Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Príprava na jednotku. Slováci ukazujú pred MS formu, Lotyšov pohodlne zdolali

Slovenská hokejová reprezentácia zvíťazila 4:1 nad výberom Lotyšska, piatkový súboj v Michalovciach bol súčasťou seriálu Euro Hockey Challenge 2018. Odveta je na programe v sobotu 20. apríla od 17.30 h v Poprade.

20.04.2018 19:36
debata
Zápas Slovensko - Lotyšsko v obrazoch Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Na snímke hráč Slovenska Eduard Šimun a Lotyš...

V 27. vzájomnom súboji sa zrodil pätnásty triumf Slovákov, Lotyši uspeli deväťkrát a tri súboje sa skončili nerozhodne.

Generálny manažér reprezentácie SR Miroslav Šatan a prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Martin Kohút pred zápasom odovzdali ceny pre niekdajšieho výborného útočníka Richarda Šechného, rozhodcu Rudolfa Lauffa a súčasného hráča Michela Miklíka pri príležitosti jubilejného stého reprezentačného štartu.

V piatok na michalovskom ľade otvoril skóre duelu v Martin Bakoš a druhý gól pridal v presilovke Michel Miklík. V úvode druhej časti zvýšil na 3:0 delovkou obranca Juraj Valach, za Lotyšov skorigoval v polovici stretnutia z brejku Rodrigo Abols, no v 36. min po sólo akcii upravil na 4:1 útočník Dávid Bondra premiérovým gólom v reprezentácii SR.

Na snímke fanúšikovia v prípravnom zápase pred... Foto: TASR, Roman Hanc
Slovensko, Lotyšsko Na snímke fanúšikovia v prípravnom zápase pred majstrovstvami sveta Slovensko - Lotyšsko v Michalovciach.

V aprílovej príprave Slováci dvakrát podľahli Švédom a dvakrát zdolali Nemcov. Zaujímavosťou je, že seniorská mužská reprezentácia doteraz v Michalovciach nikdy nehrala, v piatok to bol premiérový súboj Slovákov v metropole Zemplína.

Euro Hockey Challenge 2018 – Michalovce – piatok:

Slovensko – Lotyšsko 4:1 (2:0, 2:1, 0:0)
Góly: 15. M. Bakoš (Miklík, M. Hovorka), 18. Miklík (A. Kudrna, Čajkovský), 24. J. Valach (D. Bondra, Svitana), 36. D. Bondra (J. Valach, Patrik Rybár) – 30. Abols (Indrašis)
Vylúčení: 6:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Lauff, Kalina – Bogdaň, M. Korba, 3060 divákov
Slovensko: Patrik Rybár – A. Jánošík, Marek Ďaloga, Graňák, Fehérváry, Trška, Čajkovský, Grman, J. Valach – Miklík, M. Hovorka, M. Bakoš – Paulovič, Krištof, M. Sukeľ – Cingeľ, Šimun, A. Kudrna – P. Svitana, Buc, D. Bondra
Lotyšsko: Jučers (18. Čalpa) – E. Ševčenko, Galviňš, Siksna, Zile, Balinskis, Salija, Bindulis – M. Redlihs, Jevpalovs, R. Bukarts – Indrašis, Abols, Karsums – Meija, Pavlovs, Cipulis – Razgals, Batna, Skvorcovs

Po úvodnom oťukávaní a zoznamovaní sa s ľadom pred zaplneným michalovským hľadiskom hrali Slováci presilovku už od 3. min, ale smerom dopredu neboli príliš nebezpeční. Tím SR sa potom úspešne bránil pri 74-sekundovej početnej výhode súpera o dvoch korčuliarov.

Na snímke tréner Slovenska Craig Ramsey v... Foto: TASR, Roman Hanc
Slovensko, Lotyšsko Na snímke tréner Slovenska Craig Ramsey v prípravnom zápase pred majstrovstvami sveta Slovensko - Lotyšsko.

