Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Komentár: Hokejisti videli dno

Namiesto boja o štvrťfinále si v Kolíne vyskúšali boj o záchranu. Slovenskí hokejisti dosiahli na majstrovstvách sveta najhorší výsledok v histórii.

16.05.2017 20:00
Slovensko, hokej Foto: ,
Ilustračná fotografia.
debata (11)

Obsadili 14. priečku a po prvý raz nebudú figurovať v elitnej desiatke rebríčka Medzinárodnej hokejovej federácie.

Výber Zdena Cígera bez jediného hráča NHL nemal na šampionáte potrebnú kvalitu. Už pohľad na súpisky pred turnajom naznačoval, že Nemci i Lotyši majú výraznejšie osobnosti a Dáni boli na tom boli minimálne porovnateľne so Slovákmi.

O sile Rusov, Švédov a Američanov je zbytočné sa aj zmieňovať. Jednoznačným outsiderom A-skupiny boli Taliani. Tých mala partia okolo kapitána Draveckého v prvom zápase vyprášiť, ideálne vstúpiť do turnaja a naladiť sa pred zápasmi s Lotyšmi, Dánmi a Nemcami, v ktorých mali súperiť o štvrťfinále.

Mali, no realita bola iná. Už prvý duel jednoznačne naznačil, že Slováci sa budú trápiť. Hoci mali výraznú hernú aj streleckú prevahu, nepotykali si s koncovkou. Zápas zachraňovali až v závere gólom v hre bez brankára. V predĺžení ukoristili aj, ako sa neskôr ukázalo, kľúčový druhý bod.

Nie príliš skúsený tím s deviatimi nováčikmi však ani tento moment nenakopol. V súboji s Lotyšskom pridal k mizernej efektivite aj hernú nedisciplinovanosť a doplatil na zbytočné vylúčenia. Po takomto vstupe sa už mužstvo bez výraznejších osobností mentálne nezdvihlo. Hráči aj tréneri opakovali, že musia hrať zodpovedne, kompaktne a neprepadávať. Góly však dostávali v oslabeniach, po prečísleniach či nevynútených chybách. Sympatický výkon predviedli až v tretej tretine s Dánmi a následne v súboji s Nemcami. Aj tam však doplatili na dva inkasované góly v priebehu necelej polminútovky.

Súboje s Ruskom a USA už v plnej nahote odhalili skutočnú silu tímu spod Tatier. Slováci mali v oboch dueloch dobré okamihy, ukázali, že vedia hrať hokej, ale bez gólov nemali nárok favoritov výraznejšie potrápiť.

Či bola chyba vo zvolenom systéme hry alebo ho len hráči nedokázali dodržiavať potrebných šesťdesiat minút, je otázka pre odborníkov. Sami hokejisti niekoľkokrát priznali, že im tréneri, ale aj sami navzájom si pripomínali, aby hrali zodpovedne a disciplinovane. Nebol však zápas, v ktorom by aspoň na chvíľu zabudli na pokyny a pustili sa s lepšími tímami do otvorenej hry.

Tréner Cíger sa po skončení účinkovania Slovákov posťažoval na zlú atmosféru v slovenskom hokeji a obzvlášť okolo národného tímu. Bojkot hráčov z prvej polovice sezóny 2015/16 sa podľa neho zmenil na sabotáž. Nepáčila sa mu ani komunikácia prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja Martina Kohúta. Zároveň však prebral plnú zodpovednosť za vystúpenie mužstva v Kolíne.

Šampionát dopadol pre Slovensko veľmi smutne a je pravdepodobné, že v najbližších rokoch to naše výbery na MS nebudú mať ľahké. Slovenskí hokejisti sa vytrácajú zo zámorskej NHL, čoraz menej ich pôsobí aj v KHL. Už dávno nemáme kvalitu a kvantitu, z ktorej by si mohli tréneri vyberať.

Realita je, že už nepatríme na siedme či ôsme miesto v rebríčku hokejových krajín. Ak sa zodpovední ani po 14. priečke v Kolíne nenaštartujú k potrebným zmenám vo výchove hokejistov, boj o záchranu bude čoraz častejšou realitou.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #MS v hokeji 2017