Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šatan s Ramsaym oznámili nomináciu na MS. Chýbajú Záborský či Cehlárik

Reprezentáciu neposilnia Tomáš Záborský ani Peter Cehlárik. Čierny Peter sa ušiel Jurajovi Valachovi a Tomášovi Hrnkovi.

29.04.2018 18:30 , aktualizované: 19:43
SR Poprad Hokej Zraz Reprezentácia POX Foto: ,
Tréning slovenskej hokejovej reprezentácie v Poprade.
debata

Generálny manažér hokejovej reprezentácie Miroslav Šatan a trénerský tím okolo hlavného kouča Craiga Ramsayho oznámil v nedeľu vo večerných hodinách záverečnú nomináciu na majstrovstvá sveta, ktoré sa uskutočnia od 4. do 20. mája v dánskych mestách Kodaň a Herning.

„Počas dňa sme kontaktovali Petra Cehlárika aj Tomáša Záborského. Obaja však zo zdravotných dôvodov nie sú v stave, aby nás mohli posilniť na svetovom šampionáte,“ prezradil Šatan pre oficiálnu stránku Slovenského zväzu ľadového hokeja.

Vedenie tímu malo pred sebou náročnú a nepopulárnu úlohu vyradiť z 27-členného kádra, ktorý absolvoval záverečné prípravné stretnutia proti Francúzsku (4:0 a 2:3) jedného obrancu a jedného útočníka.

Martin Fehérváry. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Martin Fehérváry hokej Martin Fehérváry.

Medzi obrancami sa do nominácie nezmestil skúsený Juraj Valach, ktorý sa vo februári zúčastnil aj na olympiáde v Pjongčangu. Prednosť pred ním dostali aj dvaja mladíci Mário Grman (21) a Martin Fehérváry (18). Práve Fehérváry bude najmladším hráčom Ramsayho výberu.

Z útočníkov ostal mimo nominácie Tomáš Hrnka z majstrovskej Banskej Bystrice, ktorému príliš nevyšiel záverečný sobotňajší duel s Francúzskom, ktorý bol jeho jediný v príprave.

„Chalani z Banskej Bystrice to nemali jednoduché. Škoda, že tu nemohli byť s nami dlhšie. Jeden zápas je málo na to, aby sa dokonale prispôsobili tomu, čo od nich chceme. Navyše, sú po dlhej a náročnej sezóne. Je to trochu smola,“ avizoval Šatan už po sobotňajšom dueli v Piešťanoch. Zároveň priznal, že vyraďovanie hráčov je pre neho veľmi náročné:

„Je to najťažšia časť našej práce. Všetci prišli ukázať, čo v nich je a bojovali o svoje miesta naplno.“

Slováci vyhrali v rámci prípravy šesť z deviatich stretnutí. Po dvoch vysokých prehrách vo Švédsku (3:6 a 1:7) ťahali sériu šiestich víťazstiev. Parádnu bilanciu si v závere pokazili domácim zaváhaním v Piešťanoch s Francúzmi.

Nominácia SR na majstrovstvá sveta v Dánsku

Brankári: Denis Godla (KalPa Kuopio), Marek Čiliak (HC Kometa Brno), Patrik Rybár (Mountfield Hradec Králové)

Obrancovia: Adam Jánošík (HC Bílí Tygři Liberec), Michal Čajkovský (Avtomobilist Jekaterinburg), Marek Ďaloga (HC Sparta Praha), Martin Fehérváry (IK Oskarshamn), Dominik Graňák (Mountfield Hradec Králové), Mário Grman (Pirati Chomutov), Christián Jaroš (Belleville Senators/Ottawa Senators), Andrej Sekera (Edmonton Oilers)

Útočníci: Pavol Skalický (HC 05 Banská Bystrica), Martin Bakoš (HC Bílí Tygři Liberec), Lukáš Cingel (Mountfield Hradec Králové), Dávid Bondra, Dávid Buc, Patrik Svitana (všetci HK Poprad), Michal Krištof (HK Nitra), Juraj Mikúš (HC Litvínov), Marcel Haščák (HC Kometa Brno), Tomáš Marcinko (HC Oceláři Třinec), Andrej Kudrna (HC Sparta Praha), Ladislav Nagy, Marek Hovorka (obaja HC Košice), Tomáš Jurčo (Chicago Blackhawks)

Dávid Bondra a Patrik Svitana. Foto: TASR, František Iván
Bondra Svitana hokej Dávid Bondra a Patrik Svitana.

Do Dánska aj popradské trio

V slovenskom drese sa na majstrovstvách sveta v Dánsku predstaví aj trojica hokejistov z Popradu a všetci traja si zhodne odbijú aj premiéru na svetovom šampionáte. Spolu s Dávidmi Bucom a Bondrom si na šampionáte zahrá aj Patrik Svitana, ktorý si tak splní detský sen.

Dvadsaťdeväťročný krídelník sa rovnako ako ostatní hráči dozvedel o svojej účasti v nedeľu podvečer, keď generálny manažér Miroslav Šatan a tréner Craig Ramsay oznámili konečnú nomináciu.

„Správa ma zastihla pri sťahovaní, pretože sme s manželkou kúpili dom a mal som práve plné ruky práce. Ale samozrejme sa veľmi teším, nomináciou na MS si žijem svoj detský sen,“ uviedol.

Ešte väčšiu radosť mal z toho, že na šampionát pocestuje aj s dvomi klubovými spoluhráčmi. „Že ideme na šampionát traja Popradčania, je prekvapenie, pretože sme spolu v jednej päťke nehrali ani v lige, ale tréneri nás dali dokopy a sadlo nám to. Dúfam, že aj na majstrovstvách budeme pre tím takým prínosom, akým sme boli v príprave,“ dodal Svitana.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #MS 2018 v hokeji