Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Reprezentáciu smerujeme na víťaznú cestu, tvrdí Šatan

Miroslav Šatan (43), kapitán hokejových majstrov sveta z roku 2002, štvornásobný medailista z MS, prevzal na seba zodpovednosť za slovenský hokej. Stal sa generálnym manažérom hokejových reprezentácií, v Dánsku zažije premiéru s národným tímom na majstrovstvách sveta. "Máme mužstvo, ktorého prednosťou by malo byť tímové oduševnenie," vraví.

05.05.2018 09:30
Miroslav Šatan, Craig Ramsay Foto: ,
Generálny manažér hokejových reprezentácií Miroslav Šatan a tréner Slovákov Craig Ramsay.
debata (13)

Hrali ste niekedy v Dánsku?

Myslím si, že áno. Bola to B-kategória majstrovstiev sveta dvadsaťročných. Tak sa mi to marí, na mesto si už nespomeniem.

Premiéru v pozícii generálneho manažéra hokejovej reprezentácie ste absolvovali vo februári na zimnej olympiáde v juhokórejskom Pjongčangu. Aké najdôležitejšie poznatky z nej vzišli?

(po chvíľke) Videli sme, že vieme zdolať aj papierovo najsilnejšieho súpera, zároveň sme videli, že nás to nemôže uspokojiť. Možno výhra v prvom zápase nad silnými Rusmi, neskoršími olympijskými víťazmi, mala upokojujúci účinok na ďalšie výkony. Neboli postačujúce. Taký je šport, mali sme mladé mužstvo, väčšina hráčov z neho získavala na takom veľkom turnaji skúsenosti. Aj to je cenný poznatok.

Čo prevládalo u vás po umiestnení reprezentácie na 11. mieste? Sklamanie – alebo ste to brali ako realitu?

Tí, ktorí pôsobia v športe, dobre vedia, že nie vždy sa podarí najlepší výsledok. Možno sme si v zápase proti Rusku vybrali šťastíčko. Na to, aby sme nad takým súperom vyhrali, musíte ho mať. Potom nám možno jeden gól chýbal v zápase proti Slovinsku. Nejako sa to vyvážilo…

Miroslav Šatan na ZOH v Pjongčangu. Foto: TASR, Michal Svítok
Miroslav Šatan Miroslav Šatan na ZOH v Pjongčangu.

Súčasný tím je podľa mien silnejší než olympijský, sú v ňom traja hráči z NHL. Nemohlo ich byť viac?

Tím, ktorý sa predstaví na svetovom šampionáte v Dánsku, je silnejší než olympijský výber. To však platí aj o reprezentáciách iných krajín – aj ony sú obohatené o hráčov z NHL, kvalita v každom tíme bude vyššia. Viac hráčov z NHL? S výnimkou Richarda Pánika, ktorý jediný mohol prísť, nevidím nikoho iného. Marián Gáborík je zranený, Marek Hrivík takisto, niektorí pokračujú v play off o Stanleyho pohár. A brankár Jaro Halák rieši situáciu s kontraktom, priznám sa, ani som neočakával, že by prišiel. Čiže – nie som sklamaný.

Vyskytla sa taká situácia, keď ste nemali kontrakt a do reprezentácie ste prišli?

Asi áno. Ja som sa na to nepozeral, je to však každého osobná vec. Neviem, či nejaký tréner má ideálnu zostavu, ktorú by chcel mať. Vždy musíme hrať s hráčmi, ktorých máme. A s nimi sa snažiť nájsť víťaznú cestu v tom-ktorom zápase. Nemôžeme lamentovať nad tým, ktorých hráčov by sme chceli mať a nechceli, ktorí sú zranení a boli by sme radšej, keby neboli. Zbytočné je o tom špekulovať a márniť čas. Potrebujeme ho na to, aby sme sa sústredili na prácu s mužstvom, ktoré máme a urobili ho čo najlepším. Do úvahy prichádzal aj útočník Tomáš Záborský, taktiež dohrával sezónu so zranením. Máme mužstvo, ktorého prednosťou by malo byť tímové oduševnenie. To charakterizovalo slovenskú reprezentáciu vždy v minulosti, keď dosiahla úspešné výsledky – aj medailové. Verím, že chlapci budú bojovať jeden za druhého.

Miroslav Šatan pred odchodom na MS do Dánska. Foto: TASR, Pavel Neubauer
SR Dánsko Hokej MS2018 Repre Odchod BAX Miroslav Šatan pred odchodom na MS do Dánska.

Skomplikovala dlhá finálová séria extraligy nominačnú situáciu?

