Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Horalka? Športovcovi viac pomôžu orechy či sušené ovocie

Pred zápasom sa musia vyhnúť ťažko stráviteľným jedlám - vyprážaným či pripravovaným na aromatickej omáčke, ale aj paprike, kukurici, uhorke či mliečnym výrobkom.

09.05.2018 07:26
Róbert Bereš Foto:
Róbert Bereš.
debata (1)

Prím hrajú ryža, cestoviny, zemiaky a mäso pripravené na prírodno. Kondičný tréner Róbert Bereš (44) dohliada okrem fyzickej pripravenosti aj na stravovanie a pitný režim slovenských hokejistov.

„Posledné hlavné jedlo majú športovci štyri a pol až päť a pol hodiny pred zápasom. Dve a pol hodiny pred stretnutím ešte absolvujú ľahký snack,“ prezrádza muž, ktorý absolvuje v Kodani svoje štvrté seniorské MS.

Čo je vaša hlavná úloha pri tíme?

Moja podstatnejšia úloha začína ešte v príprave na šampionát. Pomáham trénerom dostať hráčov na potrebnú kondičnú úroveň, najmä tých, ktorí skončili pôsobenie v klube veľmi skoro – dva či dva a pol mesiaca pred MS. Mám na starosti prípravu na suchu a prípravu na športový výkon – teda na tréning i zápas. K tomu treba prirátať kompenzačný proces, ktorý vyplýva z tréningového resp. zápasového zaťaženia.

Ako sa menia vaše povinnosti počas šampionátu?

Tu sa už množstvo vecí rieši v menších skupinkách alebo na individuálne požiadanie hráča. Hokejistom, ktorí sa nezmestia do zostavy, sa snažíme namodelovať podobné zaťaženie ako majú ostatní. Zápas sa nedá nikdy stopercentne nahradiť, ale aj oni musia ostať v potrebnej teplote a fyzickom stave, aby mohli kedykoľvek naskočiť do rozbehnutého turnaja.

Pri tíme nepôsobí žiaden mentálny kouč. Preberáte časť jeho kompetencií na seba?

Nepasoval by som sa do pozície mentálneho kouča. Túto úlohu preberajú najmä tréneri. Oni musia pôsobiť na hráčov najintenzívnejšie. Individuálne sa samozrejme stane, že sa niekto chce poradiť o veciach, ktoré by nepovedal trénerom alebo spoluhráčovi. Viem vyjsť maximálne v ústrety, ak sa so mnou potrebuje niekto poradiť.

Nemusíte mentálne vplývať aspoň na hráčov, ktorí ostanú mimo zostavy?

Áno. Tým sa snažím maximálne pomôcť, nesmú sa vnútorne opustiť. Stále potrebujú myslieť pozitívne a tímovo – uvedomiť si, že všetci spoločne chceme dosiahnuť úspech, bez ohľadu na to, či ste v zostave alebo mimo nej. Samozrejme, každý hokejista chce hrať a keď stojí viac zápasov po sebe, nie je to pre neho vôbec jednoduché. Snažím sa na neho pôsobiť tak, aby bol pozitívne naladený a mentálne pripravený pomôcť mužstvu, keď mu tréneri dajú šancu.

Čo je pre hokejistov najdôležitejšie v príprave na zápas?

Každý má rokmi overený vlastný spôsob, ako sa najlepšie pripraví na výkon. Samozrejme, nejaké zásady, ako má rozcvička prebiehať sú dané, nemenia sa. Niekomu viac vyhovuje rozbehať sa, iný preferuje bicykel, niekto sa nepotrebuje zahriať a ide rovno na rolling, použije gumičky, aktivácie a do toho vstupuje mobilita. Mladší hráči sa častejšie prídu poradiť, preto sa ešte pred šampionátom snažím organizovať veľa predtréningových aktivít, aby som im ukázal viaceré možnosti, čo robiť.

Róbert Bereš na tréningu slovenských hokejistov. Foto: PETER JESENSKÝ
Róbert Bereš Róbert Bereš na tréningu slovenských hokejistov.

Fanúšikovia môžu často vidieť hráčov, ako si pred zápasom kopú loptu, hrajú tradičné hokejové bago. Aký má pre nich význam?

