Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Grman: Páči sa mi Ramsayho štýl a Růžičkov prístup

Pred rokom hral na juniorskom šampionáte. V uplynulej sezóne zbieral skúsenosti v Chomutove - pod dohľadom rešpektovaného kouča Vladimíra Růžičku. Teraz sa už štvrtý týždeň pripravuje s národným tímom a jeho šanca predstaviť sa na majstrovstvách sveta je čoraz reálnejšia.

25.04.2018 09:00
SR Poprad hokej reprezentácia príprava MS... Foto:
Mário Grman v súboji s Lotyšom Guntisom Galvinšom počas prípravného zápasu v Poprade.
debata

„V kádri je momentálne len deväť obrancov. Nepremýšľam však, na čí úkor by som sa mohol do Dánska dostať. Snažím sa hrať čo najlepšie a uvidíme, ako sa tréneri rozhodnú,“ tvrdí odchovanec topoľčianskeho hokeja Mário Grman (21).

Ako si užívate pobyt v reprezentácii?

Vážim si, že môžem v nej môžem byť a zbierať skúsenosti. Je pre mňa pocta, že môžem reprezentovať Slovensko.

Počas sezóny ste v tíme neboli. Mali ste echo, že vás zavolajú do prípravy pred MS?

Pred prvými dvoma prípravnými zápasmi – ešte v auguste – som bol medzi náhradníkmi, odvtedy som pozvánku nedostal a ani so mnou nik nehovoril. Po skončení klubovej sezóny sa mi ozval generálny manažér Miroslav Šatan s tým, že by si ma s trénerom Craigom Ramsaym radi vyskúšali.

Čakali ste, že sa skúška natiahne na štyri týždne?

Každý športovec musí mať pred sebou vysoké ciele. Hokejista musí veriť, že sa prebojuje do záverečnej nominácie. Všetko však vnímam najmä ako veľkú skúsenosť a niečo, čo ma posunie ďalej. Naozaj by som sa rád predstavil na šampionáte, ale budem rešpektovať rozhodnutie trénerov. Ak ich presvedčím, tak ma do Dánska zoberú.

Z prvej nominácie na zápasy vo Švédsku ostali v tíme štyria obrancovia – Ďaloga, Valach, Fehérváry a vy. Viacerí, i skúsenejší, dostali šancu, ale v tíme už nie sú. Začínate prepočítavať, koľko miest ostáva otvorených?

Momentálne je v kádri deväť obrancov. Pokúsim sa podávať najlepšie výkony a pomôcť tímu. Mladší ako ja je len Maťo Fehérváry. Je to šikovný a perspektívny chalan, má pred sebou veľkú budúcnosť. Ak nepôjdem na šampionát ja, ale on, doprajem mu to. Ak ma zoberú do Dánska, budem veľmi šťastný. Ak nie, ešte snáď dostanem šancu.

Čo hovoríte na kanadského trénera Ramsayho?

Je veľmi pokojný a vyrovnaný. Herný systém, ktorý zvolil, sa mi páči a sedí mi. Podľa štatistík to tak asi vôbec nevyzerá, ale obľubujem štýl, v ktorom majú aj obrancovia priestor na útočenie. Keď som pôsobil v zámorí, hrali sme podobne. Je to správne, v modernom hokeji majú útočiť i brániť všetci piati hráči.

Mário Grman na reprezentačnom zraze v Piešťanoch. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Grman hokej MS 2018 Mário Grman na reprezentačnom zraze v Piešťanoch.

V Piešťanoch dnes nastúpi Slovensko proti Kórejskej republike. Aj pre vás je to exotický súper?

Jasné, ešte som proti Kórejčanom nehral. Ani si neviem predstaviť, ako to bude vyzerať. Podľa toho, čo som videl na olympiáde, však nehrali zle a nedosiahli zlé výsledky. Nesmieme ich podceniť.

Pýtali ste si pred príchodom do tímu rady od skúsenejších hokejistov?

O tom, čo ma čaká, som sa s nikým nerozprával. Povedal som si, že všetko uvidím na vlastné oči a vyskúšam na vlastnej koži.

Nepreberali ste reprezentáciu ani so spoluhráčom z Chomutova Jurajom Valachom?

O národnom tíme sme sa zhovárali, keď prišiel z nejakého zrazu a potom z olympiády. Nečakali sme, že sa po sezóne stretneme znova v jednej šatni a ešte si zahráme aj v jednej lajne. Väčšinu sezóny som hral po jeho boku aj v klube, veľa som si od neho zobral. Ďuri je skvelý človek, obdivujem ho. Mal to v živote ťažké, ale vie si s tým poradiť. Snažím sa vziať si od neho dobré veci aj mimo ľadu.

Aká bola vaša sezóna v Chomutove?

Nedopadla, ako sme si predstavovali. Chceli sme pod seba dostať štyri tímy, ale napokon sme hrali play out. Mne však dala sezóna v Česku veľmi veľa.

Vedenie klubu už oznámilo, že v tíme nebudete pokračovať. Prekvapilo vás to?

Nechcem to rozoberať. Dlhšie to vyzeralo, že by som mal podpísať zmluvu na ďalšie dva roky, ale zrazu sa to zmenilo.

Čo vám dala sezóna v Česku?

Mal som možnosť hrať s mnohými skúsenými hokejistami. Učil som sa od nich, rovnako ako teraz v národnom tíme. V niektorých aspektoch hry som sa posunul výrazne ďalej.

Aký dojem na vás urobil tréner Růžička?

Je to osobnosť na vysokej úrovni, o čom hovoria jeho doterajšie výsledky. Pozdával sa mi jeho prístup. Keď sa mu niečo nepáči, povie to na rovinu.

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2018 v hokeji #Craig Ramsay #Mário Grman