Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bakoš: V tíme vládne pohoda, každý chce zabrať aj za druhého

Chystá sa na svoje druhé majstrovstvá sveta a v Dánsku by mal patriť medzi ťahúňov ofenzívy slovenského tímu.

29.04.2018 22:00
HOKEJ: Slovensko - Francúzsko Bakoš Foto: ,
Yohman Auvitu z Francúzska a Martin Bakoš počas prípravného zápasu v Piešťanoch.
debata (1)

Martin Bakoš (28) verí, že mužstvo je na hokejový šampionát dobre pripravené a môže na ňom príjemne prekvapiť.

„Musíme byť pokorní. Na majstrovstvách sveta nás čakajú silné tímy, uspieť môžeme len tímovou hrou a dodržiavaním systému,“ tvrdí útočník Liberca.

V príprave sa vám celkom darilo. Cítite pred blížiacim sa šampionátom osobnú pohodu?

Každý gól pomôže, aby ste sa cítili lepšie. No ak hráme tímovo, je úplne jedno, kto strelí gól. Náš systém odmení na konci vždy tých poctivých. Verím, že sa mi na šampionáte bude dariť, ale že to pôjde aj ďalším. Sme tím, v ktorom môže streliť gól a rozhodnúť každý. Potešilo ma, že sa mi darilo aj v nájazdoch. Mám ich rád, najmä, keď mi vychádzajú (smiech).

Sobotňajšia generálka v Piešťanoch vám príliš nevyšla. Prečo mužstvo nenadviazalo na piatkový výkon proti Francúzom?

Bol to náročný zápas. Zranili sa nám počas neho traja hráči. Nebudem sa vyhovárať, ale v závere nás bolo málo a už sme toho aj mali dosť. Prvé dve tretiny sme boli vyrovnaní, možno aj lepší než súper. Verím, že takýto zápas sa na MS nezopakuje.

Čo robiť, aby tím zvládol aj takýto náročný dvojzápas?

Pred dvoma týždňami sme rovnakú situáciu zvládli. Jednoducho nám tretia tretina nevyšla podľa predstáv. Dva zápas za dva dni sú vždy náročné, ale verím, že v Dánsku sa vyhneme takémuto zvláštnemu zápasu, kde nám naraz vypadlo viac hráčov. Na MS máme šancu uhrať s každým súperom dobrý výsledok.

Aké ciele si dávate?

Zbytočne by som nehovoril o cieľoch. Je to klišé, ale pôjdeme postupne od zápasu k zápasu. Nečaká nás žiaden ľahký súper. Pokúsime sa prekvapiť niektorého z favoritov a vďaka pokore a systému zvládnuť všetky zápasy, ktoré potrebujeme, aby sme mohli nakuknúť ďalej.

Začínate veľmi prestížnym zápasom s Českom…

Šancu máme a chceme vyhrať, rovnako ako v každom inom zápase. Zároveň však rešpektujeme vysokú kvalitu súpera. Pôjdeme do prvého zápasu s pokorou a pokúsime sa ho zvládnuť. Na MS budú všetko silné mužstvá. Nesmieme si myslieť, že sme nejaký top tím, ale hrať poctivo piati dopredu aj dozadu.

Je mužstvo po deviatich prípravných stretnutiach dostatočne otestované pred MS?

Je dobré, že sme odohrali veľa zápasov. Všetci sa zlepšovali herne aj v dodržiavaní systému. Absolvovali sme dobrú prípravu, ale to dôležité nás len čaká.

Aké sú najväčšie pozitíva z prípravy?

Mužstvo si sadlo a systém funguje ako má. Hráme dobre dozadu a z toho vznikajú šance aj protiútoky. V tom je naša sila. Ak budeme hrať tímovo, ako jeden chlap, aj na šampionáte, máme šancu robiť dobré výsledky.

Vládne v tíme iná atmosféra než v predošlých rokoch?

Drobné detaily v športe často rozhodujú. Máme výborne nastavený systém a nemáme v tíme nikoho, kto by nechcel plniť, čo má a hrať na seba. Vládne pohoda, každý chce zabrať aj za druhého. Je to dobrý základ. Na každom tréningu treba odviesť sto percent a v tom si nájsť zábavu.

Ladislav Nagy, Martin Bakoš, Andrej Kudrna a... Foto: TASR, Martin Baumann
SR Bratislava hokej reprezentácia príprava BAX Ladislav Nagy, Martin Bakoš, Andrej Kudrna a Marek Hovorka na tréningu slovenskej reprezentácie.

Veľa sa hovorí o hernom systéme Craiga Ramsayho. Skúste ho v skratke priblížiť?

Máte hodinu a pol? (smiech) My sa učíme systém počas celej prípravy, pri videu sme dokopy strávili možno aj šesť hodín. Nedá sa len tak v skratke popísať, čo má kto na ľade robiť. Najdôležitejšie však je, aby sme boli vždy všetci piati spolu.

Ako dlho trvalo vám, kým ste sa do systému dostali?

Mám výhodu, že v Liberci hráme to isté. Tréner Ramsay však má herný štýl ešte trochu viac prešpekulované veci a viac detailov v systéme, inak je to veľmi podobné ako v Liberci.

Na šampionáte ste hrali už pred dvoma rokmi v Petrohrade. Je iné, chystať sa už na druhé MS?

Najväčší rozdiel je, že už viem, čo ma čaká. Odohráme veľmi veľa zápasov a je dôležité, dobre regenerovať. Prvý raz ma naozaj prekvapilo, aké ťažké bolo odohrať sedem zápasov za jedenásť dní v takom vysokom tempe. Ono sa na taký náročný program ani nedá nachystať, je to najmä o hlavách.

Tešíte sa do Dánska?

Celkom áno. Boli sme tam raz na prípravnom zápase, ale veľa sme toho vtedy nevideli. Dúfam, že teraz si mesto aspoň trošku v čase voľna obzriem.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Martin Bakoš #MS 2018 v hokeji