Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prezident Kohút: Usilujem sa dostať správnych ľudí na správne miesta

Každý, kto videl zápasy slovenských hokejistov na majstrovstvách sveta, vie posúdiť, či za ich výkonmi stáli hokejky, korčule alebo hrboľatý ľad.

17.05.2017 11:02 , aktualizované: 16:24
Martin Kohút Foto: ,
Martin Kohút.
debata (83)

Tréner kontra prezident. Neúspešné účinkovanie slovenskej hokejovej reprezentácie na majstrovstvách sveta v Kolíne vyplavilo na povrch vzťahové napätie medzi Zdenom Cígerom a Martinom Kohútom. Na tvrdenia trénera slovenskej hokejovej reprezentácie, že prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja robil podraz za podrazom, šetril na korčuliach, hokejkách či doplnkoch stravy reagoval včera pre médiá šéf zväzu.

O chýbajúcom materiáli

Každý, kto pozeral zápasy, vie posúdiť, či za výkonmi slovenských hokejistov stáli korčule, hokejky alebo hrboľatý ľad. To nebol dôvod, ako reprezentácia hrala a aké výkony podávala. Korčule, ktoré spomínal pán Cíger, boli náhradné. Dostali ich všetci, ktorí o ne požiadali. Mužstvo malo stopercentné zázemie. Slovenský hokej má oveľa väčšie problémy ako korčule a hokejky.

Je to trošku nefér, čo sa teraz deje, k tomu, čo robíme. Celkom nerozumiem, čo k takým vyjadreniam viedlo. Myslím si, že vyplynuli z emócí po ťažkých majstrovstvách sveta a ťažkom vypätí.

Do slovenského hokeja som šiel s víziou urobiť v ňom poriadok, dostať správnych ľudí na správne miesta. O to sa usilujem. Predchádzajúci kustódi sa sami rozhodli, že odídu, nešlo o výmenu. Potrebujeme urobiť hĺbkovú analýzu vystúpenia a všetkého, čo sa udialo na majstrovstvách sveta. Potom prijmeme opatrenia, ako ďalej v slovenskom hokeji.

O skorom oznámení, že Švehlu vymení Šatan

Profesionálny život ma naučil, že zmluvy sa majú dodržiavať a ľudí, ktorých riadite, máte – ak s nimi nepočítate, v predstihu informovať, že s nimi nerátate. Myslím, že som sa zachoval podľa toho, ako som sa mal zachovať. Pred voľbami, keď som kandidoval, som povedal, že je pre mňa veľká manažérska výzva vrátiť slovenskému hokeju Mira Šatana. Pracujem na tom, dúfam, že sa mi to podarí.

Je to veľmi ťažké dostať takúto špičkovú osobnosť s vysokým kreditom opäť pre prácu v slovenskom hokeji. Miro Šatan má za sebou bohatú profesionálnu kariéru, má rešpekt vo svetovej hokejovej komunite. Bol generálnym manažérom Tímu Európy na Svetovom pohári, ktorý hral vo finále. Miro bol na nedávnom seminári o slovenskej hokejovej identite v Jasnej, má záujem o slovenský hokej. Keby ponuku neprijal, máme aj alternatívu B. Myslíte si, že ľudia, ktorí majú zmluvu na dobu určitú a nastupujú do práce, nemajú v nej pohodu? Musia podávať taký výkon, aby im zmluvu predĺžili.

O údajnom odhováraní hráčov zo zámoria

Hráčom som povedal, ak sú zranení, ak nemajú formu, aby to dali vedieť. A ak nie sú schopní akceptovať vedenie realizačného tímu, nech radšej nechodia, lebo by rozbili kabínu. Nik nepovedal, že by neprišiel. S hráčmi som hovoril cez skype, tento spôsob komunikácie oceňovali.

Telefonoval som akurát s Mariánom Hossom. Volal mi on a poďakoval, že skype je výborný spôsob, nik ho nenaháňa, môže pokojne sedieť a debatovať. Našim hviezdam v NHL roky pribúdajú. Z NHL mohli reálne prísť možno traja hráči, nemyslím si že by zásadne ovplyvnili hru mužstva.

O napätí medzi Zdenom Cígerom

Doteraz som nijaké napätie nevnímal. Pred majstrovstvami sveta som sa s ním normálne stretával. Pred odchodom reprezentácie do Kolína som absolvoval s tímom večeru. Na šampionáte som si s ním podal ruku v kabíne, chalani to videli. Polhodinu pred rozcvičkou pred zápasom s Ruskom i po zápase som bol v šatni, hráčom som podal ruku, aj realizačnému tímu. Jedna vec sú priateľstvá, druhá manažment.

V tejto funkcii sa snažím správať ako manažér. Asi nezmením všetko v slovenskom hokeji, ale určite v ňom chcem zmeniť myslenie ľudí, aby rozmýšľali trochu inak. A narážam na pozostatky toho, čo tu bolo. Keď emócie vychladnú, sadneme si a vyrozprávame si to.