Učite by sme boli radšej, keby bola finálová séria o niečo kratšia a keby sme mali o týždeň skôr reprezentantov k dispozícii, ale akceptovali sme skutkový stav. Žiaľ, dopadlo to tak, že sedem zápasov hráčov vyčerpalo, niektorí hrali so zraneniami, niektorí sa v nich zranili, takže nemohli pokračovať s nami. Mám na mysli útočníkov Banskej Bystrice Miloša Bubelu a Patrika Lampera, s ktorými sme rátali do zostavy na svetový šampionát. Ale – zasa je to príležitosť pre ďalších dvoch hráčov, ktorí sa v Dánsku môžu ukázať.

V nominácii na svetový šampionát nie je ani jeden hokejista z Dukly Trenčín, vicemajstra extraligy. Súvisí to s tým, čo ste naznačili v predchádzajúcej odpovedi?

Súvisí to s únavou materiálu. Chalani boli určite veľmi sklamaní. Mali sme záujem o troch hráčov. Boli unavení, dobití, hrali so sebazaprením. Reprezentácii by prospelo, keby sa finálová séria skončila o týždeň skôr, ale urobiť rozhodnutie, ktoré sa týka kalendára, nie je v mojej kompetencii. Škoda, že sme niektorých adeptov reprezentácie nemohli vyskúšať skôr, Hrnku a Skalického sme videli len v jednom zápase.

Už ste desať mesiacov vo vysokej manažérskej funkcii. Je to ťažšie, než ste čakali, prípadne ľahšie?
Ťažšie, ľahšie… Je to v podstate to, čo som očakával. Nestali sa nijaké veci, ktoré by ma veľmi prekvapili. Skôr som príjemne prekvapený, že hráči chcú opäť reprezentovať, prísť do národného tímu – možno na pár výnimiek, ktoré si potrebujú dofúkať boľačky – alebo možno ani nemali taký vzťah k reprezentácii v minulosti. Povedal by som, že približne 95 percent hráčov sa k reprezentácii stavia pozitívne, chcú v nej byť. Ilustrujem to na príklade Paľa Skalického. Má zranenie, sprvoti váhal, no napriek tomu chce ísť na majstrovstvá sveta. Už v play off hral so sebazaprením. To je prístup, ktorý oceňujeme.

Amnestia, ktorú ste vyhlásili, zabrala?

Myslím si, že áno. Nejako som nad tým nerozmýšľal. Keď sa rozprávam s hráčmi, teší ma, že majú záujem reprezentovať. Aj starší oceňujú prínos trénera Craiga Ramsayho. Ako vedie mítingy, akú taktiku stanoví, ako pripravuje mužstvo na zápasy. Majú možnosť pracovať s profesionálnym trénerom z NHL. Aj hokejisti z našej extraligy, ktorí takú príležitosť zatiaľ nemali, to oceňujú a posúva ich to v kariére ďalej.

V čom je Ramsayho najväčší prínos pre slovenský hokej?

V tom, že má bohaté skúsenosti z NHL. To je prvoradé.

Miroslav Šatan a kouč SR Craig Ramsay. Foto: Ivan Majerský, Pravda
hokej, reprezentacia, Graig Ramsay, Satan, Miroslav Šatan a kouč SR Craig Ramsay.

Stačí to? Mal ich aj Glen Hanlon.

Craig je nielen veľmi dobrý tréner, v hráčskej kariére odohral vyše tisíc zápasov a prinajmenej toľko aj odkoučoval. Má obrovské skúsenosti, v hokeji naozaj zažil všetko. Na každú situáciu, ktorá sa stane, má tri ďalšie podobné príbehy, čerpá z bohatej zásobárne hokejových vedomostí. Každý sa môžeme od neho niečo naučiť, ak ho budú hráči pozorne počúvať, príde aj ich individuálne zlepšenie i zlepšená hra tímu, čo sme mohli vidieť už aj v príprave.

Po dvoch vysokých prehrách vo Švédsku nastal obrat k lepšiemu. Pomohli aj tie dve prehry?

Do Švédska sme šli s mužstvom, ktoré sme museli poskladať narýchlo. Nemali sme čas s ním pracovať. Čím dlhšie sme s ním pracovali, tým viac sa zlepšovala kvalita hry a spôsob, akým hráme. Niekoľko týždňov spoločnej práce sa odzrkadlilo vo výkonoch i výsledkoch.

Na čo si môže trúfať slovenská reprezentácia v Dánsku?

Naším cieľom je postup do štvrťfinále. Pre nás budú kľúčové všetky zápasy. Dnes vie každý tím každému pri nejakej menšej nepozornosti vziať body. Dúfam, že si dobrú formu z prípravy prenesieme aj na svetový šampionát a nahráme dostatočný počet bodov, aby sme sa dostali do najlepšej osmičky. Veríme, že mužstvo potiahnu lídri, hráči s najbohatšími skúsenosťami: Laco Nagy, kapitán tímu Andrej Sekera, Domino Graňák.

Na prvý zápas v základnej A-skupine nastúpi Slovensko proti Česku. Dáva mu prestíž pridanú hodnotu?

