Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vůjtek: Česi vyhrali zaslúžene, hoci som už neveril

Súboj tradičných rivalov priniesol veľmi dobrý hokej. Hralo sa v rýchlom tempe priamočiarom hore-dolu, taký je dnes svetový trend. Stretnutie sa muselo divákom páčiť, najmä na oboch stranách rieky Morava vzbudilo veľký záujem.

06.05.2018 12:43
debata (1)
Dramatický zápas Slovákov s Čechmi na MS Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Slovenskí fanúšikovia počas zápasu s Českom.

Výsledok považujem za spravodlivý; českí hokejisti mali viac z hry, viac šancí i výraznú streleckú prevahu, no dlho nevedeli prekonať výborne chytajúceho brankára Čiliaka.

Keď sa už zdalo, že z troch bodov sa bude tešiť slovenský tím, z posledného útoku vyrovnali a v predĺžení strhli dôležité víťazstvo na svoju stranu. Slováci dlho úspešne vzdorovali, no takticky nezvládli záverečné sekundy. Keď dvadsať sekúnd pred koncom boli v útočnom pásme, už som si myslel, že gól nedostanú. Možno už podvedome si mysleli, že sa nemôže nič stať – a stalo sa.

Mali si viac podržať stredné pásmo, no bez odporu sa príliš stiahli do vlastnej tretiny, čo sa im stalo osudné. Mladík Nečas, vynikajúci korčuliar a jeden z výrazných talentov českého hokeja, využil svoju rýchlosť a prekvapil jeho klubového spoluhráča Čiliaka. Ten dovtedy veľa pochytal, bol výraznou oporou, no gól deväť sekúnd pred koncom ide aj na jeho vrub.

Zákrok brankára Mareka Čiliaka v zápase proti... Foto: Reuters, GRIGORY DUKOR
Marek Čiliak, zákrok Zákrok brankára Mareka Čiliaka v zápase proti Česku.

V predĺžení už povzbudení Česi dominovali, víťazný Jaškinov zásah bol vyústením ich kombinačnej prevahy v hre troch korčuliarov proti trom.

Stretnutie mi pripomenulo súboj Slovenska, ktoré som vtedy viedol, proti Česku na svetovom šampionáte 2014 v Minsku. Tiež sme viedli 2:1, na 2:2 vyrovnal Jágr dve minúty pred koncom… V predĺžení rozhodol Klepiš…

Ústrednou postavou Slovákov bol kapitán Andrej Sekera, zaslúžil sa o oba góly. Ramsayho zverenci hrali tímovo, s výnimkou samého záveru takticky disciplinovane, obetavosťou nedovolili súperovi skórovať v presilovkách, svoje využili a postarali sa o vzrušujúci priebeh. Po opatrnom úvode, v ktorom mužstvo podržal Čiliak, hru vyrovnali. Páčil sa mi mladík Fehérváry, zaujal ma aj na svetovom šampionáte do 18 rokov vlani v Poprade.

Aj keď po prvom zápase je ťažké byť prorokom, domnievam sa, že českí hokejisti sú už na 90 percent vo štvrťfinále. Slováci budú musieť zdolať aspoň štyroch súperov, aby mohli pomýšľať na postup.

Keď som v Helsinkách 2012 získal so Slovenskom striebro, potrebovali sme na postup zo štvrtého miesta v skupine pätnásť bodov… Pred štyrmi rokmi v Minsku by sme pred zápasom brali proti Česku aj bod, no po sobotňajšom priebehu sa jeden Slovákom určite málil…

Ak však zopakujú výkon zo soboty, môžu takisto postúpiť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Vladimír Vůjtek #Českí hokejisti