Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sekera: Sezóna? Strašidelná. Chuť si chce spraviť na MS

Hokejisti Slovenska odštartovali reprezentačným zrazom v Poprade ďalšiu fázu prípravy na majstrovstvá sveta v Dánsku už s prvou posilou z NHL.

17.04.2018 17:21 , aktualizované: 18:32
SR Poprad Hokej Zraz Reprezentácia POX Foto: ,
Tréning slovenskej hokejovej reprezentácie v Poprade.
debata (1)

Okrem Andreja Sekeru obranné rady vystužil aj Dominik Graňák. Reprezentantov čakajú tri dni tréningov, po ktorých sa v Michalovciach a Poprade stretnú s Lotyšskom.

Mesto pod Tatrami je pomerne časté dejisko reprezentačných zrazov, no pre trénera Craiga Ramsayho to je prvý kontakt s Popradom.

„Predtým som v Poprade nebol, no teraz vidím, že je to pekné miesto. Verím, že nás príde povzbudiť veľa divákov. Proti Lotyšsku to budú náročné zápasy, na ktoré sa v najbližších dňoch dôkladne pripravíme,“ poznamenal.

Reprezentanti sa v Nemecku rehabilitovali za výrazné prehry vo Švédsku a proti strieborným medailistom zo ZOH v Pjongčangu uhrali cenné víťazstvá 2:1 po sam. nájazdoch a 4:1. „Teší nás, že v Nemecku sme predviedli zlepšený výkon v ofenzíve a na to chceme nadviazať aj ďalej,“ zdôraznil Ramsay.

Oproti zápasom s Nemeckom už v tíme nefigurujú obrancovia Martin Gernát a Richard Stehlík a ani útočník Tomáš Mikúš. K tímu sa však pripojili obrancovia Dominik Graňák a Andrej Sekera a do zápasov zasiahne aj Adam Jánošík, ktorý sa s tímom pripravoval aj počas predošlého cyklu.

Zraz hokejistov v Poprade Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Tréner SR Craig Ramsay (vľavo).

Očakáva sa, že najmä prítomnosť Andreja Sekeru, ako prvej posily z NHL, dodá na sile i sebavedomí mužstva.

„Je to veľká osobnosť i veľký hráč. Cítim, že je rád, že je tu a takisto sme radi aj my. Má veľa skúseností, je to prirodzený líder. Najdôležitejšie však bude, ako sa on sám bude cítiť,“ uviedol Ramsay.

Sekerov postoj k reprezentácii pozitívne prekvapil hokejovú verejnosť. Po sezóne, v ktorej ho zranenie kolena pripravilo o väčšinu zápasov základnej časti NHL, by bolo akceptovateľné negatívne stanovisko, no skúsený zadák túži po siedmej účasti na svetovom šampionáte.

„Vždy som bol rozhodnutý reprezentovať v prípade, že sa mi skončí klubová sezóna a budem zdravotne v poriadku. Problémy s kolenom mám však stále, takže uvidíme, ako to bude v najbližších dňoch vyzerať. V klube mi povedali, že je to na mne,“ prezradil obranca Edmontonu Oilers.

Zatiaľ posledné reprezentačné štarty si pripísal na MS v Rusku v roku 2016, odvtedy sa na medzinárodnej scéne predstavil vo Výbere Európy na Svetovom pohári. Na ZOH v Pjongčangu ako hráč NHL nemohol štartovať, preto až teraz prvýkrát nastúpi pod vedením Craiga Ramseyho.

„Je to kanadský tréner, ktorý preferuje svoj štýl. Chalani pod ním veľakrát predvádzali dobré výkony i výsledky, takže sám som zvedavý ako to bude vyzerať,“ poznamenal.

Skúsený zadák má za sebou menej vydarenú sezónu. Pre zdravotné problémy v nej odohral iba 36 zápasov, v ktorých získal iba 8 bodov za asistencie a aj 15 záporných bodov v hodnotení +/-.

„Sezóna? Strašidelná. Mal som zranenie, potom som naháňal rozbehnutý vlak. Ku koncu sezóny som sa už cítil lepšie a lepšie, ale, žiaľ, nespravili sme play off. Od nášho tímu boli veľké očakávania, no nepodarilo sa nám splniť ich,“ dodal Sekera.

Sekera je maximálny profík, chváli Graňák kolegu z obrany

V súčasnej slovenskej hokejovej reprezentácii je viacero skúsených tridsiatnikov, ale len jeden z nich má toľko štartov v národnom drese, že dýcha na chrbát rekordérovi Miroslavovi Šatanovi. Obranca Dominik Graňák (34) sa objavil v utorok popoludní v Poprade, aby posilnil výber Craiga Ramsayho v príprave na majstrovstvá sveta v Dánsku (4.- 20. 5.).

Ak sa tam dostane, zažije svoj dvanásty svetový šampionát a v počte reprezentačných zápasov môže prekonať súčasného generálneho manažéra reprezentácie Šatana. Ten kraľuje historickému poradiu so 183 zápasmi v drese Slovenska, Graňák ich má na konte 179.

