť, že naša kvalita nie je na takej úrovni, na akej by sme ju radi videli. V hre sa vyskytlo veľa chýb, nevedeli sme sa udržať dlhšie na puku, rezervy sú aj v hre bez neho. Uznanie si zaslúžia obaja brankári. Marek Čiliak i Patrik Rybár prešli našou školou hokejového brankára, má už 25-ročnú tradíciu. Z obrancov sa mi moderným poňatím páčil rýchlokorčuliar Marek Ďaloga, z útočníkov Tomáš Jurčo, príjemne ma prekvapil veterán Laco Nagy. Veľa sa hovorí o novom hernom systéme, za rovnako dôležitý, ak nie dôležitejší, považujem nastavenie systému výchovy mládeže."

Rozlúčka Slovákov so šampionátom v Dánsku Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Gólová radosť Slovákov.

Ján Jaško, tréner: "Keby Slováci v riadnom hracom čase dotiahli do víťazstva prvý zápas s Českom, dovolím si tvrdiť, že by do štvrťfinále postúpili. Dostať vyrovnávajúci gól desať sekúnd pred koncom mužstvo poznačí. Inak sa hrá, keď máte zo zápasu s favoritom tri body, inak, keď bod. Ten zápas zanechal na mužstve negatívnu stopu. Vynikajúci výkon proti Švédsku, náš najlepší na turnaji, prišiel v čase, keď sme prípadný postup už považovali za malý zázrak, lebo sme potrebovali zdolať silných Rusov.

Chýbali nám rozdieloví hráči, no najmä tímová kompatibilita, vyrovnanosť výkonov. Najsilnejším postom bol brankársky, obaja nováčikovia Čiliak i Rybár patrili k oporám. Z útočníkov bol najlepší matador Laco Nagy, potvrdil, že ešte na to má. Od všetkých ďalších som čakal lepšie výkony. Niektorí mali záblesky, no na takejto úrovni musia všetci ukázať vysoký štandard. Musíme si zvykať, že pre nás už nie sú súperi z kategórie ľahších. Aj hráči si musia uvedomiť, že hrať na majstrovstvách sveta je niečo výnimočné."

Ľubomír Pokovič, tréner: "K postupu do štvrťfinále chýbali dva body zo zápasu s Českom, o ktoré Slováci prišli prehrou v predĺžení. Ak by v ďalších zápasoch podali taký výkon ako v tretej tretine proti Švédsku, zrejme by v turnaji pokračovali. Všetko sa však odvíja od momentálnej výkonnosti. Nezvládli sme dôležitý zápas proti Švajčiarsku, ktorý sa ukázal v postupovej matematike rozhodujúci, Švajčiari postúpili zaslúžene.

Strelecky sme sa prebudili neskôr, k pozitívam patrila hra v oslabení, Slováci v nej atrili k najlepším, no s výnimkou stretnutia proti Česku im nevychádzali presilovky. V jednotlivých zápasoch striedali dobré okamihy so slabšími. Spoľahlivo chytali obaja brankári, v obrane bol vedúcou osobnosťou kapitán Andrej Sekera, aj keď mu viróza vzala trochu síl, z útočníkov sa mi páčil Laco Nagy, Tomáš Jurčo a Dávid Buc. Či je slovenský hokej na lepšej ceste, ukáže najbližšia budúcnosť. Na účasť vo štvrťfinále, keď hokejisti vytiahli ľudí na námestia, stále čakáme."

Slováci nenašli recept na favorizovaných Rusov Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
Slovenská vlajka pred Royal arénou pred zápasom...

Jerguš Bača, tréner: "Chýbala nám vyššia útočná efektivita – slabinou sa ukazovala aj v prípravných zápasoch – lepšie využívanie presiloviek; tie v súčasnom hokeji neraz rozhodujú. Nevedeli sme súperom vnútiť našu hru, nevypracovali sme si tutové šance, nemali sme útočníkov-zakončovateľov, z ktorých by šiel strach. Takých, akých má napríklad Česko, keď sa k tímu pripojili Dávidovia Pastrňák a Krejčí z NHL – o triedu zdvihli úroveň útočnej hry.

Absolutórium si zaslúžia obaja brankári, v niektorých zápasoch nás zachránili od vyšších prehier, pritom boli na majstrovstvách sveta nováčikovia, pochvala patrí za hru v oslabeniach. Reprezentácia sa nevyhla výkyvom, striedala výborné pasáže s horšími. V porovnaní s vlaňajškom dosiahla lepšie umiestnenie, no realizačný tím mal aj väčšiu možnosť výberu, lebo trénerovi Zdenovi Cígerovi niektorí hráči účasť odmietli."

19 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #MS 2018 v hokeji