Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V skupine ich vyzvú aj Slováci. Švédi majú na MS istých 10 hráčov z NHL

Hokejisti Švédska majú na májové majstrovstvá sveta v Dánsku desať istých posíl z NHL. Kouč Rikard Grönborg môže počítať zo zámoria aj s obrancami Johnom Klingbergom z Dallasu a Oliverom Ekmanom-Larsson z Arizony, ktorí sa podieľali na minuloročnom triumfe na svetovom šampionáte v Paríži a Kolíne nad Rýnom.

14.04.2018 11:01
Oliver Ekman-Larsson, Adam Jánošík Foto: ,
Oliver Ekman-Larsson v zápase proti Slovensku.
debata

S obhajobou triumfu pomôžu aj brankár Anders Nilsson z Vancouveru, obranca Adam Larsson z Edmontonu a útočníci Mikael Backlund z Calgary, Johan Larsson z Buffala, Mika Zibanejad s Lias Anderssonom z New York Rangers, Jacob de la Rose z Montrealu a Magnus Pääjärvi z Ottawy.

Dvadsaťpäťročný Klingberg bol s 67 bodmi za osem gólov a 59 asistencií tretím najproduktívnejším obrancom základnej časti NHL a štvrtý medzi švédskym hráčmi za Williamom Karlssonom z Vegas (78 bodov), Nicklas Bäckströmom z Washingtonu (71) a Rickardom Rakellemom z Anaheimu (69).

Rovnako starý Ekman-Larsson už má kompletnú zbierku medailí zo svetových šampionátov. V roku 2010 získal bronz, o rok neskôr striebro. Rovnaký kov získal aj v roku 2014 v Soči na olympijských hrách.

Tri medaily z MS má tiež dvadsaťdeväťročný Backlund, ale na zlato čaká. Účastník Svetového pohára z roku 2016 získal striebro (2011) a dva bronzy (2010 a 2014). Vicemajster sveta sa pred siedmimi rokmi stali aj Pääjärvi s Nilssonom. Pääjärvi má bronz z roku 2010 a Nilsson zasa z roku 2014.

Iba raz doteraz štartovali na svetových šampionátoch Gustafsson, Adam Larsson (obaja 2016) a Johan Larsson (2012). Debutovať na veľkom medzinárodnom podujatí budú Zibanejad a De la Rose.

V základnej A-skupine sa Švédi stretnú 12. mája so Slovenskom. V skupine sú aj Rusko, Česko, Švajčiarsko, Bielorusko, Francúzsko a Rakúsko.

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2018 v hokeji #švédski hokejisti #John Klingberg #Oliver Ekman-Larsson