Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Treba sa pozrieť do zrkadla, vraví Sekera. Fehérváry si splnil sen - bránil Daciuka

Slovenskí hokejisti nepodali očakávaný výkon v pondelkovom dôležitom súboji proti Rusom na majstrovstvách sveta v Dánsku.

14.05.2018 20:51
Andrej Sekera Foto: ,
Sklamaný kapitán Andrej Sekera po zápase s Ruskom.
debata (2)

Po dvoch inkasovaných góloch v prvej tretine a ďalších dvoch v závere do prázdnej bránky odišli Slováci z ľadu kodanskej Royal Areny bez bodu aj gólu. Zverenci kanadského trénera Craiga Ramsaya nedokázali nadviazať na obetavý a oduševnený výkon zo sobotňajšieho zápasu proti Švédsku, z ktorého vydolovali bod za prehru 3:4 po predĺžení. Príčinu kolísavej formy nedokázal pomenovať ani kapitán Andrej Sekera.

„Nemyslím si, že je ťažké zopakovať výkon proti dvom silným súperom za sebou. Normálne mužstvá to dokážu. Neviem, prečo my nie. Jeden zápas hráme super a druhý úplne odlišne. Naozaj neviem, či je to mentalita alebo niečo iné. Akoby prišiel vymenený tím, potom dostaneme pár gólov a ožijeme, ale, bohužiaľ,“ skonštatoval po pondelňajšom dueli Sekera, skúsený obranca Edmontonu Oilers.

Slováci nenašli recept na favorizovaných Rusov Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
Slovenská vlajka pred Royal arénou pred zápasom...

Víťazstvo Rusov nebolo náhodné, najmä v prvej tretine dominovali, Slovákov nepustili takmer k ničomu a prestrieľali ich 17:2. „Rusi nám nepožičali puk 60 minút, my sme sa naháňali, nehrali sme náš systém, nemali sme ‚nohy‘ a zaslúžene sme prehrali. Dnes sme na to nemali, treba sa pozrieť do zrkadla,“ kriticky zhodnotil Sekera a ešte dodal:

„Ak by sme dali kontaktný gól, možno by sme to mohli preklopiť. Mali sme jednu, dve šance a z toho sa v dnes góly nestrieľajú. Hokej sa nehrá po rohoch, ale pred bránkou. My chceme ‚vyšachovať‘ súpera a dávať góly do prázdnej bránky, no tak sa to už nehrá.“

Slovensko má v tabuľke „áčka“ na konte 8 bodov a v utorok čaká na zverencov Craiga Ramsaya záverečné vystúpenie v základnej skupine proti už istému „vypadávajúcemu“ Bielorusku (16.15 h). Slováci stále majú teoretickú šancu na postup do štvrťfinále, ak zvíťazia a Francúzi predtým neprehrajú so Švajčiarmi (12.15 h).

„Ak by sme hrali vždy 60 minút, mali by sme veľkú šancu na postup, lenže máme výpadky a tie na konci mrzia. Taká je však realita, taký je šport. Spoliehať sa na niekoho iného sa niekedy pošťastí a inokedy nie,“ uzavrel smutný Sekera.

Fehérváry: Musíme dúfať do konca

Čoskoro 40-ročný pán hokejista Pavel Daciuk a na druhej strane 18-ročný skúsenosti hltajúci mladík Martin Fehárváry. Aj súboje týchto dvoch hráčov rôznych generácií priniesol súboj Slovensko – Rusko. Nováčikovi na svetovom šampionáte Fehérvárymu sa splnil sen zahrať si proti legende NHL aj KHL Daciukovi.

„Veľmi som sa tešil na tento zápas, osobne Pavla veľmi obdivujem. Je to skvelý hráč. Chcel som si vyskúšať brániť ho,“ referoval Martin Fehérváry v mixzóne po súboji Slovákov a Rusov.

Ruský kapitán Pavel Daciuk strieľa tyčku... Foto: TASR, Martin Baumann
Pavel Daciuk, Marek Čiliak Ruský kapitán Pavel Daciuk strieľa tyčku brankárovi Marekovi Čiliakovi.

Fehérváry sa pousmial pri zmienke, aké ťažké je odstaviť od puku člena elitného Triple Gold Clubu, čiže olympijského víťaza, majstra sveta aj víťaza Stanleyho pohára.

„Nie je to ľahké… Snažil som sa však robiť svoju robotu čo najlepšie. V druhej tretine nastala situácia, keď mi ‚hodil ramienka‘, ale nakoniec neprešiel. Bol som vtedy rád. On keď je na ľade, je to vidieť. Má dostatok kvality aj sebavedomia,“ pokračoval v obdivnom tóne Fehérváry.

Slováci proti Rusom podali mdlý výkon bez iskry, najmä v korčuľovaní a prechode do útočného pásma bol veľký rozdiel medzi oboma súpermi. Slovenské šance na postup do štvrťfinále po prehre 0:4 výrazne klesli. Oživiť ich môžu v utorok Francúzi víťazstvom nad Švajčiarmi.

„Naše šance klesli, ale musíme dúfať do konca. Bol by som veľmi rád, keby sa nám to štvrťfinále nakoniec podarilo dosiahnuť,“ dodal Fehérváry.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #ruskí hokejisti