Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Povinné tri body sú doma. Slováci zdolali Francúzov 3:1 a nádej na postup žije

Slovenskí hokejisti si vo svojom štvrtom zápase na MS v Kodani pripísali na konto druhé víťazstvo. Vo štvrtok popoludní si v Royal Arene poradili s Francúzskom 3:1 a v tabuľke A-skupiny majú na konte sedem bodov a priebežne im patrí štvrtá priečka.

10.05.2018 18:42
Slovensko, Francúzsko Foto: ,
Slovenskí hokejisti pred zápasom proti Francúzsku.
debata (25)

Slovákov poslala do dvojgólového vedenia tretia formácia, keď sa najprv v 6. minúte presadil Dávid Bondra a v 23. pridal druhý gól Dávid Buc. Za reprezentáciu „galského kohúta“ korigoval v 34. minúte Valentin Claireaux. V závere strelil gól do prázdnej bránky obranca Michal Čajkovský.

Slovákov čaká deň voľna a po ňom sa v sobotu o 12.15 h stretnú so Švédskom. Francúzsko si zahrá v piatok o 16.15 h proti Rakúsku.

Zápas Slovensko - Francúzsko v obrazoch Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Francúzsky brankár Florian Hardy v zápase proti...

Slovensko – Francúzsko 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)
Góly: 6. Bondra (Buc, Svitana), 23. Buc (Svitana, Jaroš), 60. Čajkovský (Buc) – 34. Claireaux (Perret, Janil). Rozhodcovia: Gofman (Rus.), Jeřábek (ČR) – Jensen (Dán.), Kilian (Nór.), vylúčení 2:4 na 2 min., presilovky: 0:0, oslabenia: 1:0, 5855 divákov.
Slovensko: Čiliak – Čajkovský, Sekera, Graňák, Ďaloga, Jaroš, Fehérváry, Grman, Jánošík – Jurčo, Krištof, Nagy – Haščák, Hovorka, Bakoš – Svitana, Buc, Bondra – Cingel, Marcinko, Kudrna
Francúzsko: Hardy – Auvitu, Manavian, Hecquefeuille, Chakiachvili, Janil, Raux, Thiry – Fleury, S. Da Costa, Rech – Guttig, T. Da Costa, Treille – Claireaux, Texier, Douay – Perret, Ritz, Leclerc – Lamperier

Zápas nemal v úvode príliš vysoké tempo, tímy sa skôr oťukávali a hralo sa v strednom pásme. Aktivita bola viac na strane Slovenska a s ňou prišli aj šance. Prvú vážnejšiu mal kapitán Sekera, ktorý si nakorčuľoval až pred bránku a skúsil prekvapiť Hardyho z uhla.

V 4. minúte sa pridal Krištof a krátko po ňom mal dve možnosti aj Bakoš, ale ani jedna neprešla do siete. Na druhej strane pohrozil zblízka Treille, no Čiliakovi problémy nenarobil. V 6. minúte vyšiel brejk tretej formácii, Svitana poslal do prečíslenia dvoch na jedného Buca s Bondrom a druhý menovaný nezaváhal – 1:0.

Strelec úvodného gólu Dávid Bondra. Foto: Reuters, GRIGORY DUKOR
Slovensko, Francúzsko Strelec úvodného gólu Dávid Bondra.

V 11. minúte hľadal Nagy pred bránkou Jurča, ale ten sa už k zakončeniu nedostal. V zostávajúcom priebehu prvej tretiny mali puk na hokejkách už len slovenskí hokejisti vďaka dvom presilovkám. Prvej dvoj a druhej štvorminútovej po faule na Jurča, ktorý sa prekľučkoval až pred Hardyho. Zahrali ich však veľmi pasívne a nevytvorili si žiadne poriadne šance. Pri prvej navyše takmer inkasovali.

Vynahradili si to v úvode druhej tretiny, opäť sa presadila tretia formácia. Svitana vypálil prudkú strelu, Hardy ju len vyrazil pred seba a tam čakal pripravený Buc – 2:0.

V 25. minúte išiel na trestnú Haščák za zbytočný faul, keď súperovi zahodil hokejku a Francúzi na dve minúty zavreli Slovákov v obrannom pásme. Vďaka obetavosti hráčov a dobrým zákrokom Čiliaka však z presilovky gól nevyťažili. Ďalšie minúty veľa vzruchu nepriniesli, aktívnejší boli stále slovenskí hráči, no chýbali im šance.

V 33. minúte stratil puk Jánošík a Texier po dlhej dobe poriadne prevetral Čiliaka. Slovenský brankár si s jeho štipľavou strelou ešte poradil, no o minútu neskôr už musel ťahať puk zo svojej siete. Perret prihral medzi kruhy Claireauxovi a ten znížil na 1:2.

Francúzski hokejisti pred zápasom proti Slovensku. Foto: Reuters, GRIGORY DUKOR
Slovensko, Francúzsko Francúzski hokejisti pred zápasom proti Slovensku.

Tento stav vydržal aj po ďalšej slovenskej presilovke v závere druhého dejstva.

V 44. minúte bol dvakrát blízko ku gólu Nagy, najprv tečoval tesne pred Hardym nahodený puk, vzápätí obkorčuľoval bránku a takmer francúzskeho brankára prekvapil pri druhej žŕdke. Ten sa však stihol presunúť.

Francúzi postupne stupňovali tlak a v záverečnej desaťminútovke boli niekoľkokrát blízko gólu. V 52. sa po chybe slovenskej obrany ocitol s pukom pred bránkou Douay, ale Čiliak výborne zasiahol. Vzápätí zachránil spoluhráčov aj pri šanci Recha.

V 59. minúte predviedol krásne sólo Ladislav Nagy a dostal puk do siete. Francúzi však reklamovali ofsajd a videorozhodca im dal za pravdu. V závere strelil gól do prázdnej bránky Čajkovský a slovenskí hokejisti si do tabuľky A-skupiny pripísali ďalšie tri dôležité body.

Hlas trénera

Craig Ramsay (tréner tímu SR): „Bol to ťažký zápas, Náš brankár podal veľmi dobrý výkon, aj keď na neho neletelo veľa striel, čo je pre brankára vždy ťažké. Je pekné, keď vidíte, ako dobre hrá ‚lajna‘ z Popradu. Sú dobrí na buly, rýchli, hrajú tvrdo. Zvládajú aj rôzne maličkosti a to z nich robí dôležitú súčasť zostavy. Som na nich naozaj hrdý. Je to jedna z najlepších útočných formácii v našom tíme. Teraz nás čakajú zápasy proti náročným súperom. Musíme vychádzať zo zabezpečenej obrany a hrať svoju hru. Švédi majú naozaj hviezdny tím a bude to náročné.“

Tabuľka A-skupiny:
Tabuľka              
1. Švédsko 4 4 0 0 0 19:2 12
2. Rusko 4 3 0 1 0 23:4 10
3. Švajčiarsko 4 2 1 1 0 14:9 9
4. Slovensko 4 2 0 1 1 9:8 7
5. Česko 4 0 3 0 1 14:12 6
6. Francúzsko 4 1 0 0 3 7:16 3
7. Rakúsko 4 0 0 1 3 4:21 1
8. Bielorusko 4 0 0 0 4 4:22 0
25 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #MS 2018 v hokeji