„Byť v spoločnosti Mira Šatana, už to samo osebe je veľká vec. Porovnávať však náš počet reprezentačných štartov na pozadí úspechov, ktoré on v hokeji dosiahol, to sa nedá. Samozrejme, odohrať toľko zápasov v reprezentačnom tíme nie je bezvýznamná štatistika. Oveľa väčšiu cenu má pre mňa to, že som bol v reprezentácii aj v roku, keď sme dosiahli medailový úspech,“ skonštatoval Dominik Graňák, vicemajster sveta z roku 2012.

S klubovou sezónou sa rozlúčil pred 9 dňami, jeho Hradec Králové podľahol Třincu (2:4 na zápasy) v semifinálovej sérii play-off v Česku.

„Nepotreboval som nič doliečovať, oddýchol som, zariadil nejaké technické veci, Taký normálny posezónny režim,“ uviedol Graňák. K reprezentačnému tímu sa pod Tatrami pripojil v rovnaký deň ako aj Andrej Sekera, prvý hráč z NHL, ktorý prišiel posilniť Slovákov pred MS 2018. Graňák sa pri mene obrancu z Edmontonu bližšie pristavil. „Sekera? Bez debaty, je to veľká posila. Každý, kto sleduje hokej, vie, aký je to hráč. Poznám ho veľmi dlho. Je to maximálny profesionál, všetko berie veľmi zodpovedne. Je to hviezda NHL, ale zároveň zostal pokorný,“ skonštatoval Graňák.

Tréning slovenskej hokejovej reprezentácie v... Foto: TASR, František Iván
SR Poprad Hokej Zraz Reprezentácia POX Tréning slovenskej hokejovej reprezentácie v Poprade.

Graňák debutoval na svetovom šampionáte v roku 2004 v Ostrave a odvtedy je takmer rok čo rok minimálne súčasťou prípravy na svetový šampionát. Veľký srdciar sa aj ako skúsený tridsiatnik teší na šampionát ako keby bol jeho prvý.

„Rokmi to už beriem trochu s nadhľadom, čo sa deje okolo nominácie. To však rozhodne neznižuje moju snahu dostať sa na šampionát. Prípravné zápasy nie sú na to, aby sme sa v nich šetrili, ale zabojovali o nomináciu. Dôležité je, aby sme si osvojili hernú filozofiu a štýl, s ktorými chceme hrať na majstrovstvách sveta. Teší ma, že teraz hráme pod trénerom Ramsayom. Jeho štýl mi je blízky, snaží sa to robiť profesionálne,“ pokračoval rodák z Havířova.

Pred súbojmi s Lotyšmi v Michalovciach (20. 4.) a Poprade (21. 4.) podotkol: „Sú to veľmi kvalitní hokejisti, ich hokej sa podobá ruskému. Sú kreatívni a neboja sa hrať. Nepatria síce do absolútnej špičky, ale dokážu potrápiť úplne všetkých.“

Graňák tento rok zažil premiéru na zimných olympijských hrách, v kórejskom Pjongčangu sa hralo bez hráčov z NHL a Slováci tam nepostúpili do štvrťfinále. Čoskoro na majstrovstvách sveta sa predstaví vyššia herná kvalita. Prídu tam aj hokejisti z tímov, ktoré si nevybojovali postup do play-off v najznámejšej zámorskej profilige na čele s víťazom kanadského bodovania tzv. regular season, Kanaďanom Connorom McDavidom.

„Olympiáda a majstrovstvá sveta? Nechcem to príliš porovnávať. Olympijské hry boli pre mňa zaujímavé už len tým, že som sa tam dostal prvýkrát a sú len raz za štyri roky. Samozrejme, vnímam, že kvalita jednotlivcov bude tento rok na majstrovstvách sveta vyššia, keďže tam budú hráči z NHL. Čo sa však týka prestížne turnaja, olympijský je pred svetovým šampionátom,“ dodal Graňák.

Nominácia SR na tréningový kemp v Poprade

brankári: Denis Godla (KalPa Kuopio), Dávid Hrenák (St. Cloud State Univ.), Patrik Rybár (Mountfield Hradec Králové)
obrancovia: Adam Jánošík (HC Bílí Tygři Liberec), Michal Čajkovský (Avtomobilist Jekaterinburg), Marek Ďaloga (HC Sparta Praha), Martin Fehérváry (IK Oskarshamn), Dominik Graňák (Mountfield Hradec Králové), Mário Grman, Juraj Valach (obaja Piráti Chomutov), Peter Trška (HC Vitkovice), Andrej Sekera (Edmonton Oilers)
útočníci: Martin Bakoš (HC Bílí Tygři Liberec), Lukáš Cingel (Mountfield Hradec Králové), Dávid Bondra, Dávid Buc, Patrik Svitana (všetci HK Poprad), Michal Krištof, Matej Paulovič (obaja HK Nitra), Matúš Sukeľ (MHk 32 Liptovský Mikuláš), Andrej Kudrna (HC Sparta Praha), Michel Miklík, Ladislav Nagy, Marek Hovorka (všetci HC Košice), Eduard Šimun (HC Nové Zámky)

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Andrej Sekera #MS 2018 v hokeji