Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pozor na Červenku. Vždy vymyslí niečo nečakané, varuje obranca Jánošík

Premiéru na majstrovstvách sveta si odkrútil pred troma rokmi v Ostrave. Vlani v Kolíne vytvoril Adam Jánošík (25) s Petrom Čerešňákom najlepšiu obrannú dvojicu slovenského tímu. Aj v Kodani si od neho realizačný tím sľubuje, že si svoju úlohu v defenzíve spoľahlivo zastane.

04.05.2018 22:54
Adam Jánošík Foto: ,
Adam Jánošík.
debata

„Dúfam, že dosiahneme na turnaji čo najlepší výsledok. Do každého zápasu pôjdeme naplno, aby sme potešili sami seba aj ľudí, ktorí nás sledujú a držia nám palce,“ tvrdí odchovanec spišskonovoveského hokeja.

Aká vládne atmosféra v mužstve krátko pred prvým zápasom?

Všetci sa už veľmi tešíme na stretnutie s Českom. Príprava bola dlhá, čakáme, nech to už konečne vypukne. Zatiaľ všetko funguje, ako má. Hotel máme blízko od štadióna, to je super.

Je iné chystať sa na šampionát, keď už máte skúsenosti z minulosti?

Samozrejme, je pre mňa plus, že som už dvakrát na majstrovstvách sveta hral a viem, čo ma teda čaká. O to viac sa teším na tento šampionát. Prehnanú dôležitosť však skúsenostiam z MS nepripisujem.

Aké si dávate na turnaji ciele?

Ideme na to postupne. Najprv chceme vyhrať prvý zápas. Aj tréner od nás žiada, aby sme sa plne sústreďovali len na najbližší duel. Keď zvládneme prvý súboj, začneme myslieť na ďalšie. Je pre nás veľmi dôležité, vstúpiť do turnaja úspešne.

Začínate s Českom. Ako sa vám pozdáva jeho výber?

Každé mužstvo na šampionáte má k dispozícii výborných hráčov. Česi nemajú v kádri veľa extraligistov, ale na druhej strane je v ňom dosť mladých chlapcov. Niektorí z nich už hrajú aj v NHL. Keď k tomu prirátate pár výrazných osobností, bude to veľmi nepríjemný súper.

Sú Česi favoriti vzájomného zápasu?

Nemyslím si to. Možno pre verejnosť menším favoritom sú, ale my sme pripravení ich potrápiť aj zdolať.

Na koho si musíte dať extra pozor?

Hral som v Chomutove v jednom mužstve s Romanom Červenkom. Na neho si treba v každej chvíli dávať extrémny pozor.

Čo na neho platí?

(smiech) Ťažko povedať, čo robiť, aby ste ho ustrážili. Roman je jeden z hráčov, ktorí sa naozaj ťažko bránia. Je schopný vždy vymyslieť niečo nové a nečakané. Verím však, že to zvládneme, ubránime ho i jeho spoluhráčov a zápas vyhráme.

Treba sa mať na pozore aj pred Radkom Gudasom, ktorý je známy veľmi tvrdou hrou?

Keď je na ľade, rozhodne treba mať hlavu hore. Vie si nájsť správny okamih a poriadne vás trafiť. Pravidelne to potvrdzuje v NHL. Keď na chvíľu zaváhate, môžete na to poriadne doplatiť.

Adam Jánošík. Foto: TASR, František Iván
SR Poprad Hokej Zraz Jánošík Adam Jánošík.

V čom je najväčšia sila slovenského výberu?

V kolektíve. Verím, že budeme hrať jeden za druhého a navzájom si všetci piati pomáhať na ľade. Práve partiou to strhneme na našu stranu.

Vo štvrtok ste si špeciálne nacvičovali odrazy puku od zadného mantinelu. Prečo?

Puky sa od neho odrážajú trošku inak než zvyčajne. Dali sme si vedieť, na čo si máme dať pozor, keď ho tam budú súperi nahadzovať.

Je to tradičná súčasť prípravy?

Nič výnimočné. Na každom štadióne je odraz puku trochu iný. Je len dobre, že sme si o tom povedali, aby sme po nečakanom odraze nedostali zbytočný gól.

K dispozícii máte menšiu kabínu, než je bežné. Neprekáža vám to?

Kabína je trochu menšia, ale to nie je žiaden problém. Štadión vyzerá pekne, ja som spokojný. Šatne sú urobené z menších buniek, vyzerajú inak, než klasická hokejová kabína, ale to neovplyvníme a musíme sa sústreďovať na hokej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Adam Jánošík #MS 2018 v hokeji