Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vidieť, že sa niečo naštartovalo. Je to však náročný proces, vraví Sekera

Zatiaľ, čo jeho spoluhráči hľadali kameň úrazu v nezvládnutom závere zápasu s Českom, kapitán Andrej Sekera (31) upriamil pozornosť najmä na zbabraný súboj so Švajčiarmi.

15.05.2018 20:48
hokej ms sekera godla Foto: ,
Brankár Denis Godla a kapitán tímu SR Andrej Sekera.
debata (1)

V ňom vidí hlavný dôvod, prečo slovenskí hokejisti nepostúpili na MS v Kodani zo skupiny.

„Som sklamaný. Chceli sme postúpiť do štvrťfinále. Zlomilo sa to v nezvládnutom dueli so Švajčiarmi,“ vraví obranca Edmontonu Oilers.

Ako hodnotíte vystúpenie mužstva na šampionáte?

Mali sme dobré aj horšie momenty. Snažili sme sa, ale doplatili sme na nestabilitu výkonov. V žiadnom zápase sme nehrali naplno 60 minút. Na majstrovstvách sveta sa za to tvrdo pyká. Presvedčili sme sa o tom.

Ktorý zápas vás najviac mrzí?

Doplatili sme na duel so Švajčiarmi. Podali sme najhorší výkon na turnaji. Rozhodol o tom, že sme sa nedostali do štvrťfinále. Keby sme však hrali každý zápas od prvej do poslednej minúty, môžeme uspieť s kýmkoľvek. Ukázali sme to proti Švédom.

Neovplyvnil celý turnaj už nezvládnutý záver s Českom?

Hráči si musia uvedomiť, že nikdy nezáleží na tom, s kým ste hrali včera, ale s kým hráte dnes. Vždy sa treba stopercentne pripraviť na najbližší zápas a nemyslieť na to, čo bolo. Kameňom úrazu boli naše kolísavé výkony, lebo korčuliarsky sme na to mali. Technicky nie sme takí dobrí ako Rusi, Kanaďania alebo Američania, ale jednoduchosťou a účelnosťou vieme aj tak urobiť dobré zápasy.

Malo toto mužstvo na štvrťfinále?

Potrebnú kvalitu máme, ale musíme zo seba vždy vydať všetko a dobrý výkon zopakovať aj v nasledujúcom stretnutí. Na chalanov som hrdý. Zistili, o čom je svetový šampionát, snažili sa, bojovali a hádam sa aj poučia. Keďže sme nespravili štvrťfinále, nemôžem byť spokojný. Hokej je kolektívna hra, spokojnosť každého sa odvíja len od tímového úspechu.

Musia si fanúšikovia zvykať, že postup do štvrťfinále je skôr výnimkou než pravidlom?

Určite áno. Situácia a podmienky na Slovensku sú, aké sú. Ťažko sa u nás vychovávajú mladí hokejisti, pričom toto tvrdenie platí pre každý šport. Ak nebudeme mať väčšiu podporu, ťažko to bude lepšie. Chalani, ktorí boli na šampionáte, majú na veľký hokej. Len musia vždy hrať 60 minút.

Mužstvo získalo o sedem bodov viac než pred rokom. Je nový zámorský smer prísľubom pre budúcnosť?

Je vidieť, že sa niečo naštartovalo, ale je to náročný proces. Tréner nás žiada, aby sme sa zbavili zlozvykov, na ktoré sme zvyknutí. Vyžaduje jednoduchší a účelnejší hokej. Keď plníme jeho pokyny, máme šancu na úspech. Hádam si ľudia uvedomia, že súčasný hokej je o niečom inom, než pred rokmi. Nedá sa hrať, ako sme v Čechách a na Slovensku hrali kedysi.

Rozlúčka Slovákov so šampionátom v Dánsku Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Gólová radosť Slovákov.

Báli ste sa v závere súboja s Bieloruskom o výsledok?

Nie, o výsledok sa nemôžete báť. Musíte sa plne sústreďovať na každé svoje striedanie, prípadne pomôcť spoluhráčom na striedačke, aby nesklopili hlavy.

Ako sa vám pozdával najmladší hráč výberu Martin Fehérváry?

Fehy je veľmi šikovný, dobre korčuľuje, má rozum a vidí hokej. Má prihrávku aj strelu, hrá si svoju hru. Využíva aj telo, najmä však svoje korčuliarske schopnosti a má pri tom hlavu hore. Určite bude draftovaný, očakávam že najneskôr v treťom kole. Ak bude na sebe naďalej makať, je veľký prísľub pre slovenský hokej.

Na šampionáte sa od vás trikrát odrazil puk do vlastnej bránky. Ste nahnevaný?

Nie, taký je šport. Keď stojíte pri bránke, stane sa, že vás puk trafí. Nič sa nedá robiť.

Na budúcoročných majstrovstvách sveta na Slovensku by mali Slováci hrať svoje zápasy v Košiciach. Čo na to hovoríte?

Nepočul som o tom, ale je úplne jedno, či budeme hrať v Bratislave alebo Košiciach. Atmosféra bude v oboch mestách výborná.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Andrej Sekera #MS 2018 v hokeji