Druhá polovica prvej tretiny patrila slovenskému družstvo a rezultoval z toho otvárací gól v 15. min, keď M. Bakoš usmernil za Jučersa puk z hokejky Miklíka. Aj zverenci kouča Ramsayho mali 55-sekundovú presilovku o dvoch hráčov, na druhý gól však Miklík zužitkoval až výhodu o jedného korčuliara.

Aj začiatok druhej časti vyšiel lepšie domácim hokejistom a ich snahu korunoval tretím gólom v lotyšskej bránke obranca Juraj Valach, jeho delovka skončila v bránke striedajúceho gólmana Čalpu po kombinácii „popradského“ ú­toku.

Lotyši potom z brejku skorigovali, Patrika Rybára prekonal z ľavej strany Abols. V 36. min sa krásnou samostatnou akciou prezentoval Dávid Bondra, ktorý po pravej strane prenikol do útočného pásma a nedal Čalpovi šancu.

Na snímke hokejisti Slovenska sa tešia po... Foto: TASR, Roman Hanc
Slovensko, Lotyšsko Na snímke hokejisti Slovenska sa tešia po strelení štvrtého gólu v prípravnom zápase pred majstrovstvami sveta Slovensko - Lotyšsko.

V tretej tretine sa Slováci ubránili štyrom početným výhodám súpera, na trestnej lavici sedel dvakrát Miklík a raz Graňák a M. Bakoš. V záverečnej päťminútovke brankár Patrik Rybár zabránil dráme pri šanci Cipulisa.

Hlasy:

Craig Ramsay (tréner SR): „Víťazstvo sa cení v každom zápase, takže aj to dnešné nás potešilo. Hrali sme dobre, ale urobili sme aj viaceré chyby a Lotyšov pustili do šancí, najmä v závere zápasu. Ešte máme dosť vecí, na ktorých musíme zapracovať. Musíme sa koncentrovať celých 60 minút a hrať disciplinovanejšie. V sobotu v Poprade bude chytať Denis Godla a do zostavy by sa mal vrátiť Ladislav Nagy.“

Miroslav Šatan (generálny manažér tímu SR): "Myslím si, že sme hru celkom kontrolovali, aj keď v sme v závere mali možno aj zbytočné vylúčenia. Tie nám však neuškodili a aspoň si viac zahrali chlapci v oslabeniach. Atmosféra v Michalovciach bola výborná. Prvýkrát v tejto sezóne sme hrali doma a reprezentácia absolvovala prvý duel v Michalovciach. Ľudia to ocenili, bol plný štadión a hráči sa za to odmenili dobrým výkonom.“

Dávid Bondra (útočník SR, prvý reprezentačný gól): „Som veľmi rád za premiérový reprezentačný gól, ale podstatné je, že sme hrali dobre a zvíťazili sme. Zajtra nás čaká ďalší zápas, na ktorý sa musíme pripraviť, takže tešiť sa nemôžeme dlho. Pocit pri góle som si užíval, dosiahol som ho doma na Slovensku a oco bol priamo na tribúne. Viem, že je na mňa veľmi hrdý.“

Michel Miklík (útočník SR, autor víťazného gólu): “Veľmi som si užíval tento duel – zvíťazili sme a hrali vo výbornej atmosfére. Je pekné dosiahnuť métu sto duelov v národnom tíme. Niekedy v minulosti som ani nepomyslel na niečo také. Každý gól poteší, v reprezentácii to platí dvojnásobne. Užívali sme si dnešok, potešilo sme divákov peknými akciami, veď sa hrá pre nich. “

Andrej Kudrna (útočník SR): "Tréneri nám prízvukovali, že Lotyši budú od začiatku agresívni, no postrážili sme si to. Prvé dve tretiny sme hru kontrolovali a padli nám tam pekné góly. V tretej tretine nás mrzia vylúčenia, ktoré nás dostali pod tlak. Chalani na ľade a Paťo Rybár v bránke však spravili výbornú prácu.“

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #MS 2018 v hokeji #lotyšskí hokejisti