Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

FOTO: Spoločný bozk i pokrik. Kodani vládli Slováci a Česi

Kodaň v sobotu konečne žila hokejom. Postarali sa o to tisícky slovenských a českých fanúšikov.

06.05.2018 11:13
Fanúšikovia, Česko, Slovensko Foto: ,
Česko-slovenský fanúšikovský bozk.
debata

Zaplnili Royal arénu a povzbudzovaním a tradičnými popevkami v uliciach mesta naznačili domácim, že v hlavnom meste Dánska sa konajú majstrovstvá sveta.

Mnohí Kodančania to ešte ani len netušia.

Už od popoludnia sa skupinky Čechov a Slovákov navzájom zdravili, dobre naladení sa podpichovali, ale aj spievali. Hitom bolo najmä spoločné povzbudzovanie, keď sa z jednej strany ozvalo mohutné „Česko“ a z druhej rovnako hlučná kontra „Slovensko“.

Atmosféra prekonala očakávania

Rovnaká prekrikovačka sa uchytila aj na štadióne. Medzi priaznivcami oboch táborov nevládlo napätie, ale priateľská atmosféra. Symbolizoval to moment, keď sa na kocke nad ľadom objavila zmiešaná dvojica – muž v červenom drese Česka a žena v slovenskom modrom. Bozk ocenili tribúny búrlivým potleskom.

Slovenskí fanúšikovia na MS v Kodani Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Slovenskí a českí fanúšikovia pred zápasom v...

V rýchlych prestávkových debatách mali spočiatku prevahu Slováci, po záverečnom hvizde sa už usmievali Česi.

„Na zimáku bola skvelá atmosféra. Nečakal som, že bude až taká dobrá. Hluk bol poriadny, páčilo sa mi povzbudzovanie oboch táborov,“ vravel benjamínok slovenského tímu Martin Fehérváry.

„Super, super, super. Naši aj českí priaznivci boli skvelí,“ poznamenal Lukáš Cingeľ. „Klobúk dole pred ľuďmi. Boli vynikajúci. Myslím si, že v zápase si prišli na svoje. Hralo sa do tela, rýchlo a duel mal správnu atmosféru,“ doplnil Andrej Sekera.

Cingeľ nechcel zakázané uvoľnenie

Česi mali v zápase herne i strelecky prevahu, ale Slováci sa umnou a zodpovednou hrou dlho držali vo vedení. Záver však po kombinácii viacerých chýb nezvládli.

„Veľká škoda. Odohrali sme dobrý zápas a od troch bodov nás delilo desať sekúnd. Česi mali streleckú prevahu, ale zväčša šlo o strely z väčších vzdialeností. Dorážky pred bránkou sme mali pokryté a Marek Čiliak chytal veľmi dobre. Na veľkých turnajoch sa hrá vždy do poslednej sekundy, musíme sa z toho poučiť,“ vravel jeden z debutantov na MS Dávid Buc.

Dramatický zápas Slovákov s Čechmi na MS Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Slovenskí fanúšikovia počas zápasu s Českom.

Hrdinom mohol byť Cingeľ, no krátko pred koncom tretej tretiny netrafil opustenú bránku pri power play súpera. „Mrzí to, mohol som rozhodnúť. Keď som dostal puk, snažil som sa najmä, aby z toho nebolo zakázané uvoľnenie. Preto som si ho kúsok potiahol, ale vracajúci sa hráč mi do neho umne pichol,“ priblížil jeden z kľúčových momentov.

Kapitán Sekera sa nešťastného spoluhráča zastal: „Lukáš chcel dať gól do prázdnej bránky, ale nevyšlo to. Teraz je síce ľahké komentovať tú situáciu, ale nemá to význam. Nebol to moment, v ktorom by sme prehrali zápas.“

Rekordér Graňák pomáhal Fehérvárymu

Obranca Dominik Graňák odohral 184. zápas v reprezentačnom drese, vďaka čomu sa na čele rekordných tabuliek odpútal od súčasného generálneho manažéra Miroslava Šatana.

„Boli sme veľmi blízko, súper strelil gól z poslednej možnosti. Česi síce mali veľa šancí, puk párkrát skákal aj okolo našej bránky, no keby sme vyhrali, nik by sa nepýtal, či sme boli lepší alebo horší. Je veľký rozdiel, či máte tri, alebo len jeden bod. V posledných sekundách tretej tretiny som mal pocit, že to zvládneme. Už som sledoval, ako sa fanúšikovia postojačky tešili z výhry…“ priznal skúsený bek.

Stále len 18-ročný Fehérváry naskakoval do zápasu zväčša práve po boku Graňáka a jeho pomoc si nevedel vynachváliť. „Mal som trošku trému, ale Dominik je skvelý chalan. Doprial by som každému mladému hokejistovi, mať po boku takéhoto hráča a človeka. Pomohol mi,“ prezradil a k zápasu dodal: „Nie je ľahké zniesť takúto prehru, ale môžeme si za ňu sami. Nesmie sa to opakovať. Chceme hrať lepšie, a vieme, že to aj dokážeme.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fanúšikovia #slovenskí hokejisti #Českí hokejisti