Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fíni odštartovali na MS osemgólovým koncertom, Američania uspeli aj druhýkrát

Hokejisti Fínska podľa očakávania zvíťazili v sobotu v B-skupine MS v Dánsku nad Kórejskou republikou poľahky 8:1. V dánskom Herningu excelovali najmä v oslabeniach, v ktorých strelili prvé dva a celkovo tri góly.

05.05.2018 18:44
debata

==== B-skupina (Herning): ====

Fínsko – Kórejská republika 8:1 (2:0, 3:1, 3:0)

  • Góly: 4. Aho (Teräväinen, Riikola), 6. Teräväinen (Aho), 29. Aho (Rantanen, Teräväinen), 33. Savinainen (Aho), 39. Nutivaara (Pesonen), 47. Maenalanen (Pesonen), 48. Kapanen (Rantanen), 54. Pesonen (Maenalanen, Anttila) – 34. Swift (Radunske). Rozhodcovia: Jeřábek (ČR), Reneau (USA) – Jensen (Dán.), Oliver (USA), vylúčení: 4:3 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 8930 divákov.

Po šiestich minútach sa už riešili iba štatistické a aj niektoré historické zápisy. Fíni hrali pre vysokú hokejku so zranením súpera v dvojnásobnom oslabení a v každej dvojminútovke dali gól.

A hoci takmer do polovice zápasu tretítkrát neskórovali, v uvoľnenom tempe mali obrovskú hernú prevahu. Za stavu 4:0 dovolili Kórejcom streliť historický gól na MS a vzápätí pridali aj tretí zásah počas presilovky súpera.

Tretia tretine len dokreslila nadvládu Suomi, ktorí sa predstavili vo sviežom korčuliarskom i kombinačnom vydaní a gólov mohli dať oveľa viac.

Druhý deň na hokejovom šampionáte Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Švajčiar Lukas Frick posiela na striedačku...

Američania nezaváhali proti domácim

Reprezentanti USA zvíťazili aj vo svojom druhom vystúpení na MS v Dánsku. Po piatkovej výhre v prestížnej zámorskej bitke nad Kanaďanmi (5:4 po samostatných nájazdoch, pozn.) si v sobotu v B-skupine poradili s domácim výberom presvedčivo 4:0.

Američanov nasmeroval na triumfom v 17. min bek New Jersey Devils Will Butcher, keď švihom poslal puk pod hornú žŕdku dánskej bránky. V 23. min zvýšil na 2:0 v presilovke Chris Kreider a v polovici zápasu pridal tretí zásah favorita Cam Atkinson. Zverenci trénera Jeffa Blashilla v tretej tretine ešte zveľadili svoj náskok. V 55. min uzavrel gólový účet stretnutia obranca s dánskym priezviskom Nick Jensen.

Američania sa s piatimi bodmi ujali vedenia v tabuľke základnej B-skupiny. Ich najbližší prenasledovatelia, trojbodoví Fíni, však zatiaľ odohrali iba jedno stretnutie.

Dánsko – USA 0:4 (0:1, 0:2, 0:1)

  • Góly: 17. Butcher (Gaudreau), 23. Kreider (D. Ryan, Hughes), 30. Atkinson (Kreider, N. Jensen), 55. N. Jensen (Butcher, P. Kane)
  • Vylúčení: 3:4, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Iverson (Kan.), Schukies (Nem.) – Kilian (Nór.), Sormunen (Fín.), 10 800 divákov

Nóri prehrali s Lotyšmi

Hokejisti Nórska a Lotyšska sa v sobotu postarali o tretiu nadstavbu v treťom zápase B-skupiny.

V riadnom 60-minútovom čase sa duel skončil 2:2 a o konečnom výsledku 3:2 pre Lotyšov rozhodol v 24. sekunde predĺženia Rudolf Balcers. Jedným z dvojice hlavných rozhodcov zápasu bol Slovák Jozef Kubuš.

Oba tímy nastúpia na ďalší zápas už v nedeľu 6. mája. Nóri od 16.15 proti Nemecku, Lotyši od 20.15 s Fínskom.

Nórsko – Lotyšsko 2:3 po predĺžení (2:0, 0:1, 0:1 – 0:1)

  • Góly: 9. Bastiansen (Trettenes, Holös), 13. Bonsaksen (M. Olib) – 27. Balcers (Sotnieks, Galvinš), 52. Abols (Karsums, Redlihs), 61. Balcers (Dzerzinš). Rozhodcovia: KUBUŠ (SR), Gofman (Rus.) – Davis (USA), Vanoosteen (Kan.), vylúčení: 1:3 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 8441 divákov.
  • Nórsko: Haugen – Holös, Sorvik, Johannesen, Bonsaksen, Espeland, Ström, Bull – K. A. Olimb, M. Olimb, Lindström – Trettenes, Bastiansen, Salsten – Thoresen, Forsberg, Haga – Kristiansen, Roest, Röymark
  • Lotyšsko: Merzlikinš – Cibulskis, Galvinš, Sotnieks, Balinskis, Freibergs, Zile, Rubinš – Indrašis, Dzerinš, Rob. Bukarts – Redlihs, Abols, Karsums – Balcers, Pavlovs, Keninš – Meija, Jevpalovs, Rih. Bukarts
Lotyši spievajú hymnu po víťazstve nad Nórmi. Foto: Reuters, DAVID W CERNY
Lotyšsko, Nórsko Lotyši spievajú hymnu po víťazstve nad Nórmi.

Prvá tretina priniesla nečakane vlažný hokej v ponímaní nasadenia, najmä Lotyši pôsobili v niektorých momentoch letargicky. Nóri boli nebezpečnejší a ich dvojgólové vedenie v podstate odzrkadlilo dianie na ľade. Veľa sa toho mohlo zmeniť v druhej tretine a aj sa zmenilo, no pre Lotyšov len v skorigovaní stavu. Pobaltský tím na gól nenadviazal zvýšenou aktivitou a ani nemohol, lebo až do prestávky hral sériovo v oslabení.

Mužstvo kráčalo za svojím cieľom systematicky, ani na začiatku tretieho dejstva sa príliš netlačilo pre bránku súpera a Nórov ukolísalo v ich presvedčení, že kontrolujú zápas. Po niekoľkých minútach Lotyši totiž zvýšili obrátky a tretiu čistú šancu 9 minút pred klaksónom využil na vyrovnanie Abols.

Tri body mohol Nórom zabezpečiť Mathis Olimb, ale v čistej pozícii napálil spojnicu žrdí. To sa škandinávskemu tímu vypomstilo po 24 predĺženia.

Hlasy (zdroj: iihf.com):

Daniel Sorvik, obranca Nórska: „Odohrali sme to príliš defenzívne, proste nebolo to ono. Pomohli sme im dostať sa späť do hry, to bola naša chyba.“

Kristian Rubinš, obranca Lotyšska: „Mám pocit, že postupom času sme presadili do zápasu naše kolektívne úsilie. Začiatok bol z našej strany pomalý, ale v závere sme dupali na to a cítili sme ohromnú hernú energiu. Podarilo sa nám navyše dostať puky do siete.“

debata chyba
Viac na túto tému: #americkí hokejisti #fínski hokejisti #juhokórejskí hokejisti