Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V derby proti Česku dostane šancu Čiliak. Na tribúne Kudrna a Hovorka

Z pohľadu rivality si lepší úvod šampionátu slovenskí hokejoví fanúšikovia nemohli ani želať. Národný výber odštartuje svoje zápolenia na MS v Dánsku v sobotu 5. mája federálnym derby s Českom.

04.05.2018 15:22
Marek Čiliak Foto: ,
Marek Čiliak.
debata

Zverenci trénera Craiga Ramsayho sa duelu už nevedia dočkať, skúsený útočník Ladislav Nagy však krotí príliš veľkú eufóriu. V kodanskej Royal Arene to bude od 20.15 h už 63. vzájomný súboj susedov a v slovenskej bránke ho odštartuje Marek Čiliak.

Ten mal v závere sezóny vynikajúcu fazónu a so svojou Kometou Brno získal český extraligový titul. „Už skôr som vedel, že budem v bránke. Ja som rád, keď to viem dopredu. Mám tam spoluhráčov, bol som s nimi aj včera. Teším sa na ten zápas,“ povedal dvadsaťosemročný brankár po piatkovom tréningu.

Vedenie tímu si zatiaľ ponechalo tri voľné miesta, mimo súpisky zostali brankár Denis Godla a útočníci Marek Hovorka a Andrej Kudrna. „Taká je momentálne situácia, vždy sa nejaké miesta nechávajú voľné. Vyšlo to na nás, ale budeme sa ďalej pripravovať a uvidíme, čo sa bude diať ďalej,“ povedal Kudrna.

Ladislav Nagy, Martin Bakoš, Andrej Kudrna a... Foto: TASR, Martin Baumann
SR Bratislava hokej reprezentácia príprava BAX Ladislav Nagy, Martin Bakoš, Andrej Kudrna a Marek Hovorka na tréningu slovenskej reprezentácie.

Ďalšie mená – až do maximálneho počtu troch brankárov a 22 korčuliarov – môžu výpravy zapísať v ľubovoľnom čase. Aby však mohli hráči zasiahnuť do stretnutia, musia byť na súpiske najmenej dve hodiny pred úvodným buly.

Prvý duel na šampionáte býva pre tímy často zradný, keďže mali málo času na zoznámenie sa s prostredím a tak je ťažké dopredu určovať favorita. Podľa jedného z najskúsenejších hráčov v slovenskom kádri Ladislava Nagya to budú Česi. „Bude dôležité, aby sme neboli nervózni. Musíme sa dobre pripraviť, myslím si, že v pozícii favorita sú Česi. Dôležité bude hrať dobre najmä v oslabení a v presilovkách,“ povedal.

Aj Slováci si musia zvykať na špecifické podmienky kodanskej Royal Areny, problémy robia ľad a mantinely. Na prípravu pred prvým zápasom ale majú tri tréningové jednotky i sobotňajšie rozkorčuľovanie.

Pohľad na Royal Arenu v Kodani, v ktorej sa... Foto: TASR/AP, Liselotte Sabroe
Royal Arena Pohľad na Royal Arenu v Kodani, v ktorej sa uskutočnia všetky zápasy "slovenskej" A-skupiny.

„Ľad je ešte trochu mäkší a problém je aj s mantinelmi. Puky sa od nich odrážajú dole až príliš a hore to zase tak divne skáče. Musíme si na to zvyknúť a počítať s tým. Včera sme už mali aj taký všeobecný míting, čo by sme chceli na MS hrať, konkrétne k Čechom bude dnes alebo zajtra. Veľmi sa teším na ten zápas,“ povedal pre TASR obranca Mário Grman.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Marek Čiliak #MS 2018 v hokeji