Bago nemá nič spoločné so zahriatím sa a rozcvičením. Ide skôr o tímovú záležitosť, chalani sa spoločne nabudia na zápas. Bagu sa venujú v každom mužstve, trvá zväčša pätnásť až dvadsať minút a potom si každý robí to svoje. Ide o nízkointenzívnu aktivitu, kde nehrozia výrazné zmeny pohybu. Počas môjho pôsobenia pri športe si nepamätám, že by sa niekto počas baga zranil.

Kto je v práci s loptou najlepší?

Nikoho by som nechcel uraziť, veľa chalanov je šikovných, ale technicky sú asi najlepšie vybavení Mišo Čajkovský a Dominik Graňák. Je aj pár chalanov, ktorí nehrávajú bago pravidelne. Buď sa ho nezúčastnia, alebo si zahrajú občas, o to väčšia sranda to potom je.

Vašou úlohou je dozerať aj na stravovanie a pitný režim hráčov. S kým ich konzultujete?

Počas prípravy máme viac možností. Vyberieme si hotel a konzultujeme s jeho zástupcom menu. Dajú nám ponuku a my ju podľa našich požiadaviek upravíme. Pripravíme si optimálny stravovací program, ktorý je nutrične vyvážený.

Na šampionáte je to zložitejšie?

Áno. Stravu pre hotely konzultujú ľudia z Medzinárodného zväzu ľadového hokeja a my nemáme veľa možností do celého procesu zasiahnuť. V predošlých dvoch rokoch sme jedálniček vôbec nemohli upraviť, teraz vieme trošku ovplyvniť aspoň predzápasovú stravu a snacky, čo je fajn. Strava v Kodani však nie je ideálna, v Petrohrade bol výber jednoznačne najlepší.

Čo žiadate pre hráčov pred zápasom?

Jednoducho pripravené jedlá bez omáčok, nemastné a nie vyprážané. Základný zdroj energie sú ryža, cestoviny, zemiaky a mäso na prírodno. Dôležité je, aby vo vybranej strave nebolo riziko dlhého trávenia alebo prípadnej kontaminácie jedla. Pri zelenine máme drobné obmedzenia – nepoužívame papriku, uhorku a kukuricu, ktoré sa dlhšie trávia. Mimo výkonu neprekážajú, ide predsa o zdravú zeleninu. Z rovnakého dôvodu vylučujeme aj mliečne výrobky.

Stane sa, že vám počas MS pripravia na obed vyprážané mäso?

Nikoho nechcem uraziť, ťažko sa mi to komentuje, ale sú aj horšie veci – napríklad údené rebrá. Mimo MS môže mať niekto chuť aj na takéto jedlo, ale nemôže byť celoplošne pripravené na šampionáte pre všetkých. Základ musí byť ľahko stráviteľné jedlo vhodné pre športovcov a nutrične vyvážené.

Róbert Bereš. Foto: PETER JESENSKÝ
Róbert Bereš Róbert Bereš.

Je pre hráčov dôležité, aby si vo voľný deň mohli dať niečo iné – trebárs aj pečenú kačku?

Je veľa jedál, ktoré sú dobré aj nutrične komplexne vyvážené. Kačka je trochu mastnejšia, takže pred zápasom by som ju neodporúčal, ale je to ideálne jedlo v deň voľna. Samozrejme, pokiaľ si k nej nedáte osem knedlí. Radšej si treba naložiť kapustu a trochu zemiakov.

Môžu si hráči odskočiť na hamburger či kebab?

Treba rozlíšiť medzi nutričnosťou stravy (čo obsahuje) a tým, ako bola pripravená. Pripúšťam, že aj v jedle z fast foodu ako je kebab, môže byť kvalitné mäso, ale spôsob prípravy, ingrediencie a možnosť kontaminácie je iste vyššia ako v renomovanom hoteli, kde sa všetko pripravuje z doporučených ingrediencií. Konzumáciou fast foodu môžete ľahko prísť k bolesti brucha či žalúdka.

Koľko hodín pred zápasom servírujete hlavné jedlo?