Bude to dôležitý zápas, ako aj každý ďalší. Ale práve s Čechmi a Švajčiarmi sa budeme biť o postupové priečky.

Miroslav Šatan odpovedá na otázky novinárov. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Miroslav Šatan Miroslav Šatan odpovedá na otázky novinárov.

Slovensko je aktuálne v rebríčku Medzinárodnej hokejovej federácie na 10. mieste. Ak sa neposunie nahor, bude hrať kvalifikáciu o účasť na ZOH 2022. Vyhne sa jej?

Vieme, o čo ide. To je ďalší dôvod, aby sme sa prebojovali do play off. A veľmi dôležitý z tohto pohľadu je aj budúcoročný svetový šampionát u nás. Na ňom by malo prísť vyvrcholenie práce trénera Ramsayho so slovenskou reprezentáciou. Taký je plán, k tomu všetko smerujeme.

Slovenský zväz ľadového hokeja nadviazal v tejto sezóne spoluprácu s fínskym expertom Jukkom Tiikkajom. Čo zatiaľ priniesla?

Nový pohľad na vec. Zavádza niektoré prvky, ktoré už roky využívajú vo Fínsku. Fíni dosahujú výborné výsledky v práci s mládežou. Naše videnie reality potrebuje trošku nový uhol, učiť sa od úspešnejších nie je hanba, funguje to aj v iných športoch. Je dobré si ponechať pozitívne veci, ktoré sme mali v minulosti a k tomu pridať štipku moderny, ktorú sme doteraz nepoznali. Pán Tiikkaja to nové prináša v metodike práce s mládežou.

Reprezentácia do 18 rokov skončila v minulých dňoch na majstrovstvách sveta siedma, pred rokom doma v Poprade a Spišskej Novej Vsi šiesta. Mladík Martin Fehérváry si vybojoval nomináciu do Dánska. Sú to náznaky k lepšiemu?

Je veľmi dôležité, aby sa tí chlapci nestratili, aby plynule prešli do mužského hokeja. Bude dobré, ak dvoch-troch draftujú. Toto sa v posledných rokoch nedialo, uvidíme, ako to bude teraz, či ten ďalší krok urobia. Martina môžu draftovať, účasť na svetovom šampionáte mu k tomu môže pomôcť.

Úspešne ste pôsobili v pozícii generálneho manažéra Tímu Európy na Svetovom pohári 2016. Zohrala táto skúsenosť nejakú úlohu v rozhodovaní, či vezmete post generálneho manažéra v slovenskom hokeji?

To s tým nesúviselo vôbec. Určite mi ostali príjemné spomienky i nejaké kontakty z roku tej práce pre Tím Európy. Práca generálneho manažéra reprezentácií na Slovensku je úplne iná. Pracujeme s iným kalendárom, vtedy sme mali mužstvo len na tri týždne, no vyberali sme ho rok. Tu je sezóna rozdelená na niekoľko medzinárodných podujatí, v tejto bol aj olympijský turnaj. Je to iný typ práce i iné skladanie tímu.

Miroslav Šatan. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Miroslav Šatan Miroslav Šatan.

Zlatá generácia preberá zodpovednosť za slovenský hokej, asistentmi Craiga Ramsayho sú Vladimír Országh a Ján Lašák, v príprave pomáhali Ľubomír Višňovský, Michal Handzuš, Róbert Petrovický, na rôznych postoch pôsobia aj ďalší. Zavážila vaša kapitánska autorita? Museli ste niekoho prehovárať alebo to šlo prirodzene?

Nikoho nebolo treba prehovárať. Všetci tí hráči, ktorí v minulosti reprezentovali – a najmä tí, ktorí dosiahli aj medailové úspechy – vedia, čo to obnáša, majú veľké skúsenosti zo svojich kariér. Vedia, že majú čo odovzdať slovenskému hokeju – a tí, ktorí to aj chcú, pracujú pre slovenský hokej. To je cenné, to si vážim.

Syna Petra Bondru, strelca víťazného gólu vo finále MS 2002 proti Rusku, čaká premiéra na svetovom šampionáte v slovenskej reprezentácii. Bude mať v nej nasledovníka aj Miroslav Šatan?

To je veľmi predčasná otázka. Mirko hrá za šiestakov, som rád, že ho hokej baví, ale či ho bude hrať aj o päť rokov, ťažko povedať.

Spomeniete si, odkedy ste ako chlapec sledovali majstrovstvá sveta?

Prvé si pamätám majstrovstvá sveta v Prahe v roku 1985, keď sa Československo stalo majstrom sveta. Keď československí hokejisti získali zlato, bola to jedna z inšpirácií pre mňa. Dúfam, že aj my sme v roku 2002 podobne inšpirovali budúce generácie.

Čo by ste si želali na prahu majstrovstiev sveta?

Postup do play off.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Miroslav Šatan