Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenský hokej: Zaspali sme desať rokov

Smútok. Odovzdanosť. Sklamanie. Poďme sa zachrániť - znel aktuálny refrén pre slovenskú hokejovú reprezentáciu na majstrovstvách sveta v Kolíne.

17.05.2017 09:00
Slovensko, hokej Foto: ,
Sklamaní Slováci po zápase proti USA.
debata (26)

Jej priaznivcom naskakovali zimomriavky pri pomyslení, že by národný tím, niekdajšia pýcha slovenského športu, padol o kategóriu nižšie. Ponúkajú vystúpenia zverencov trénera Zdena Cígera na šampionáte reálny obraz slovenského hokeja? Bude si zvykať na horšie časy? A kedy prídu lepšie?

„Nik z nás, ktorým leží osud slovenského hokeja na srdci, nechce veriť, že v Kolíne videl pravdivý obraz kvality slovenskej reprezentácie. Určite má vyšší potenciál, než predviedla na ľade. Jej výkony a výsledky sú veľkým sklamaním,“ vraví niekdajší úspešný tréner Ján Filc, architekt jedinečného historického zlata z MS vo švédskom Göteborgu 2002.

Odvtedy ubehlo pätnásť rokov. Zo spomienkovej nostalgie však slovenský hokej nevyžije. Pripomenieme: od predposlednej medaily z MS (bronz z roku 2003) k zatiaľ poslednej (striebro 2012) uplynulo deväť rokov, od záchrany v roku 2008 v kanadskom Halifaxe k súčasnej záchrane v Kolíne takisto.

Na ospravedlnenky sa nevyhovárajme

Zhodou okolností obe záchrany na vlastnej koži zažil Július Šupler – v roku 2008 v pozícii hlavného trénera, teraz v úlohe asistenta. Čo mali spoločné? „Veľa ospravedlneniek hráčov z NHL. V roku 2008 sme ich mali v najlepšej súťaži sveta podstatne viac. Na to sa však vyhovárať nemôžeme, príčiny sú hlbšie,“ myslí si Šupler.

„Presvedčili sme sa, že entuziazmus, bojovnosť a nasadenie proti vyššej kvalite nestačia. Rozhoduje herné majstrovstvo, skúsenosti, technické zručnosti. Výnimočná zlatá generácia skončila, ďalšiu nezvesíme čarovným prútikom. Zadriemali sme desať rokov,“ tvrdí.

Ešte kritickejšie vidí súčasnú situáciu Ľubomír Višňovský. V roku 2008 premeneným samostatným nájazdom rozhodol o záchrane Slovenska v dvojzápase proti Slovinsku. "V Kolíne sme sa zachránili s obrovským šťastím. Desať rokov sme spali, vznikla čierna diera, nezveľaďovali sme infraštruktúru. Kompetentní sa spoliehali na to, že prídu nejakí hráči z NHL a tí to uhrajú. Vyhrali sme nad mužstvami, ktoré sme museli zdolať. V Kolíne sme však s nimi prehrali, hrali sme béčkový hokej, povedal.

„Východisko? Začať vážne pracovať s mládežou a poriadne trénovať,“ prízvukuje bývalý skvelý obrancas kompletnou zbierkou medailí z MS i s bohatými skúsenosťami z NHL.

Trend zvrátia hokejové triedy

Miroslav Šatan, legendárny kapitán zlatého tímu, nedávno pre Pravdu uviedol, že by bolo dobré vrátiť sa k systému, ktorý u nás fungoval v 80. rokoch minulého storočia.

„Mám na mysli športové hokejové triedy. Bol to jeden z pilierov, prečo bola naša generácia taká úspešná. Mám signály, že športových hokejových tried na Slovensku ubúda. Považujem za dôležité, aby súčasné vedenie tento trend zvrátilo a ŠHT-čky by opäť pribúdali. Takýto výchovný proces mládeže potrebujeme naštartovať znovu.“

O dva roky budú majstrovstvá sveta na Slovensku. Aj to je ohromný motív, ako oživiť slovenský hokej, aby doma priniesol fanúšikom viac radosti ako v Kolíne.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #SZĽH #MS v hokeji 2017