Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Haščák: Uvedomujem si svoju zodpovednosť. Niekedy až príliš

Dvaja mali za sebou prvú časť majstrovských osláv kráľov českej hokejovej extraligy a hlavné si v Brne so zlatou Kometou užijú dnes na Zelnom trhu. Tretieho ešte stále škrie prehra vo finále.

28.04.2018 10:00
SR Nitra hokej MS2018 EHCh príprava Francúzsko NRX Foto: ,
Strelec úvodného gólu Marcel Haščák oslavuje so striedačkou v prípravnom zápase pred MS 2018 v hokeji v rámci série Euro Hockey Challenge Slovensko - Francúzko.
debata

„A ešte dlho bude, nik nechce skončiť na druhom mieste, keď hrá o titul,“ vravel už s nadhľadom útočník Třinca Tomáš Marcinko.

„Aj preto som sa tešil na chalanov z reprezentácie a na prajnú atmosféru v nej. Keď som zdravý, vždy rád prídem. Človek sa preladí na pozitívnu vlnu. Cítim ešte nejaké drobné bolesti z finálovej série, ale bude to v poriadku. S národným tímom som počas sezóny odohral pár zápasov, systémové veci poznám. Viem, čo tréneri od nás očakávajú, ako máme hrať. To je najpodstatnejšie, pozrieme si zopár videí a dostaneme sa do toho,“ podotkol.

Aj prehra je skúsenosť

Vo štvrtok ráno sa v Piešťanoch k národnému tímu pripojilo trio finalistov z najvyššej českej súťaže. Marcinko blahoželal k titulu brankárovi Marekovi Čiliakovi a útočníkovi Marcelovi Haščákovi. Obaja dvojnásobní českí šampióni si už v spoločnej šatni doberali spoluhráča, doznievalo špičkovanie zo súboja o Masarykov pohár.

Tušil Marcinko, že k tomu príde?

„Samozrejme – aj som to čakal. Patrí to k tomu, verím, že takto o rok budem na koni ja. Musí byť aj takáto zábava. Marcela sa patrí trochu umravniť, ešte to veľmi prežíva, ale nečudujem sa mu. Zaslúžili si to, no teraz sme na jednej lodi, spája nás spoločný cieľ: čo najlepšie obstáť na majstrovstvách sveta – ak sa dostaneme do nominácie.“

Ako hodnotí sezónu v Třinci?

„Som spokojný, získal som ďalšie skúsenosti, ktoré vám nové pôsobisko vždy poskytne. Česká extraliga napreduje, vrátil som sa do nej po roku, prišiel som do známeho prostredia. Klub pracuje na vysokej profesionálnej úrovni, o všetko je postarané, môžem sa plne sústrediť len na hokej. Ak sezónu zakončíte vo finále – hoci aj prehrou – musíte sa z toho poučiť ako hráč i ako tím. To je tiež cenná skúsenosť.“

V úvode sezóny ťahal mužstvo gólmi, patril k najproduktív­nejším hráčom súťaže. „Možno aj to zavážilo, že mi po Vianociach predĺžili zmluvu na budúcu sezónu. Som rád, že v poprednom českom klube budem aj naďalej. Teraz sa môžem plne koncentrovať na majstrovstvá sveta.“

Keď sa k nemu blížil Marcel Haščák, Tomáš vedel, že bude opäť terčom jeho poznámok.

„Videl si už zlatú medailu? Donesiem ti ju ukázať. Opýtajte sa ho trošku na pokoru,“ naťahoval niekdajšieho spoluhráča z majstrovských Košíc. Obaja už patria k najskúsenejším hráčom výberu Craiga Ramsayho.

Česku máme čo vracať

„S Čilom (Čiliakom, pozn.) sme robili všetko pre to, aby sme si pozvánku do reprezentácie zaslúžili. Sme tu, systém máme vžitý, počas sezóny sme absolvovali medzinárodné akcie. Tréner nám vysvetlil od a do zet, čo od nás žiada. Je veľké plus, že na rozdiel od olympijského turnaja v Pjongčangu máme v tíme aj hráčov z NHL. Andrej Sekere je veľký líder, chlapci zo zámoria priniesli pozitivizmus.“

Žartíky na tréning patria, rovnako ako zodpovednosť v zápasoch. Haščák razom zvážnie.

„V Komete, ale najmä v reprezentácii ju veľmi prežívam. Niekedy až príliš. Niet hráča v kabíne, ktorý by si neželal s reprezentáciou úspech. Rád hrám proti Česku, máme mu čo vracať, veľmi sa na stretnutie teším. Gólové hokejky mám pripravené, všetko je, ako má byť,“ poukazuje na prvý zápas v základnej skupine na nadchádzajúcom svetovom šampionáte v Dánsku.

Marek Čiliak (28), najstarší a najskúsenejší zo slovenského brankárskeho tria – ak sa nič nepredvídané nestane, účasť na MS má istú – podotkol, že pri rozlúčke v klube mu spoluhráči, reprezentanti Česka, naznačili, aby v prvom zápase radšej nechytal, ak nechce odísť s hanbou.

„Martin Erat si do mňa rýpol, že od Čechov vyfasujeme. Tak som mu povedal, že s nami dopadnú podobne ako ich osemnástka, ktorá na svetovom šampionáte podľahla slovenskej 2:5. Prvý zápas v skupine je dôležitý, teším sa naň. Je to pre mňa ďalšia výzva.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Marcel Haščák #MS 2018 v hokeji