Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Francúzi nedajú nič zadarmo. Hrajú podobne ako Slováci, vraví Babka

Sme optimisti, veríme, že slovenská hokejová reprezentácia v dôležitom zápase v základnej skupine Francúzov zdolá, no nebude to mať ľahké.

10.05.2018 07:58
SR Nitra hokej MS2018 EHCh príprava Francúzsko NRX Foto: ,
Teddy Da Costa z Francúzka (vľavo) a Andrej Sekera v akcii.
debata (1)

Takto sa zhodli Daniel Babka, bývalý reprezentant i Samuel Takáč, v tejto sezóne útočník Lyonu. Babka pôsobí vo Francúzsku šesť rokov, ako hráč získal s Rouenom dva tituly, po skončení aktívnej kariéry pokračuje ako tréner v druholigovom Nantes.

„Hokej nepatrí v krajine medzi top športy, no minuloročný svetový šampionát, ktorého jednu skupinu hostil Paríž, ho dostal viac do popredia, trochu mu pomohol. Z histórie je známe, že Medzinárodná hokejová federácia vznikla v Paríži v roku 1908. To je dávna minulosť. V súčasnosti hrá Francúzsko stabilne medzi hokejovou elitou, bojuje skôr o postup do štvrťfinále než o záchranu. Z tohto pohľadu je štvrtkové stretnutie dôležité pre oba tímy,“ konštatuje Babka.

Čo charakterizuje najbližšieho súpera Slovákov?

„Reprezentáciu tvorí zmeska hráčov z viacerých európskych líg. Jej najväčšou hviezdou je tvorivý útočník Stéphane da Costa. Má bohaté skúsenosti z NHL i KHL a hoci sa v NHL dlhodobejšie neuchytil, patrí k rozdielovým hráčom, čo už neraz potvrdil. Prednosťou tímu je jeho zohratosť, väčšina hráčov je pod kanadským trénerom Davom Hendersonom dlhšie spolu, systémové prvky majú zvládnuté. Tvoria výbornú partiu, vedia sa vyburcovať ku kvalitným výkonom, neraz hrajú na silných emóciach, bojujú za každého stavu. Hrajú podobným spôsobom ako Slováci. Proti nám si budú veriť, nastúpia motivovaní, aj oni myslia na play off. Lepších hráčov majú v útoku než v obrane, tadiaľ by mohla viesť cesta k našej výhre. Očakávam náročný zápas, tipovať výsledok si netrúfam, no želám si výhru Slovenska,“ prízvukuje Babka.

Viacerých francúzskych reprezentantov pozná i Samuel Takáč, v predchádzajúcej sezóne v drese Lyonu so 61 bodmi (24 gólov, 37 asistencií) najproduktívnejší hráč základnej časti najvyššej francúzskej súťaže.

„Máme o niečo silnejší tím, no musíme to potvrdiť na ľade. Obe mužstvá sa oťukali pred šampionátom v dvoch prípravných zápasoch na Slovensku. Na majstrovstvách sveta sa Francúzi vedia mentálne nastaviť na vysokú úroveň, určite budú hrať lepšie než v príprave. Uprednostňujú skôr kanadsko-americký spôsob, majú pár individualít. Nebezpečný je najmä prvý útok Stépane da Costa, Fleury, Rech. Všetci traja sú technicky vyspelí, no pozor si treba dať aj na ďalšie lajny, hoci nie sú také úderné. Francúzi nám nedajú nič zadarmo, výber najlepších hráčov z ich najvyššej súťaže vystužený legionármi vie potrápiť každého súpera. S Anthonym Rechom som pred tromi rokmi hrával v Gape, kde som začínal svoju francúzsku anabázu. Po troch rokoch v nej končím, pociťujem, že potrebujem zmenu, no budem na ňu rád spomínať,“ podotýka popradský rodák.

Yohman Auvitu z Francúzska a Martin Bakoš počas... Foto: SITA, Martin Havran
HOKEJ: Slovensko - Francúzsko Bakoš Yohman Auvitu z Francúzska a Martin Bakoš počas prípravného zápasu v Piešťanoch.

Slovákom chýba rozdielový hráč

Ján Jaško, hokejový tréner

"Nervozita akoby slovenským reprezentantom zväzovala ruky i nohy. Najmä nohy im nejdú tak, ako by mali, potrebujú ich rozbehať. V príprave korčuľovali ľahšie, no zápasy na majstrovstvách sveta sú na kvalitatívne vyššej úrovni.

V stretnutí proti Rakúsku mali najlepšiu pasáž po vyrovnávajúcom góle. Nad vodou ich držal prvý útok, súpera nepustili do ničoho, vedeli ho dostať pod tlak, no nevydržali v takom trende do konca zápasu. Ba v tretej časti sa nepochopiteľne obávali o výsledok. Možno v hlavách ešte doznievala nešťastná prehra s Českom a slabá hra proti Švajčiarom, no na tom už nič nezmenia.

Stretnutie Česko – Švajčiarsko, ktoré sa hralo po našom zápase, malo podstatne vyššiu úroveň. Česi – na rozdiel od Slovákov – dvakrát vyrovnali dvojgólovú stratu a lepšie zvládli samostatné nájazdy.

Rozdiel bol v tom, že nie všetci zverenci Craiga Ramsayho sú v ustavičnom pohybe, ako im to tréner zdôrazňuje. Moderný hokej sa dnes hrá priamočiaro hore dolu, aj obranca sa môže ocitnúť vpredu a zakončovať, no predpokladá to, že celá päťka pracuje a funguje oboma smermi.

Ján Jaško na striedačke Popradu, s ktorým sa v... Foto: Peter Jesenský
Ján Jaško Ján Jaško na striedačke Popradu, s ktorým sa v sezóne 2010/2011 prebojoval až do finále extraligy.

Slováci mohli o víťazstve rozhodnúť skôr, keby lepšie premieňali šance. Dávame málo gólov, chýba nám vyložený strelec, rozdielový hráč. Nemáme takých zakončovateľov ako boli Mariánovia Gáborík a Hossa v ich najlepších rokoch.

Do mužstva a ani do jeho stratégie odtiaľto nevidíme, no na ľade nevidno silného lídra, ktorý by vedel mužstvo strhnúť. Taká je realita, preč sú časy, keď sme – obrazne – Švajčiarov zdolávali na počkanie. Neostáva nám nič iné len tvrdo pracovať. Postup do play off ešte môže Slovákom vyjsť, no už si nemôžu dovoliť zaváhanie proti Francúzsku a Bielorusku a musia bodovať proti Švédsku a Rusku, čo je vskutku náročné sústo, ale nie nemožné.

Pozor si treba dávať aj na hernú disciplínu, dôležité je vyvarovať sa vylúčení a hrať takticky ako v zápase proti Česku. Verme, že slabšie výkony si už Slováci vybrali a odrazia sa k lepším – aj výsledkovo."

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Daniel Babka #MS 2018 v hokeji