Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gernát: Defenzíva funguje. Na tom môžu tréneri stavať

V oboch zápasoch inkasovali len raz a dosiahli cenné víťazstvá (2:1 sn a 4:1), ktoré im dvihnú sebavedomie. Slovenskí hokejisti sa v stretnutiach v Nemecku dobre naladili na zvyšok prípravy pred blížiacimi sa majstrovstvami sveta v Dánsku (4. až 20. mája).

16.04.2018 19:00
debata
Martin Gernát. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Martin Gernát Martin Gernát.

„Zahrali sme ako správny tím a dotiahli sme oba duely do víťazného konca,“ tvrdí obranca Martin Gernát (25). V Nemecku sa ukázal v dobrom svetle, v pondelok sa však dozvedel, že do ďalšieho priebehu prípravy už nezasiahne.

Nedostali ste sa na olympiádu a teraz nepokračujete už ani v príprave na MS. Ako to znášate?

Nezostáva mi nič iné, len sa s tým zmieriť. Samozrejme, som sklamaný. Veľmi som túžil hrať aspoň na šampionáte. Vedel som, do akého rizika idem na začiatku sezóny, keď som dlhšie čakal na nový klub. Očakával som, že to dopadne trochu inak, ale nakoniec som bol so záverom sezóny v Lausanne spokojný. Švajčiarska liga je veľmi kvalitná a nedostane sa tam hocikto. Vážil som si túto možnosť.

Ako sa vám pozdávali zápasy v Nemecku?

Prvý zápas bol náročnejší. Nevedeli sme presne, čo máme od Nemcov očakávať. Nastúpili sme s rešpektom. No i tak sme hrali, čo sme si povedali a dodržiavali sme systém. Gól nám strelili v závere druhej tretiny v presilovke, dovtedy sme boli lepší. V tretej časti sme vyrovnali a v nájazdoch sme dotiahli zápas do víťazného konca.

V druhom súboji ste k pozornej defenzíve pridali už aj úspešnejšiu koncovku…

Zahrali sme lepšie. Prvý zápas bol hore-dole, v druhom sme si už viac verili. Od začiatku sme sa snažili prevziať iniciatívu, čo sa nám podarilo, hoci sme veľmi skoro inkasovali. V ďalšom priebehu sme ukázali, že si vieme prihrať a prišli šance aj góly. Vyhrali sme zaslúžene.

Čo považujete za najväčšie pozitíva stretnutí?

Dostali sme málo gólov – v každom zápase len jeden. To je základná vec, na ktorej sa dá stavať. Ubránili sme aj dosť presiloviek, čo tiež poteší. Ešte musíme popracovať na koncovke, aby sme šance využili na viac gólov. V nedeľu z nás po treťom góle v úvode tretej tretiny opadol stres. Viac sme si dovolili a hrali krajší hokej. Gól do prázdnej bránky bol bonus navyše.

Martin Gernát je jedným z potenciálnych lídrov... Foto: Pravda, Ivan Majersky
hokej, reprezentacia, sr, finsko, Gernat, Martin Gernát je jedným z potenciálnych lídrov slovenskej obrany pre budúce roky.

Videli ste posun vo výkonoch mužstva oproti súbojom vo Švédsku?

Noví chalani už mali za sebou prvé stretnutia, prvé skúsenosti. Oťukali sa a v Nemecku sa to prejavilo. Oveľa lepšie vedeli, čo majú na ľade robiť. Zahrali sme ako správny tím a dotiahli sme oba duely do víťazného konca. Keby sme takto kompaktnejšie a pozornejšie hrali predtým vo Švédsku, mohli sme i tam uhrať lepšie výsledky.

Ako sa vám páčili výkony brankárov?

Obaja zachytali dobre. Nemali veľa roboty, čo býva pre brankárov nepríjemné. Denis Godla dostal nešťastný gól od chrbta, ale v nájazdoch nás podržal. Paťo Rybár inkasoval príliš skoro, z dorážky z tesnej blízkosti, ale potom už kryl všetko. Obaja nám veľmi pomohli.

V piatok a v sobotu odohrá mužstvo prvé zápasy doma – v Michalovciach a v Poprade. Hrá sa lepšie v prajnom prostredí?

Keď hráte doma, diváci sú takmer vždy šiesty hráč. Vedia pomôcť aj vo chvíľach, keď sa nedarí. Naštartujú vás a potom je to skvelé. Vo Švédsku aj v Nemecku bolo na malých štadiónoch vypredané, azda to u nás bude rovnaké.

Minulý týždeň ste oslávili 25. narodeniny. Pripravili vám spoluhráči nejaké prekvapenie?

Tradičné (smiech). Na tréningu sme spolu s Máriom Grmanom – narodeniny má v rovnaký deň ako ja – dostali do tváre šľahačkovú tortu. Beriem to, patrí to k hokejovému životu.

Martin Gernát. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Martin Gernát Martin Gernát.

V úvode sezóny ste boli dlho bez zmluvy. Ako ste s ročníkom spokojný?

Začiatok bol ťažký. Potom som šiel na skúšku do Lausanne a chytil som sa. Tréneri mi dopriali veľký priestor na ľade, vytlačil som zo zostavy štvrtého legionára a zastal si svoje miesto. Záverečných 20–25 zápasov som už hral pravidelne, čo ma teší. Najmä v úvode to nebolo jednoduché, lebo som do klubu prišiel so zlomenými rebrami. Výrazne ma limitovali, len som ležal, trénoval a hral zápasy. Som vďačný, že mi aspoň druhá polovica sezóny vyšla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Martin Gernát #MS 2018 v hokeji