O novom trénerovi a realizačnom tíme

V krátkom čase pozveme médiá na tlačovú konferenciu. Odhadujem, že do mesiaca. Nikoho zatiaľ nepreferujem, ani domáceho, ani zahraničného kouča. Ak Miro Šatan prijme ponuku, navrhnem ho za generálneho manažéra a bude zodpovedný za nomináciu reprezentácie.

O tom, čo chýbalo slovenskej reprezentácii

Systém. Nechcem polemizovať o tom, či mohla dosiahnuť viac. Chýbal jej systém, aby sme videli u nej to, čo u ostatných špičkových tímov.

O myšlienkach za stavu 1:2 s Talianskom

Bolo mi veľmi ťažko, som predsa fanúšikom slovenského hokeja. V takom momente vám prejde hlavou veľa vecí. Ja som pozitívny človek, stále som myslel na to, že sa to otočí v náš prospech. A napokon sa to otočilo. Kľúčový bol útočník Libor Hudáček. Vyrovnávajúcim gólom nás udržal v hre o dôležité víťazstvo. Je to veľké poučenie, ale môže to byť aj veľká vzpruha, aby sa v slovenskom hokeji začalo pracovať inak, aby ľudia začali rozmýšľať inak – aj o tom, prečo sme sa dostali do takej situácie v takom zápase.

Prvý krok je, aby sme predvádzali atraktívnu útočnú hru, aká je typická pre slovenská identitu. Aby hokej ako výsledný produkt prilákal ľudí a aby fanúšikovia boli hrdí na chlapcov na ľade. Tí, ktorí reprezentovali v Kolíne, si zaslúžia obdiv v jednom: že tam šli, obetovali svoj voľný čas. Zaslúžia si za to absolutórium, že sa nejakým spôsobom bili o výsledky.

O predčasnej informácii, že Cíger a Švehla končia

<ak>Slušnosť je, a to ma naučila moja profesionálna kariéra, že zmluvy sa majú dodržať, aj keď ich podpísali iní. A to som urobil. Neľutujem, že som zmluvy dodržal, možno že sa to na konci otočilo proti mne. Povedal som, že nepodporím ďalšie predĺženie zmluvy s trénerom a generálnym manažérom, ale to musí schváliť výkonný výbor. Pán Švehla na výkonnom výbore informoval, že na konci sezóny ukončí prácu vo výkonnom výbore.

O odmenách za postup do štvrťfinále

Boli. Ale ešte predtým – pamätám si, že jediná vec, ktorú vlani chalani kritizovali, bolo oblečenie na voľnočasové aktivity. Teraz mali zabezpečené všetko. Vlani ani nemali všetci náhradné korčule, teraz áno, hoci sme to riešili pomerne neskoro. Odmeny boli zmluvne dané na papieri – s tým, že 60 percent z financií od Medzinárodnej hokejovej federácie za umiestnenie ide do tímu.

O dobrom pocite z osemnástky

Zažil som v tomto roku veľa ťažkých chvíľ, ale aj veľmi príjemných. Taká je tímová práca s ľuďmi pri rozbiehaní nových projektov. Na domácom svetovom šampionáte do 18 rokov sme mohli vidieť, keď sa pracuje poctivo a možno trochu inak, vieme byť konkurencieschopní svetovým veľmociam. Z toho som mal najlepší pocit, hoci sme nevyhrali všetky zápasy. Treba sa spýtať trénera Nora Javorčíka, ako taký herný prejav s chlapcami dosiahol. Tam sa nevyskytol nijaký problém so zabezpečením. Človek, ktorý mal byť na správnom mieste, dostal šancu a využil ju.

Kaufland novým partnerom SZĽH

Novým generálnym partnerom Slovenského zväzu ľadového hokeja sa stane Kaufland. Nadnárodný obchodný reťazec bude od nasledujúcej sezóny aj jedným z hlavných sponzorov hokejovej Tipsport Ligy.

„Veríme, že svojím úsilím podporíme projekty, ktoré pomôžu mládežníckej základni slovenského hokeja, aby sa opäť dostal na pozície, na ktorých v minulosti už bol,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Kaufland Slovenská republika Paul Pauls po včerajšom podpise memoranda o spolupráci v Sieni Slávy slovenského hokeja.

Generálny riaditeľ spoločnosti Kaufland... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Paul Pauls Generálny riaditeľ spoločnosti Kaufland Slovenská republika Paul Pauls (vľavo), šéf SZĽH Martin Kohút a Richard Lintner.

„Stretli sme sa na mieste, ktoré je symbolom nášho hokeja. Verím, že vďaka silnému sponzorovi naštartujeme zmenu systému, ktorá je potrebná,“ doplnil prezident SZĽH Martin Kohút.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #SZĽH #Zdeno Cíger #Martin Kohút #MS v hokeji 2017