Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Má striebro i jedenásť operácii. Z organizmu vyžmýkam, čo sa dá, vraví Mikúš

Má za sebou jedenásť operácií ľavého kolena, pred sebou účasť na majstrovstvách sveta v Dánsku. To je v skratke náznak peripetií, ktorými prešiel útočník Juraj Mikúš (31) od svetového šampionátu 2014 v Minsku.

02.05.2018 23:00
HOKEJ: Slovensko - Francúzsko Mikúš Foto: ,
Juraj Mikúš počas prípravného zápasu s Francúzskom.
debata

Do slovenskej hokejovej reprezentácie sa vracia po dvoch rokoch, dva od hokeja nútene oddychoval. „V troch prípravných zápasoch som si zvykal na taktické veci, musím popracovať na buly,“ vraví strieborný medailista zo svetového šampionátu 2012 v Helsinkách.

V akom stave je koleno? Vydrží záťaž?

Nemám čarovnú paličku, aby som mohol povedať, že drží na sto percent. V tejto sezóne však poslúcha. Keď máte za sebou jedenásť operácií, bolo by nenormálne, keby ste to necítili. Na ľade ma neobmedzuje, mimo ľadu ho špeciálne posilňujem, mám svoje cviky, no ťažké váhy nedvíham. V máji je už takmer každý hokejista nejako dobitý zápasmi v sezóne. Z organizmu vyžmýkam, čo sa dá, dva týždne ešte vydržím. Po tom všetkom, čo som si vytrpel s kolenom, som šťastný, že opäť hrám hokej na vrcholnej úrovni. Vyzeralo to všelijako, teší ma, že som späť.

Ako ste spokojný s klubovou sezónou?

Začiatok v bratislavskom Slovane bol pre mňa ťažký. Kontinentálna hokejová liga je náročná súťaž, veľa sa v nej korčuľuje. Nejako mi to nepasovalo. Po výmene trénera som prežíval najhoršie obdobie, párkrát som sledoval zápasy z tribúny. Pred Vianocami sa to však obracalo k lepšiemu, hrával som presilovky i oslabenia. Keď bolo jasné, že Slovan sa do play off nedostane, sezónu som si predĺžil v Litvínove. Aj preto, že som v kútiku duše dúfal, že ak mi to pôjde, mohol by som sa udržať v hre o účasť na svetovom šampionáte.

Šlo vám to?

Celkom áno, ale pocitovo je iné, keď hráte v play off o titul, než keď sa zachraňujete. To bolo trochu deprimujúce, do toho prišla olympijská prestávka, keď sme len trénovali.

Slováci odcestovali na MS v dobrej nálade Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Michal Krištof pred odchodom výpravy slovenskej...

Do prípravy slovenskej reprezentácie ste sa zapojili pred stretnutím proti Kórejskej republike. Ako ste videli vtedy svoju nominačnú šancu?

Skôr som dúfal, než veril. Keď mi zavolal generálny manažér Miroslav Šatan, už som bol zbalený. Myslel som si, že už mám po sezóne, mali sme cestovať s rodinou na východ – a v čo som dúfal, to sa stalo. V závere prípravy som sa dozvedel, že útočník Tomáš Záborský nepríde, hralo to v môj prospech. Pravdepodobnosť, že si vybojujem miestenku, sa zvýšila, navyše bol len jeden útočník. Napokon som v tíme ostal, čo ma veľmi teší.

Poznali ste sa so všetkými hráčmi v kabíne?

So všetkými nie, no zoznamovanie je vždy príjemné, patrí to k utuženiu kolektívu. Reprezentácia sa dosť obmenila, čo je bežné.

Už ste sa zžili s herným systémom trénera Craiga Ramsayho? Stačili vám na to tri prípravné zápasy?

Na prvý proti Kórei som nastúpil narýchlo, zvykal som si na nový výstroj, čo trochu ovplyvnilo môj výkon. Za pochodu som vstrebával nové taktické veci, osvojoval som si detaily: kam sa v istých situáciách postaviť, ako reagovať. Post stredného útočníka mi vyhovuje viac než krídlo. V Nitre v prvom stretnutí proti Francúzsku som sa cítil už lepšie. Do začiatku šampionátu musím ešte na tréningoch popracovať na buly. Máme pár signálov, ako po vhadzovaní rozohrať akcie, každý z piatich korčuliarov má svoje úlohy. Keď budeme hrať podľa systému, máme proti každému šancu na dobrý výsledok.

Slovenská reprezentácia mala v príprave aktívnu bilanciu – z deviatich stretnutí vyhrala šesť. Je to povzbudenie pred šampionátom?

Pre pohodu v kabíne je vždy lepšie, keď sa viac vyhráva než prehráva. Pred majstrovstvami sveta 2012 v Helsinkách, kde sme získali striebro, sme v príprave prehrali sedem z ôsmich zápasov. Dalo sa čakať, že Francúzi sa po hladkej prehre v Nitre v druhom zápase v Piešťanoch zdvihnú. Najdôležitejšie je, aby sa mužstvo v príprave čo najlepšie zohralo, dostalo do krvi systémové veci. Silu tímu ukážu až zápasy v základnej skupine.

V prvom nastúpia Slováci proti Česku. Je to motivácia navyše?

Nemyslím si. Mladšia generácia zápasy proti Česku neberie tak prestížne ako som to zažil v nedávnej minulosti. To je dobre, je to zápas ako každý iný, rovnako dôležitý. Čaká nás náročný vstup, aj Česi reprezentáciu omladili, budú veľmi rýchli. Úspech na úvod by potešil.

Čo máte v batožine na voľný čas?

Epsteinovu knihu Športový gén. Autora zaujíma, prečo sú niektorí športovci – Usain Bolt, Michael Phelps či Serena Williamsová – takí úspešní. Možno sa inšpirujem aj ja.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Juraj Mikuš #MS 2018 v hokeji