Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Dovolenka musí počkať. Reprezentovať je veľká vec, hovorí Šimun

Útočník Eduard Šimun (23) si po klubovej sezóne v Nových Zámkoch plánoval dovolenku s priateľkou, keď mu zavolal generálny manažér hokejovej reprezentácie Miroslav Šatan. Pozval ho do prípravy národného tímu pred majstrovstvami sveta.

17.04.2018 14:56
debata
Eduard Šimun na tréningu počas prípravy pred... Foto: TASR, Martin Baumann
Šimun Eduard Šimun na tréningu počas prípravy pred zápasmi Euro Hockey Challenge.

„Zabojujem o miestenku, uvidím, ako dlho zotrvám v mužstve. Určite získam cenné skúsenosti,“ vraví bývalý reprezentant do 18 i 20 rokov. Po dvojzápasoch vo Švédsku a Nemecku je v nominácii aj pred domácimi stretnutiami v závere týždňa proti Lotyšsku.

Ako vám chutila premiéra v slovenskej reprezentácii?

Potešilo ma, že som dostal od trénerov dôveru, každý hokejista túži reprezentovať. Pred prvým štartom som pociťoval aj menšiu nervozitu, po pár striedaniach však opadla. Švédi nás vyškolili, veľmi dobre korčuľujú, ovládajú puk v neuveriteľnej rýchlosti. Kvalita bola na ich strane. Dva zápasy proti nim nám nevyšli, možno aj preto, že niektorí sme boli dlhšie bez ľadu. Ani ja som nebol spokojný so svojím výkonom.

Pred štyrmi rokmi ste pôsobili vo švédskom treťoligovom Varbergu. Spomenuli ste si na to? Nemali ste obavy pred silou súpera?

Varberg bola zaujímavá skúsenosť, šlo o vyslovene korčuliarsku ligu. Pôsobí v nej veľa mladých chalanov z klubov najvyššej súťaže. Keď som videl dejiská, v ktorých sme hrali, vybavili sa mi spomienky – a aj keď som videl stravu: mäsové guličky a ryby. Na Slovensku mi chutí viac. Obavy som nemal, každý zápas sa začína od stavu nula – nula. Švédi ukázali vyššiu kvalitu, taktickejšiu vyspelosť. Nepustili nás takmer k ničomu, eliminovali naše kontry.

V Nemecku Slováci dvakrát vyhrali. Čo sa zmenilo?

Mali sme viac času na nácvik systémových vecí, čo nám možno chýbalo pred dvojzápasom so Švédskom. Nemcov sme do veľkých šancí nepúšťali, ba dovolím si tvrdiť, že aj prvý sme mohli rozhodnúť v riadnom hracom čase. Príležitosti sme na to mali. V druhom stretnutí sme domácich pretlačili, prišli aj góly. Nemci hrajú skôr zámorským spôsobom, dohrávajú súboje. Prehustili sme stredné pásmo a viac sme sa dostávali aj do prečíslení.

Aké pokyny ste dostali od trénerov?

Byť úspešný na vhadzovaniach, tlačiť sa pred bránu, kde hokej bolí najviac a ako center si plniť obranné povinnosti. Mám využívať svoju robustnejšiu postavu, nejaké osekávanie pred súperovým brankárom vydržím. Hralo sa mi už lepšie, nováčikovskú nervozitu som hodil za hlavu. Mal som ľahšie nohy i ruky, viac som si veril na puku. S Lacom Nagyom a Andrejom Kudrnom sme utvorili celkom dobrú lajnu.

Slovenskí hokejisti sa tešia po góle do... Foto: TASR/DPA
Nemecko Hokej MS2018 SR príprava EHCh Slovenskí hokejisti sa tešia po góle do nemeckej sieti počas zápasu vo Weisswasseri.

Čo predchádzalo vášmu vyrovnávajúcemu gólu na 1:1?

Vyhral som buly, obranca Marek Ďaloga vypálil – a ja som v predbránkovom priestore puk tečoval. V prvom momente som ani nevedel, že je v bránke. Keď som ho tam videl, premkol ma úžasný pocit. Som rád, že na prvý gól v seniorskej reprezentácii som nečakal dlho.

Trénujete vhadzovania?

Osobitne nie, v klube po tréningoch niekedy ostaneme a dáme si pár buly. Spočiatku som sa nevedel chytiť, potom to už šlo lepšie – a napokon po vyhratom vhadzovaní padol aj gól. Bude mi ho pripomínať puk, vzal som si ho na pamiatku.

Zdvihli vám štyri prípravné zápasy v drese Slovenska sebavedomie? Akú najcennejšiu skúsenosť ste získali?

Hokejovo som o niečo sebavedomejší, reprezentovať je veľká vec. Presvedčil som sa, že medzinárodný hokej je podstatne náročnejší, odohráva sa vo vysokom tempe. Chvíľu mi trvalo, kým som si zvykol, no prispôsobil som sa. Zároveň vidím, kde a v čom mám pridať.

Trúfnete si odhadnúť šancu na účasť na svetovom šampionáte?

Potešilo ma, že som ostal v tíme. Som však realista, viem, že viacerí kvalitní hokejisti hrajú vo finále slovenskej i českej najvyššej súťaže. Šanca je. Je na mne, či presvedčím, aby mi ju dali.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Eduard Šimun #MS 2018 v hokeji