Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Súperi Slovákov vyťahujú tromfy z NHL. Rusi veria Daciukovi

Rusi s Daciukom a ďalšími trinástimi olympijskými víťazmi z Pjongčangu. Švédi so šestnástimi hráčmi z NHL. Česi s Plekancom, Gudasom či Faksom.

02.05.2018 19:38
Daciuk hokej Foto: ,
Kapitán Ruska Pavel Daciuk s trofejou za 3. miesto na MS 2016.
debata

Traja najväčší favoriti základnej A-skupiny, ktorej zápasy sa uskutočnia v Kodani, vytiahli do boja o štvrťfinále kádre nabité zvučnými menami a posilnené o borcov zo zámorskej NHL. Dokonca i Švajčiari majú v tíme viac hráčov z najlepšej ligy sveta než Slováci – štyroch.

Rusi nepotrebujú nikoho z Kazane

Nový tréner zbornej Iľja Vorobjov mierne obmenil káder olympijských šampiónov. Nespolieha sa len na hráčov SKA Petrohrad, CSKA Moskva a dvojicu z Magnitogorska ako jeho predchodca Oleg Znarok.

Napriek tomu v záverečnej nominácii nenašiel miesto pre ani jedného hokejistu z majstrovskej Kazane. Z NHL má k dispozícii šesť útočníkov a obrancu Zajceva. Už dávnejšie bolo známe, že sa na šampionáte nepredstaví jeden z lídrov olympijského výberu Iľja Kovaľčuk. Jeho klubový spoluhráč a hrajúca legenda Pavel Daciuk v tíme figuruje a opäť mu bude patriť pozícia kapitána.

„Pavel bude náš líder, okolo neho máme poskladaný mladý tím. Mnoho chlapcov ešte nehralo na majstrovstvách sveta, preto sme vyskúšali viacero možností, ako zložiť jednotlivé formácie. Verím, že sme našli správne zloženie. Dôverujem hráčom, ktorých mám k dispozícii. Nechcem myslieť na to, kto by nás ešte mohol posilniť z NHL,“ uviedol Vorobjov pre oficiálnu stránku zväzu. Zároveň prezradil, že za brankársku jednotku si vybral Vasilija Košečkina.

Začiatku šampionátu sa už nevie dočkať 39-ročný Daciuk.

„Po vyradení z play off som bol sklamaný. Teraz však mám späť pozitívne emócie. Jasné, že by to bolo zaujímavejšie a zábavnejšie, keby tu s nami bol aj Kovaľčuk, ale musíme sa prispôsobiť aktuálnemu stavu kádra. Je tu viacero mladých chlapcov, no skúsený realizačný tím im pomôže a ja tiež,“ prezradil čerstvý člen Triple Gold Clubu.

Obhajca sa spolieha na silu z NHL

Okrem Rusov majú tradične najvyššie ambície aj Švédi. Pred rokom nečakane prerušili nadvládu Kanady na svetových šampionátoch a aj v Dánsku budú disponovať obrovskou kvalitou.

Šestnásť mien z NHL vzbudzuje rešpekt. Obzvlášť pohľad na defenzívu trénera Rikarda Grönborga zneistí. Päť borcov z NHL a medzi nimi dvaja z top obrancov celej súťaže Oliver Ekman-Larsson z Arizony a John Klingberg z Dallasu.

Švédi podľahli v generálke na MS odvekému rivalovi Fínsku 1:3 a na domácich Švédskych hrách obsadili len druhú priečku. Kouč Grönborg si však z prehry ťažkú hlavu nerobí.

„Máme veľmi širokú základňu. Mužstvo sme teraz ešte doplnili o trojicu vynikajúcich hráčov Lindholma, Nyquista a Rakella. Ešte neviem, kto bude naša brankárska jednotka. Šancu zabojovať o tento post dostanú na šampionáte Nilsson aj Hellberg,“ prezradil švédsky tréner pre svt.se.

V jeho výbere chýba hlavný ašpirant na post jednotky v drafte NHL obranca Rasmus Dahlin.

Účastník olympijských hier si potreboval po náročnej sezóne oddýchnuť. Do tímu sa však dostal 19-ročný útočník Elias Pettersson z Växjö. „V príprave sa ukázal vynikajúco. Je to šikovný hráč, ktorý nám môže pomôcť,“ vysvetlil Grönborg.

Česi pod vedením Červenku

Tréner Josef Jandač mal najväčšie problémy so zložením obrany. Ukázalo sa to aj v stretnutiach na Švédskych hrách, kde skončil Česi bez bodu poslední.

„Veríme, že defenzívu potiahne najmä Gudas. Množstvo obrancov sa nám zranilo a mali sme problémy poskladať defenzívu,“ priznáva pre ČTK český kouč. Na poslednú chvíľu mu do defenzívnych radov pribudla dvojica Filip Hronek a Libor Šulák z farmárskeho tímu Detroitu v AHL.

Lepšie než defenzíva zatiaľ vyzerá útok, ktorý ešte posilnil veterán Tomáš Plekanec. „Jeho príchod si vážim. Mali sme trošku problémy na poste centra, ktoré nám pomohol vyriešiť. Má za sebou výborné play off a množstvo skúseností. Bude naším najskúsenejším hráčom, absolvoval najviac turnajov a pomôže mladším spoluhráčom,“ verí Jandač.

Celkovo má k dispozícii sedem hokejistov z NHL.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Pavel Daciuk #MS 2018 v hokeji