Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Strelil parádny gól. Oslávil ho objatím s rozhodcom

Z parádneho gólu sa tešil netradične. Ležiac na ľade a v objatí s hlavným rozhodcom.

13.05.2018 21:00
hokej ms Ďaloga Foto: ,
Mareka Ďalogu bráni John Klingberg.
debata

„Také čosi sa mi ešte nestalo,“ prezradil slovenský obranca Marek Ďaloga (29) a pred pondelkovým súbojom s Ruskom upozornil:

„Odohrali sme vyrovnaný zápas so silným Švédskom, čo nám psychicky pomôže. Proti Rusom však musíme takto nastúpiť hneď od začiatku a hrať bez výpadkov 60 minút.“

Gól ste strelili zo svojho tradičného útočného výpadu. Mali ste ich doteraz zakázané?

Nie. Bolo ich menej, ale najmä preto, že sa sme hrali iné zápasy. Ťažko sa to vysvetľuje… Predošlé súboje s Rakúskom a Francúzskom boli pre nás veľmi dôležité, nebol v nich priestor na toľko útočenia pre obrancov. Proti Švédom sa dá hrať len tak, že dobre korčuľujete a výrazne sa zapájajú aj beci, čo mi vyhovuje.

Kričali ste Lacovi Nagyovi, aby vám prenechal puk?

Neviem (smiech). Videl ma, neviem či mi ho chcel pustiť, ale spravil to dobre.

Už ste sa niekedy tešili z gólu v objatí s rozhodcom?

Nikdy predtým. Aj som mu niečo hovoril, ale nerozumel mi. Nakoniec sme to však pobabrali, ja som to pobabral. Musím si pozrieť situáciu z predĺženia, súper sa natlačil predo mňa a spadol. Neviem, či to bol faul. Lepšie to musel vidieť rozhodca zozadu. Už je to aj tak jedno, nič sa nezmení, ani keby to faul nebol.

Slováci vzdorovali švédskemu favoritovi Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Gustav Nyquist oslavuje gól do siete Slovenska.

Vďaka čomu ste držali krok s veľkým favoritom?

Snažili sme sa hrať presne to isté, čo Švédi – vysoko ich napádať, hrať čo najviac v ich pásme a vychádzalo to. Mali sme šance, mohli sme dať aj viac gólov. Rovnako však na tom boli aj oni, podržal nás brankár. Potvrdilo sa, že sme sa na súpera veľmi dobre pripravili. Dodržiavali sme taktiku. Mrzí nás, že sme nezískali aspoň dva body.

Podalo mužstvo najlepší výkon na turnaji?

Asi áno. Zápas sa lámal v druhej tretine, kedy sme pridali. Aj v prvej sme už mali nejaké náznaky zlepšenej hry, no sem-tam sme spali. Postupne sme sa však pekne rozbehli.

Čo sa vám najviac pozdávalo na hre mužstva?

Kolektívnosť. Všetci sme zabrali, boli sme silní na puku a jazdili sme. Švédov sme prekvapili.

Hokejisti SR navštívili veľvyslanectvo Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Hokejisti SR na recepcii na pôde slovenského...

Získali ste väčšie sebavedomie?

Sebavedomie rastie, ale čo sme pokazili, to sa už nevráti späť. Pokazili sme začiatok turnaja – s Čechmi nám ušlo víťazstvo desať sekúnd pred koncom. Dalo nás to mentálne dole a zápas so Švajčiarskom nebol ani trochu dobrý. Ďalšie dva boli psychicky náročné, lebo sme ich chceli zvládnuť za každú cenu. V sobotu boli Švédi favorit, my sme mohli len prekvapiť. Zvolili sme dobrú taktiku, dodržiavali sme systém a šlo to.

Čo hovoríte na výkon Patrika Rybára?

Bol výborný. Obaja naši brankári chytajú vynikajúco. Sú našimi oporami.

Našlo mužstvo optimálny rytmus?

Podľa toho, čo sme ukázali, sa zdá že áno. Uvidíme, ako to bude v najbližšom súboji proti Rusku. Dúfam, že v tom budeme pokračovať.

Dokázali ste si, že môžete zdolať aj Rusov?

Vyrovnaný zápas so Švédskom nám pomôže. No musíme takto nastúpiť hneď od začiatku zápasu a hrať 60 minút. Často máme výpadky a nehráme celý zápas to, čo by sme mali. Vedeli sme, že v príprave sme zahrali vo Švédsku zle – vodili si nás tam ako medvede. Vo švédskom výbere zostal len jeden alebo dvaja hráči, ale my sme sa na nich pripravili úplne inak. Vedeli sme, čo nás čaká.

