Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rozjasal Nemecko. Tichý chlapec zažil veľkú noc

Reklama na napínavý hokej. Nervydrásajúca dráma. Kovbojka do záverečných sekúnd. Lotyšskí hokejisti počítali sekundy. Triasli sa o výsledok. Vo štvorici odolávali veľkej nemeckej túžbe poslať duel do predĺženia. Pevnosť zverencov Boba Hartleyho nakoniec padla - iba 33 sekúnd pred koncom riadnej hracej doby.

17.05.2017 17:20
Elvis Merzlikins Foto: ,
Sústredenie lotyšského brankára Elvisa Merzlikinsa pred ájazdom Frederika Tiffelsa.
debata

Húževnatých mužov v bordových dresoch vyrovnanie Felixa Schütza pri hre súpera v presilovej hre a bez brankára nerozhodilo. V predĺžení boli lepším mužstvom. Nemcov prestrieľali 7:1, ale prevahu nevyužili a zahodili veľkú šancu dostať sa medzi najlepšiu osmičku. Zakrátko totiž prišiel trest.

Hodenú rukavicu v utorkovom dueli zdvihol v samostaných nájazdoch Frederik Tiffels. Neváhal, nešpekuloval. Skvelému gólmanovi Merzlikinšovi našiel dieru medzi betónmi, rozhodol o víťazstve 4:3 sn a rozjasal najväčšiu hokejovú halu v Európe vypredanú do posledného miesta.

„Ťažko si môžete predstaviť niečo lepšie a krajšie,“ povedal pre sport.de úspešný exekútor na margo ohlušujúcej erupcie radosti takmer 19-tisíc divákov. „Bol to výnimočný moment, sme veľmi šťastní, že sme Lotyšov zdolali a postúpili. Tešíme sa na štvrťfinále – zápas, v ktorom pôjde o všetko. Budeme čeliť favoritovi z Kanady, ale je to len jeden zápas. Stať sa môže hocičo.“ Dvadsaťjedenročný hráč Western Michigan Univerzity je miláčikom miestnych tribún. Kolínsky rodák, ktorého si v roku 2015 vybral v drafte NHL Pittsburgh, pritom vôbec nemusel byť najospevovanejším menom v Nemecku. „Asistent Geoff Ward ma odhováral od toho, aby som Tiffelsa poslal na samostatný nájazd. Našťastie som radšej dal na svoj pocit a vyšlo to,“ vysvetlil tréner domácej reprezentácie Marco Sturm. „Viem čo Frederik dokáže, urobil to výborne. Hrá lepšie, ako som očakával. Veľa toho v šatni nenahovorí, je to tichý a slušný chlapec. Verím, že mu tento gól pomôže splniť si sen o NHL.“ Na adresu Tiffelsa sa sypala chvála aj od spoluhráčov. „Keď šiel na nájazd, hovoril som si, že by to mohla byť jeho noc. On zažíva prelomový turnaj a nemecký šport jedinečnú chvíľu,“ rozplýval sa obranca Moritz Müller. „Je brutálne rýchly. Má skvelú dynamiku, je bojovník. Sme radi, že je s nami,“ pridal sa gólman Philipp Grubauer. Hoci Lotyši na tohtoročnom šampionáte štvrťfinálové brány neotvoria, na Porýní zanechali výborný dojem. Partia okolo skúseného kanadského trénera Hartleyho, vychádzajúcu hviezdu z bránkoviska Merzlikinša či ofenzívneho lídra Džerinša odchádza k Baltskému moru so vztýčenou hlavou. Poctivo bránili, plnili taktické pokyny, trestali v presilovkách. Ukázali hokejovo menším krajinám cestu, ako sa nestratiť medzi najlepšími. „Som na mojich hráčov hrdý. Urobili sme kus práce, hoci je to pre nás krutá prehra. Keď som prišiel k tímu, chceli sme naštartovať cestu hrdosti. V našom poslednom zápase i počas celého turnaja sme po nej kráčali. Je mi hráčov veľmi ľúto, i tak to ale bola nezabudnuteľná a krásna jazda. Poslali sme hokejovému svetu správu, že Lotyši nebudú dávať body zadarmo,“ povedal Hartley.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS v hokeji 2017