Posledné hlavné jedlo mávajú hráči štyri a pol až päť a pol hodiny pred zápasom. Dve a pol hodiny pred zápasom ešte absolvujú ľahký snack. Chalani majú v rámci neho k dispozícii ovsenú kašu pripravenú na vode, nejaké piškótové raw koláče a müsli. Keď si niekto chce dať sendvič, tak si môže naň nabrať maslo, med, džem, prípadne šunku. Ide o ľahké jedlo, ktoré nezaťaží žalúdok, ale dodá mu ešte potrebnú energiu.

Je povolený aj kus čokolády, prípadne obľúbená horalka?

Čokoláda je základný zdroj energie. Z cukru sa čerpá energia pre výkon. Ideálne je však hľadať zdravšie a komplexnejšie formy dopĺňania sacharidov – sušené ovocie alebo orechy. Ak čokoládu, potom radšej tmavú s vyšším obsahom kakaa. No keď je hráč v núdzi a odchovaný na horalkách, je lepšie si dať keks ako ísť do zápasu s pocitom hladu.

Ktoré čerstvé ovocie pripadá do úvahy?

Nie je problém s banánmi a hroznom, ale napríklad jablko už nie je ideálne. Má šupku a tá sa dlhšie trávi. Mohli by si ho ošúpať, ale i tak nie je jablko štandardný zdroj energie pred výkonom. Radšej treba zvoliť sušené ovocie, ktoré je ľahšie stráviteľné.

Ako je to s pitným režimom pred stretnutím?

Tekutiny treba doplniť na úrovni pol litra až osem decilitrov v priebehu hodiny, hodiny a pol. V hale je poriadne teplo, chalani sa potia a dehydratácia je veľmi nebezpečná. Preto sú tekutiny dôležité pred a aj po výkone.

Róbert Bereš na tréningu slovenských hokejistov. Foto: PETER JESENSKÝ
Róbert Bereš Róbert Bereš na tréningu slovenských hokejistov.

Čo je ideálne na doplnenie energie hneď po zápase?

Zásada je dostať sa čo najskôr ku kvalitnej strave. V tomto smere je fajn, že bývame kúsok od štadióna. Hráči sa ešte musia prezliecť, venovať sa tradičným regeneračným procedúram. Niekto má chuť jesť okamžite po zápase, iný potrebuje aspoň hodinu a pol pauzu. Vtedy sú dôležité rôzne rehydratačné nápoje a základné doplnky výživy vo forme rôznych tyčiniek, ktoré doplnia stratený zdroj energie.

Majú sa hokejisti navečerať aj po zápase, ktorý sa skončí až pred jedenástou večer?

Jednoznačne. Jesť musia, samozrejme tak, aby sa následne tri hodiny neprehadzovali v posteli s tým, že im v bruchu niečo žblnká. Treba dodržať podobnú zásadu ako pred zápasom – prijať ľahko stráviteľné jedlo, po ktorom sa človek dobre vyspí. Keď má niekto chuť trebárs na ťažší hovädzí stejk, dopraje si ho na druhý deň, keď je voľno.

Aký vplyv na organizmus má pivo, ktoré je medzi amatérskymi športovcami po výkone populárne?

Šport a alkohol po výkone je večná téme. Do určitého množstva – napríklad malé pivo alebo deci vína – nemá negatívne účinky na regeneráciu. Problém prichádza, keď sa neustriehne správne množstvo a dáte si pív viac. Proces regenerácie viazne, alkohol je diuretikum, teda odvodňuje, čo je presne opak, čo potrebujeme. O ďalších účinkoch alkoholu na telo sa asi ani nemusíme rozprávať.

Majú hráči povolené jedno malé pivo?

Nie, na akciách rangu majstrovstiev sveta to nie je štandardné. Ak je niekto pivár a na izbe si dá jedno malé, neviem mu ho zakázať ani obmedziť. Pozitívny vplyv na organizmus a regeneráciu však nemá. Môže vyvolať len emóciu uvoľnenia a upokojenia po výkone – ale len v malom množstve, ako som spomínal – niekto po ňom rýchlejšie zaspí. Vždy je to o individuálnej zodpovednosti a skúsenosti, komu čo vyhovuje.

Vy si teda pivo po športovom výkone nedoprajete?

V prvom rade nie som vrcholový športovec ako chalani. Pivo si dám rád, ale nie po výkone. Dám si jedno alebo dve malé v inom čase, po aktívnom výkone by ma „zabilo“.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Róbert Bereš #MS 2018 v hokeji