Čo by mohlo platiť na Rusov?

Stačí, keď budeme pokračovať v tom, čo sme predvádzali v sobotu.

Tréner: Súperi sa Ďalogu boja

Jedného z najlepších hráčov zápasu nezabudol pochváliť ani tréner Craig Ramsay. „Marek vždy patrí k najrýchlejším hráčom na ľade. Netrénoval som veľa hráčov, ktorí by vedeli korčuľovať tak ako on. Čím viac sa sústreďuje na pozornú obranu, tým viac sa mu vytvára priestor na zapojenie sa do ofenzívy. Je to výborný hokejista. Pre súperov predstavuje hrozbu a keď naberie rýchlosť, boja sa ho. Má veľký potenciál,“ vraví skúsený kanadský kouč.

Názor experta

Za smelý výkon si zaslúži pochvalu celý tím
Ján Filc, tréner zlatého tímu z MS 2002

Slováci odohrali v základnej skupine proti Švédom zatiaľ svoj najlepší zápas. Potvrdilo sa, že náš výkon rastie so silou súpera.

V prvej polovici boli lepší Švédi, no od Ďalogovho gólu na 2:3 prevzali taktovku zverenci Craiga Ramsayho. Svoj výkon stupňovali, v tretej tretine mali niekoľko sľubných príležitostí streliť víťazný gól, škoda, že ich nedotiahli do želaného konca.

Ich aktivita pokračovala aj v predĺžení v hre troch proti trom, čo ma príjemne prekvapilo. Viac ráz ohrozili súperovho brankára. Určite veľmi mrzí, že v závere predĺženia sme inkasovali nešťastne gól, keď sme nedostali puk z obranného pásma, hoci sa zdalo, že ho máme pod kontrolou…

Švédi vstúpili do zápasu dôraznejšie, potvrdzovali úlohu favoritov. Nevyrušil ich ani vedúci gól súpera, vzápätí naň odpovedali dvomi. Keď v druhej tretine pridali tretí, zdalo sa, že ľahko dokorčuľujú k ďalšiemu víťazstvu. Majú šestnásť hráčov z NHL, čo je v porovnaní s nami vážny rozdiel. Začali hrať však profesorsky, súc si vedomí svojej kvality akoby sa upokojili, že sa už nemôže nič stať.

Ján Filc. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Ján Filc Ján Filc.

To sa Švédom niekedy pritrafí, že pod dojmom náskoku poľavia, zrazu stratili predchádzajúcu istotu. Súviselo to však aj s našou vyššou aktivitou.

Slovenskí hokejisti veľkú vôľu ešte niečo urobiť so zápasom pretavili do smelého hokeja. Bol ich plný ľad, nepoznali stratený puk, dostávali Švédov pod tlak, vzali im vietor z plachiet. Ak by som ich mal známkovať, tak by som dával len jednotky a dvojky, celé mužstvo príkladne bojovalo – od spoľahlivého brankára Patrika Rybára po ľavé krídlo štvrtého útoku.

Za spôsob, ako sa otriaslo z nepriaznivého stavu a zaplo na vyššie obrátky, si zaslúži veľké uznanie. Ak by som mal niekoho vyzdvihnúť, tak Paťa Rybára – podržal mužstvo v pasážach, keď Švédi dominovali, obrancu Mareka Ďalogu za parádnu individuálnu akciu zakončenú gólom a najskúsenejšieho útočníka Laca Nagya – takisto si gól zaslúžil, keď mu ho neuznali v predchádzajúcom stretnutí proti Francúzsku.

Dva body by nám pristali viac, jeden môže byť pri postupovej matematike trošku problém. Ak však Slováci proti silným Rusom nadviažu na výkon od druhej polovice zápasu proti Švédom, obhajcom titulu – môžu získať ďalšie, stále majú postup vo svojich rukách.

V sobotu sa presvedčili, že si môžu trúfať na každého – a že favoriti sú najzraniteľnejší v obrane, keď na nich zatlačia.

Ak môžem byť osobný, proti Švédom som ako tréner hrával rád, vedeli sme ich zdolať. Počas minulého víkendu uplynulo šestnásť rokov od historického zlata v Göteborgu; verím, že aj súčasná reprezentácia nám ešte prinesie radosť.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Marek Ďaloga #MS 2018 v hokeji