Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nová výzva. Obstoja Slováci lepšie než v Pjongčangu?

S novým trénerom, generálnym manažérom, systémom hry i vynoveným mužstvom. No najmä s cieľom potešiť fanúšikov viac než pred rokom.

04.05.2018 05:00
Royal Arena Foto: ,
Pohľad na Royal Arenu v Kodani, v ktorej sa uskutočnia všetky zápasy "slovenskej" A-skupiny.
debata (2)

Slovenskí hokejisti túžia na majstrovstvách sveta v Kodani, ktoré štartujú prvými zápasmi už dnes, potvrdiť, že novonastúpená zámorská cesta má zmysel a privedie ich späť na vyššie poschodia v konkurencii najlepších.

Ramsay: Stále sa len učíme

Niekdajší úspešný člen silnej svetovej sedmičky v posledných rokoch výrazne výsledkovo i herne tápe. Pravidelné štvrťfinálové zápasy o všetko sú dávno minulosťou. Za predošlých desať rokov sa v nich Slováci predstavili len dvakrát.

V roku 2012 to partia okolo Zdena Cháru a Miroslava Šatana dotiahla až k striebru, o rok aspoň na ôsme miesto. Pred rokom v Kolíne bojovali zverenci Zdena Cígera tuho o záchranu medzi elitou. Bez jediného víťazstva v riadnom hracom čase a s chudobnými štyrmi bodmi dosiahli najhoršie umiestnenie v histórii – 14. miesto.

V lete prišlo v reprezentácii k veľkým zmenám. Ochrannú ruku nad ňou prevzal Miroslav Šatana z pozície generálneho manažéra a za trénera si vybral 67-ročného kanadského odborníka s dlhoročnou praxou v NHL Craiga Ramsayho.

Sympatický kouč vniesol do hry mužstva kanadské prvky. Zameral sa najmä na pozornú obranu a kompaktnosť. K nim sa postupne snaží pridávať i čo najviac ofenzívnych prvkov.

„Aj na olympiáde v Pjongčangu sa ukázalo, že nie sme až tak ďaleko od najlepších, ako si niektorí ľudia myslia. Zdolali sme Rusov, čo sa nikomu inému nepodarilo. Musíme dotiahnuť detaily a pomáhať si v každom momente zápasu. Uspieť môže iba kompaktný tím. Stále sa len učíme, v Pjongčangu sme dostali dobrú lekciu,“ tvrdí Ramsay.

Slováci nemôžu vypadnúť

Za vzor dáva zverencom nemecké účinkovanie na ZOH. „Robili veľa vecí, ktoré chceme aj my. Darilo sa im to. Obstáli sme v defenzíve, ale chýbala nám efektivita. Do zápasov treba vstúpiť sebavedomo a disciplinovane. Potrebujeme diktovať tempo hry, nečakať, čo urobí súper. Chceme, aby sa hralo v súperovom pásme, nie v našom. Nemám rád, keď útočníci pri návrate do obrany korčuľujú dozadu. Len ťažko tak zastavíte rýchlych súperov,“ vysvetľuje.

S úsmevom do Dánska. Budú sa Craigovi Ramsayovi... Foto: TASR, Pavel Neubauer
SR Dánsko Hokej MS2018 Repre Odchod BAX Ramsay S úsmevom do Dánska. Budú sa Craigovi Ramsayovi rozchádzať kútiky pier aj po šampionáte?

V Pjongčangu to malo novoposkladané mužstvo dobre rozbehnuté. Mohlo postúpiť priamo do štvrťfinále, ale nezvládlo kľúčový súboj so Slovinskom. Ten potom výrazne poznačil dojem z celkového vystúpenia.

„Teraz nás čaká iný turnaj, iný model a viac zápasov. Na šampionáte sa predstavia aj hráči z NHL. Každé mužstvo bude oveľa silnejšie než na olympiáde. Mali sme mesiac, aby sme tím čo najlepšie pripravili. Partiu vidieť, typovo by si chlapci tiež mali pasovať. Uvidíme, na čo to bude stačiť,“ hovorí Šatan.

Hráči zhodne snívajú o postupe do štvrťfinále. Chcú si užiť atmosféru vyraďovacích bojov a na diaľku cítiť obrovskú priazeň fanúšikov. Pokles v rebríčku IIHF však má za následok ťažšie zloženie skupiny. Slováci si postupne zmerajú sily s Českom, Švajčiarskom, Rakúskom, Francúzskom, Švédskom, Ruskom a Bieloruskom. Vypadnúť z elitnej skupiny nemôžu, keďže na budúci rok sa šampionát uskutoční na Slovensku.

Hviezdy z NHL

Narozdiel od olympijských hier sa na MS v Kodani a Herningu predstaví množstvo hviezd zámorskej NHL.

Patrick Kane v reprezentačnom drese USA. Foto: SITA/AP, Mark Blinch
Patrick Kane Patrick Kane v reprezentačnom drese USA.

Švédi vyrukujú do boja o obhajobu titulu so 16 hráčmi z profiligy, Rusi sa spoliehajú na štrnástich olympijských víťazov. Tradične silné výbery majú k dispozícii Fíni aj Česi, Kanaďania a Američania zas počítajú s menami najvyššieho kalibru.

Fanúšikovia sa môžu tešiť na dvojicu Johnny Gaudreau, Patrick Kane a najmä na najproduktívnej­šieho hráča základnej časti NHL Connora McDavida, ktorý bude kapitán Kanady.

„V útoku sme ukázali veľa pozitívnych vecí, musíme ešte zlepšiť obranné činnosti. Rovnako si ešte niektorí musia zvyknúť na európske rozmery ľadovej plochy, ale to príde,“ naznačuje najväčšia hviezda, ktorá sa predstaví na dánskych klziskách.

Dnes na MS

A-skupina, 16.15 Rusko – Francúzsko, 20.15 Švédsko – Bielorusko, B-skupina, 16.15 USA – Kanada, 20.15 Nemecko – Dánsko.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Andrej Sekera #Miroslav Šatan #MS 2018 v hokeji #Craig Ramsay